Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конференция за бъдещето на призрачния град Вароша отново повиши напрежението в Кипър

Снимка: ЕПА/БГНЕС

За първи път след турската инвазия от 1974 г. в града-призрак Вароша в окупираната северна част на Кипър се провежда среща на високо политическо ниво с участието на Турция. Висши представители на Анкара и признатата само от нея Севернокипърска турска република обсъждат днес бъдещето на мъртвата повече от 45 години кипърско-гръцка част на Фамагуста.

Конференция-кръгла маса за правните, политическите и икономическите аспекти на отварянето на Вароша, изоставеното някогашно кипърско-гръцко предградие на Фамагуста, се провежда днес в оградената с телена мрежа и забранена зона.

В нея участват вицепрезидентът на Турция Фуат Октай, турският министър на правосъдието, т. нар. „премиер” и „външен министър” на кипърските турци, политици, адвокати, бизнесмени.

Лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ не е поканен.

На конференцията ще бъдат направени „консултации” по „политическата и законова пътна карта” за отварянето на Вароша, която вече 45 години е турска военна зона, за нов живот под управлението на кипърските турци.

Решение за това обявиха Анкара и подкрепяното от нея „правителство” в окупираните територии през юни миналата година. То значително засили напрежението на разделения остров, защото е в нарушение на приетите от Съвета за сигурност на ООН през 1984 г. и 1992 г. две резолюции. Те определят като недопустими опитите за заселване на която и да е част от Вароша от хора, различни от нейните законни жители кипърски гърци, и призовават за прехвърлянето на този район под администрацията на ООН.

Вароша е напусната от своите близо 40 000 жители кипърски гърци през август 1974 г. по време на турската инвазия.


След решението от юни миналата година „правителството” на самообявилата се Севернокипърска турска република започна цялостен преглед и оценка на имуществото и инфраструктурата в празния град като първи етап от подготовката за неговото отваряне за ново заселване и възстановяване.

Резултатите от тази инвентаризация се очаква да бъдат обявени на конференцията днес. Турция и подкрепяното от нея кипърско-турско правителство вече заявиха, че близо 70% от имотите във Вароша принадлежат не на кипърските гърци, а на религиозната фондация на кипърските турци EVKAF.

Правителството на Кипър ще предприеме всички необходими дипломатически и политически мерки, за да предотврати всякакви планове на окупационните сили да използват Фамагуста, заяви в петък говорителят на кабинета в Никозия Кириакос Кусиос.

Кипърско-турски неправителствени организации, активисти за мир, леви партии, синдикати организират днес протестна демонстрация срещу провежданата във Вароша среща. Те я определиха като „националистическа провокация”,  насочена срещу федералното обединение на Кипър.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два сребърни медала взеха български отбори на олимпиадата по експериментални науки

Два сребърни медала спечелиха българските отбори, участващи в Европейската олимпиада по експериментални науки EOES 2024, която се проведе от 7 до 14 април в Люксембург, съобщиха от Министерството на образованието и науката. В надпреварата са се включили 45 отбора от 23 държави-членки на Европейския съюз и един гостуващ отбор от Украйна...

публикувано на 16.04.24 в 13:16

10 декара гора и къщи са изгорели при пожара в кюстендилското с. Кутугерци

Около 10 декара смесена гора, 8 необитаеми къщи, постройки и дворове изгоряха при голям пожар, възникнал вчера след обяд в граничното село Кутугерци. Това казаха от Областната дирекция на полицията в Кюстендил. Огънят е потушен късно снощи от три екипа на пожарната, включило се и местното население. Няма пострадали. Пожарът е причинен..

публикувано на 16.04.24 в 13:04

Първи случай на коклюш в Монтанско за 2024 г.

Първи случай на коклюш за годината регистрираха в област Монтана. Заболяването при детето е преминало леко. Заболяването е регистрирано при 6-годишно дете от детска градина в Монтана. Случаят е първи за годината. Взети са всички противоепидемични меки, съобщи Елена Тодорова, старши инспектор в Регионалната здравна инспекция в града...

публикувано на 16.04.24 в 12:58

Окръжен съд-Сливен започна делото срещу шофьор, помел с джипа си четирима души в каруца

Окръжен съд-Сливен започна разпоредителното дело срещу шофьор, помел с джипа си четирима души, които пътували в каруца през нощта на Гергьовден миналата година.  Близо 50 души, роднини и сродници на загиналите дойдоха пред съдебната палата, за да поискат най-тежката присъда срещу шофьора. "За четири човека и коня трябва да му дадат до живот затвор,..

публикувано на 16.04.24 в 12:57

БНБ прогнозира икономически растеж от 2,2% през 2024 г.

Брутният вътрешен продукт на България се очаква да нарасне с 2,2% през настоящата година след повишение с 1,8% през 2023 г., сочат новите макроикономически прогнози на БНБ , публикувани във вторник. Това представлява низходяща ревизия спрямо декемврийската прогноза на БНБ за повишение на БВП с 2,5% през 2024 г. Според централната банка, в..

публикувано на 16.04.24 в 12:50

Как да говорим с децата за класическа музика и велики композитори?

Предстои премиерата на "Приключенията на Нотичка" на 21 април в София. Проектът е на София Арт институт. Това е нова поредица от спектакли, която ще среща децата с класическата музика и ще възпитава у тях умението да се наслаждават на изпълненията на живо . Поредицата е предназначена за деца над 5-годишна възраст. Първият концерт ще е посветен..

публикувано на 16.04.24 в 12:33

В древна Олимпия запалиха олимпийския огън

Жрица запали олимпийския огън за игрите в Париж. Церемонията е в древна Олимпия в присъствието на президента Катерина Сакеларопулу. В днешния слънчев и топъл ден актриса,облечена като древна жрица, запали олимпийския огън. В храма на богинята Хера  Върховната жрица след призоваване на бог Аполон запали огъня със слънчева светлина. Около олтара..

публикувано на 16.04.24 в 12:25