Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Как вижда България една ливанка, завършила медицина у нас

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над хиляда са ливанците, завършили български университети. Лекарите с български дипломи са над 500. Сред тях е доктор Амал Амро, с която разговаря Мира Стефанова.

„Искам да ви уверя, че който пие от българската вода, тя вече е в кръвта му и няма как“, споделя д-р Амро в интервю за предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

Споделя, че за нея България се превърнала в съдба,  като част от кръвта ѝ. Пристигнала в страната ни, когато била на 17 години и останала почти 30 години.

Преди това завършила гимназия в Ливан в годините на гражданската война там. Плановете ѝ да продължи образованието си във Франция се провалили. А житейските пътища я отвели на друго място: „Френските университети не приеха моите документи и аз бях много отчаяна. Вървейки разсеяно ме блъсна една кола – бяла „Лада“, от нея излиза един човек. Извини се на френски и предложи да ме закара до болницата. Казах „не“, а той ми даде визитка и ми каза, ако има нещо, да се обадя в посолството. Когато се прибрах вкъщи, разбрах, че това е бил посланикът на България и, разбира се, тогава ми дойде идеята да подготвя документи и да отида в посолството да поискам стипендия“.

Така Амал Амро пристигнала в България, завършила медицина в София и станала лекар. 1986 г. завършила обща медицина, по-късно работила в болница „Св. Анна“, а през 2002 г. се върнала в Ливан за постоянно.

В България се връща често заради приятелите и носталгията по хубавите години, прекарани в страната ни:

Казва, че ливанците, завършили в България, които живеят в Бейрут, имат нужда от български културен център в ливанската столица. Имат нужда и от юридически съвети за законодателните промени в България.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.