Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Манов: Машинното гласуване е въпрос на желание и политическа воля

Стефан Манов
Снимка: Ани Петрова, БНР

“Когато има желание, политическа воля, тези неща (машинното гласуване - б.р.) могат да станат много лесно и ефикасно. Когато обаче си търсим претексти как да не си свършим работата, аргументи хиляди, та даже и коронавируса извикаха на помощ“, каза пред БНР Стефан Манов от Обществения съвет на ЦИК за машинното гласуване.

“Струва ми се, че в дебата за машинното гласуване най-напред е важно да разсеем фалшивите новини или становища, казани от мастити експерти, които дефилират по сутрешните блокове от години. Първо, машинно гласуване в Европа има, има в Белгия, там гласуват в 185 общини, цялата фламандска Белгия, Брюксел - столица, което е отделен регион знаете във федералната структура на Белгия, плюс германофонските общини във Валония“, каза още той и допълни:

“Една държава, която гледаме малко като държава от третия свят - Бразилия, разгърна 100% машинно гласуване за пет години“.

Гласуването в чужбина

“Гласуването в чужбина безспорно създава логистични предизвикателства, но смятате ли, че днес ги няма, когато трябва да се пренасят хиляди бюлетини“, запита той и посочи:

“Всяка една избирателна секция пристига с един огромен куфар с изборни материали. Бразилия организира избори в чужбина с машини. Те имат постоянни избирателни списъци за бразилците в чужбина. В момента има 500 000 бразилци в чужбина, включени в тези списъци“.

Интервюто със Стефан Манов можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Около 30 милиона лева ще струват машините за гласуване

Около 30 милиона лева ще трябва да даде държавата за осигуряване на машините за гласуване, показват предварителни сметки на правителството. Една машина за гласуване ще струва колкото един лаптоп, среден клас, или под 2000 лева, а трябва да се..

публикувано на 14.02.20 в 13:13
ВИЖТЕ ОЩЕ

Увеличиха финансовата помощ за инвитро процедури и за новородени деца в Монтана

400 лева за първо и 600 лева за второ новородено дете ще получават вече семействата в Монтана.  Това решиха общинските съветници на редовното си заседание днес. Увеличението е със 100 лева. Променените са вписани в Наредбата за реда и условията за..

публикувано на 25.04.24 в 22:58
Снимката е илюстративна

Гръцките хотелиери са недоволни от високите данъци

На годишна среща на гръцките хотелиери председателят на техния съюз Янис Хадзи изрази недоволство, че този сектор се натоварва с високи данъци. Вместо да се намалят задълженията към туристическия сектор, както беше обещало правителството, се..

публикувано на 25.04.24 в 22:55
Изглед към Атина, 5 януари 2024 г.

Сапьори са обезвредили 314 бомби под старото летище в Атина

На мястото на старото летище на Атина се изгражда внушителен комплекс. Заедно с казино, ресторанти и хотели се стоят също вили и апартаменти в 45-етажна кула. Летището се нарича "Елиникон" и е с площ три пъти по-голяма от Монако. Цените на..

публикувано на 25.04.24 в 22:47
Президентът Володимир Зеленски подписа указ

Зеленски е благодарил на САЩ за одобрената военна помощ

В телефонни разговори с председателя на Камарата на представителите - републиканеца Майк Джонсън, и с лидера на мнозинството в Сената - демократа Чък Шумър, украинският президент Володимир Зеленски е благодарил на Съединените щати за одобрената военна..

публикувано на 25.04.24 в 22:37

Столтенберг обвини Китай, че споделя с Русия технологии, използвани за производство на ракети

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обвини Китай, че поддържа военизираната икономика на Русия, споделяйки с нея високи технологии, използвани за производство на ракети, танкове и бойни самолети. "Китай казва, че иска да има добри..

публикувано на 25.04.24 в 22:35

Комисията по култура в НС прие единодушно проект за промени в Закона за хазарта

Парламентарната комисия по културата и медиите прие единодушно на първо четене проект за промени в Закона за хазарта, внесен от Йордан Цонев от ДПС и Теменужка Петкова от ГЕРБ. Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама на..

публикувано на 25.04.24 в 21:54

България и още 17 държави призовават "Хамас" да освободи заложници, отвлечени от Израел

18 държави, сред които и България, призовават в публикувано днес общо изявление палестинската групировка "Хамас" да освободи болните, възрастните и ранените заложници, които отвлече от Израел преди повече от 200 дни - на 7 октомври 2024 година. 18-те..

публикувано на 25.04.24 в 21:22