Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Разказите като търкулнати ябълки от детството

Николай Милчев за писането като лечение и болестта на познанието

Поетът представя първата си книга в проза след дни в Националната библиотека

Николай Милчев
Снимка: Ани Петрова

На 24 февруари в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ поетът Николай Милчев ще представи първата си книга в проза -  „Ябълковият човек“

"Страховете ни превръщат в обратното на виното - ако виното ни отпуска и облагородява, страховете ни ни превръщат в оцет. А от оцет какво може да се направи, освен нещо, което не се разваля, но трудно се пипа, не може да се вкуси", казва авторът в предаването "Хоризонт до обед" преди премиерата на книгата.

Защо е прекрачил от поезията в проза?

„Не знам. Няма друга дума, която да опише незнанието на човек защо иска да се качи на друга шейна, защо иска да потъне в друга гора, защо иска да близне друга снежинка.“

Винаги съм изпитвал недостига на възможности да изкажеш всичко, което, по една или друга причина, премълчаваш в стихове, признава Николай Милчев.

„Когато влизаш от един жанр в друг, ти влизаш от една книга в друга – въпросът е защо го правиш. Някой влиза в книга като в спалня. Друг влиза в стиховете като в изповедалня. Аз влязох в „Ябълковия човек“ като в щастлива болница. През цялото време съм се лекувал – бил съм болен от това, което съм знаел и съм носил и съм бил щастлив, защото мога да го кажа върху лист. /…/ Тази книга събуди онова, което спеше дълго в мен.“…

„Душата на човека и доверието са като вятъра – излетят ли, никога не се връщат повече.“

„Това може да го каже само човек, който е живял край река, на село, където има един вятър, който слиза от манастира точно в 8 часа вечерта и си тръгва в 7 часа сутринта. Човек, който живее в долина, където идва специален вятър всеки ден, може да разбере, че вятърът отнася всичко: и доверие, и душа, и надежди, но носи прохлада… А иначе, ако избягаме от тази метафора, естествено че става въпрос за ценностите в човека и за честността. Душата и доверието бягат, когато престанат да намират честен дом в тялото на човека.“

Кога „вместо посадените домати ще поникнат невени“?

Когато лежал в болница на границата между живота и смъртта, жена от съседното легло задала гласно въпроса защо сади домати, а никнат невени, разказа Милчев.

„На моята поетична душа, болна, между земята и небето, само това й трябваше. Човек цял живот сади и домати, и невени. Когато е в градината си, той вижда и доматите, и невените, но когато е в интензивното, когато се бори за живота, той е садил само невени. Ако отиде на небето с тия невени (дай Боже да стои на земята, разбира се), значи е било добре.“

Манастирът като „кошара за душите на хората“

Навремето, докато работят на полето в долината под близкия манастир,  майка му се изправяла и казвала колко й е хубаво да гледа манастира и после да работи, сподели още Николай Милчев.

„Защото този манастир, кацнал там, на скалите, е точно като снесено яйце. Като кошара. Оттам пълзят и стада, и хора. И отиват горе, за да се видят – дали се е излюпило яйцето на вярата им и да се чувстват в кошарата, защитени, спокойни, а и близо до Бог.“

Жабата, жабата… а къде са рибите?

„В нашия край се научиха две жени да тъкат много хубави килими, чипровски. И казваха на едни от формите „жабета“. И когато една пролет се навъдиха и много жабета, наистина те почнаха да скачат навсякъде, сякаш от килимите жабетата преляха, всичко стана жабета. Ама на човек му се иска и да има риби в тия реки, тия градини да са пълни с риби. Всичко да е и фантастично. Защото само с жабета не се живее. Трябва да има и риби“, разказва за сюжета на един от разказите Николай Милчев.

„На света трябва да се помага – с красота и рисунък. Искаха да са хубави хората“, пише той в книгата си „Ябълковият човек“. А кой е ябълковият човек?

„Това са тези хора, които носят ябълки и се събуват пред всяка врата. Събуват се не за да не изцапат къщата. Събуват се от уважение и от смирение, че прекрачваш в друг свят. Видиш ли врата – трябва да си събуеш обувките, да си събуеш страстите, гордостта, предразсъдъците, яда да си събуеш, всичко да си събуеш.“

Николай Милчев е дългогодишен учител по български език и литература, автор е на множество стихосбирки.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Теменужка и Красимир Кънов

Вълна на съпричастност към семейство Кънови, чийто дом изгоря

Вълна от съпричастност и помощ получи семейство Кънови от Нови Искър, чийто дом изгоря в пожар преди месец. След репортаж по програма "Хоризонт" на БНР 700 лева постъпиха в банковата им сметка. С помощта на столичния район "Нови Искър" семейството получи дарение от мебели. От районната администрация в "Надежда" им бе дарен телевизор. На..

обновено на 04.08.20 в 16:19
Иван Духов е първият носител на наградата на името на генерал Андрей Боцев

Иван Духов е първият носител на наградата на името на ген. Андрей Боцев

Всяка година ученик от Природоматематическа гимназия „Яне Сандански“ в Гоце Делчев ще получава отличие на името на бившия началник на отбраната генерал Андрей Боцев. Решението е на съпругата на генерала - д-р Валентина Ангелова. Генерал Андрей Боцев почина в края на февруари. Първият носител на отличието е Иван Духов. Информатика и..

публикувано на 03.08.20 в 16:28
Деян Енев

Деян Енев: Младите хора си поискаха България обратно

„Истинската песен на днешните протести трябва да бъде песен за тамбура с една струна и да бъде един тъжен речитатив, до дън земя. Това е един от виковете, които България вика и които идват от дън гърдите ѝ. Такава обществена енергия се събира трудно, иска се време. И си мисля, че за още 7 години още много лоши неща могат да се случат с..

публикувано на 03.08.20 в 15:40
Скит „Свети Никола“

След години на забвение в скита "Свети Никола" беше отслужена литургия

В началото на миналата седмица, в деня, в който православната ни църква почете паметта на светите Седмочисленици - 27 юли, Ловчанският митрополит Гавриил като представител на Светия синод освети основно ремонтирания скит „Свети Никола“, който се намира високо в Стара планина над Троянския манастир и под негово покровителство. След дълги..

публикувано на 03.08.20 в 14:55
Снимката е илюстративна

Село Левочево с подписка за асфалтиране на пътя към Пампорово

Жители на родопското село Левочево готвят протест заради неремонтиран път и неспазване на предизобрно обещание да бъде отделен ресурс за ремонт. „8 години след обещанието на кмета на селото пътят не е ремонтиран и хората останаха излъгани“ , посочи в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Анастас Барбов, активист от село Левочево. Той..

публикувано на 03.08.20 в 10:07
Средно училище „Райчо Каролев“ в Габрово

Десислава Ангелова от Дряново не спира да надгражда знанията си по история

Десислава Ангелова от Дряново е едно от деветте деца в страната с пълна шестица от националната олимпиада по история за седми клас. Тя мечтае да стане учителка по история, а за лятото е избрала да стажува в Историческия музей в града. Десислава учи в габровското училище "Райчо Каролев".  Успехът идва с мотивация и последователност, казва..

публикувано на 02.08.20 в 15:18

Послания в бутилка

„Когато се каже „писма в бутилка“,  за мен веднага се явява книга, роман, сборник с поезия, това е нещо, което пътува и което минава от ръце в ръце и намира точния си читател “, това сподели писателят Георги Господинов за предаването "Чуй лятото". „Преди няколко месеца излезе книгата ми „Времеубежище“ и единственото, което ме водеше, беше да..

публикувано на 01.08.20 в 12:00