Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Идва ли краят на хартиената бюлетина

Веселин Тодоров: По-изгодно е машините за гласуване да бъдат купени

Машинното гласуване може да оптимизира броя на секциите

Снимка: БГНЕС

Временната парламентарна комисия за промените в Изборния кодекс се събира днес. Сред въпросите, които ще бъдат обсъждани с експерти, е възможно ли е и изборните бюлетини да минават през оптично сканиране подобно на фишовете за тото.

Нашият закон не описва машини, които броят след сканиране. Такива избори се правят примерно във Филипините – това е най-голямата държава с подобни машини за гласуване, там са близо 100 хиляди секции и те са извършвани успешно. Тази технология не е по-евтина от технологията, която сегашният български закон предлага. Машините са малко по-евтини, консумативите – хартията е малко по-скъпа“, обясни в предаването „Преди всички“ Веселин Тодоров, управител на фирмата, осигурявала досега машинното гласуване.

Тодоров уточни, че бюлетините за подобно гласуване трябва да бъдат от по-качествена хартия и с вградени нишки, които позволяват по-надеждно сканиране. При сегашните машини гласуването директно се записва в машината, припомни той.

Ако тръжната процедура започне през пролетта, ще има достатъчно време от необходимите няколко месеца за производство, последвано от три месеца за доставка, инсталиране и обучение, смята Веселин Тодоров. „От технологична гледна много навременно е повдигането на въпроса от страна на премиера и правителството“, коментира той.  

Ако гледаме дългосрочно на освобождаването от хартиените бюлетини, за всички е по-изгодно машините за гласуване да бъдат купени, а не наемани, уточни Веселин Тодоров.

От гледна точка на държавата много по-изгодно е тя да стане собственик на машините, от гледна точка на компаниите, които се занимават с този бизнес, също е по-изгодно. Целта на тези компании е не да дават под наем тези машини, а по-скоро да извършват услугата по поддръжка и развитие на софтуера, по поддръжка на машините. Те могат да бъдат ъпгрейдвани“, заяви още Тодоров, според когото вероятността машините да бъдат произведени в България „не е голяма“.

„На практика това ще са един машини, произведени в Далечния изток, доставени на части тук и сглобени в България. Но трябва всички да знаем, че ще е малко административно техника повече, отколкото инженерна техника“, каза още Тодоров.

Колко машини ще бъдат необходими?

За последните евроизбори са били необходими 3300 машини за 3 хиляди секции, със заложен 10% резерв. Заради съмнения за манипулации оперативно решение на ЦИК забрани подмяната на машини в хода на процедурата, което е довело до спиране на машини в 12-13 секции и изборите там не са могли да продължат с машини.

Добрата практика по света е да има резервни машини, които се сменят за десетина минути, не повече. Още по-добра практика е да има по две машини в една секция – ако едната спре, да продължат изборите на другата“, поясни Веселин Тодоров. Това по думите му ще означава и преразпределение и реорганизиране на секции, тъй като с машини се гласува доста по-бързо, отколкото с хартиени бюлетини.

„Би могло да се обединяват секции, в които да има и повече от 1000 избиратели, с което да се намали общият брой на секциите и от 12 хиляди, те могат да бъдат намалени на 7-8 хиляди, но пък с две машини във всяка.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: Външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

Смяната на външния министър е странно решение, което води само до един извод – че правителството очевидно е политическо, а не експертно , както се очаква от едно служебно правителство. Тези дни нямаше нищо, което да даде основания да се говори за промяна във външнополитическата доктрина на страната, категоричен е дипломатът относно думите..

публикувано на 16.04.24 в 08:05
Проф. Иван Кьосев

Проф. Иван Кьосев: В действащата ни Конституция има заложени капани в закони, необходим е рестарт

Политиците и управляващите да прочетат Търновската конституция и да почерпят опит от нея, защото в нея има баланс в разпределението на властите. Това сподели проф. Иван Кьосев, преподавател в ЮФ на СУ „Св. Климент Охридски“, в интервю пред БНР.  В предаването „Преди всички“ той представи новата си книга „Държавната власт и..

публикувано на 15.04.24 в 10:30

Весела Райчинова: Израел е пред дилема дали трябва да реагира в момента

Тишината, която обзе Израел след терористичните атаки на "Хамас", настъпи и снощи, но този път облечена в мрак . Това каза журналистката Весела Райчинова, която живее в Израел във връзка с вълната от атаки на Иран с ракети и дронове. Израел: Иранската атака е осуетена, прехванати са 99% от изстреляните ракети и дронове Иран е започнал..

публикувано на 14.04.24 в 14:59

Ще потънат ли европейските теми на нашите избори 2 в 1? Рискове и предизвикателства преди вота

Снимки: Савина Спасова Цялото интервю на Диана Янкулова с Цветелина Пенкова и Стоил Цицелков в предаването "Неделя 150" чуйте в звуковия файл. 

публикувано на 14.04.24 в 12:52

Чий е кабинетът и други акценти от отминаващата седмица

Н а 9 април 103-ото правителство на България положи клетва. За пръв път служебен кабинет прави това в Народното събрание, а не пред президента заради промените в Конституцията. Държавният глава Румен Радев не пропусна да го напомни и се разграничи от новия Министерски съвет. Докато в МС старият кабинет предаваше властта на новия,..

публикувано на 14.04.24 в 09:54

Ще донесе ли реформата в ТЕЛК повече негативи, отколкото плюсове?

По-кратки срокове и по-голяма прозрачност са част от целите в одобрената реформа на ТЕЛК. Предвиждат се освидетелстване по документи и разпределение на случаен принцип, както и създаване на нови комисии в лечебните заведения. Промените влизат в сила в средата на годината. Сега в страната действат 75 ТЕЛК комисии . По данни на Министерството..

публикувано на 11.04.24 в 10:55

Арх. Стефан Цонев: Около 65-70% от сградите са некачествено санирани

Около 65-70% от сградите са некачествено санирани , обяви пред БНР арх. Стефан Цонев.  Експерти от Алианса за висока строителна култура провериха как е поставена топлоизолацията при безплатното саниране, което обхвана 2000 сгради за 2 млрд. лв. от държавния бюджет. По думите на арх. Цонев проверката е установила множество дефекти . Една..

публикувано на 11.04.24 в 10:48