Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Авторите от матурите - в кратки филми на ученичката Михаела Иванова

Добрата подготовка за изпита може да бъде и във видео формат

Любомир Филипов, Мария Ангелов, Михаела Иванова и Давид Тодоров
Снимка: Иван Русланов

Екип от млади ентусиасти се е захванал с амбициозната задача да направи кратки филми, посветени на авторите от матурата. Проектите тепърва се развиват, а първият филм вече провокира интереса на онлайн аудиторията. 

Режисьор на проекта е Михаела Иванова, която е в 12 клас. Идеята се оформя през миналото лято, когато тя се замисля за зрелостните изпити и качествената подготовка за тях.

"Мислех си как да уча, обаче моят начин на учене не е просто да седна и да чета. Моят начин е да създавам видеа и оттам ми хрумна - колко ли ще е яко, ако има някакви видеа, които като филми ми разказват за живота и творчеството на всеки един от авторите, които трябва да изучаваме. И си казах: "Добре, защо да не го направя аз", тъй като обожавам  да се занимавам с кинорежисура", разказа Михаела Иванова пред "Хоризонт".

Късометражните филми за българските автори могат да се гледат в YouTube.

Една от лентите е посветена на Гео Милев. Младият актьор Любомир Филипов се превъплъщава в трагично загиналия български класик.

"Беше трудно това да усетим истинската любов, тогавашната, защото в днешно време любовта не е такава, каквато е била тогава. За съжаление най-вероятно няма да бъде такава, каквато е била тогава, защото времената са различни, може би за по-добро, може би за по-лошо", разсъждава актьорът Любомир Филипов.

"За мен като емоционален човек беше много приятно да усетя любовта на Гео Милев, да усетя страховете на Гео Милев, да усетя амбицията за развитие на Гео Милев - това е един човек, който се бори за себе си и не само за себе си, да усетя поезията на Гео Милев, как се е вдъхновявал, откъде се е вдъхновявал", сподели Филипов.

Акцент във филма е поставен върху любовната връзка между Гео Милев и Мила Керанова. Актрисата Мария Ангелова изпълнява ролята на музата на писателя.

"Аз това, което усетих и разбрах за Мила, е всъщност, че тя е била една наистина смела жена в онова време и всичко това, което им се е случило впоследствие. Освен това е била изключително отдадена жена. Получихме шанс да се върнем назад и да се опитаме да усетим това нещо, което е било между тях. За мен беше изключително интересно и емоционално също, а и като прибавим това, че особено пък при нас двата с Любомир имаше промени във външния вид, и тогава също беше един много интересен момент на трансформация на двама ни", обясни Мария Ангелова.

19-годишният Давид Тодоров също е част от амбициозния проект. Във филма за Гео Милев той е в ролята на добър приятел на поета.

"Това, което аз усетих по време на целия снимачен процес, може би беше именно думата пламък. Тя участва и в самото творчество на Гео Милев, където той публикува в списание "Пламък" своите творби. Това, което наистина искаме, като цяло нашите идеи и послания е именно един пламък да създадем в учениците, за да може и те да усетят това, което и ние усетихме", добави Давид Тодоров.

Още за любопитния проект ще научите от звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шокиращи "шедьоври" от световната кулинарна култура

От божествените деликатеси през традиционно, простичко, носталгично и убийствено вкусно приготвени храни, през екзотично звучащите и пропити от оригиналност кулинарни изобретения....в "Изотопия" стигнахме до противните, отблъскващи, шокиращи измерения на световната кулинарна култура.... Дълбоко в хранителните табута навлиза Автономията за..

обновено на 25.04.24 в 13:06
Снимката е илюстративна

"Коренът ни вика да се приберем." От чужбина до село - защо?

След години живот в чужбина млади семейства в Габровско избират да живеят на село и да се върнат към корените си. Те ще се съберат на среща в Трявна в рамките на кампанията "ЗАвръщането" , започнала в края на 2022 г. Историите си ще разкажат млади хора, завърнали се от Англия, Германия и Дания. Целта на кампанията и на срещата е да се..

публикувано на 24.04.24 в 06:59
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59
Глория Костадинова - Петрова

Глория Костадинова - Петрова: Разказваме вдъхновяващи истории от врачанския край с щипка хумор

Глория Костадинова - Петрова  на 24 години от Враца е гост в  рубриката ни "Горещи сърца" .  От дете тя е  отдадена на книгите, литературата и творческото писане . Участва в ученически конкурси за поезия и пише първия си роман, когато е петнайсетгодишна.  Увлечението и  страстта към литературата са споделени и в семейството ѝ . Със..

публикувано на 22.04.24 в 09:22
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30
Ивайло Шопски

Ивайло Шопски от НД "Традиция" за очите към Дунава в българската история

Днес се навършват 148 години от избухването на Априлското въстание . По този повод за героичното време в българската история след подвига на априлци говорим с Ивайло Шопски от Националното дружество "Традиция" . Отбелязваме 148-мата годишнина от избухването на Априлското въстание по стар стил Да се обърнем към народното..

публикувано на 20.04.24 в 18:17
Анна Йончева, основател на инициативата

Анна Йончева: Благодарна съм за всичко научено от семействата на деца с увреждания

Преди 5 години на една детска площадка в София една майка вижда как дете съветва друго дете да не играе с момиче в инвалидна количка, защото момичето е заразно. Така Анна Йончева решава да направи децата с увреждания видими, за да могат другите деца да свикнат с тях и да играят заедно.  Тя е фотограф-любител, основател на проекта „Различните деца“,..

публикувано на 19.04.24 в 15:53