Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искрен Веселинов: Скандалът с избора на членове на КРС не е повод за напускане на коалицията

Искрен Веселинов
Снимка: БГНЕС

Скандалът при избора на членове на КРС не е повод за напускане на управляващата коалиция, заяви пред БНР депутатът от "Обединени патриоти" Искрен Веселинов - съпредседател на ОП и зам.-председател на ВМРО. Той добави, че "флиртовете" в едно управление могат да имат тежки последици, свързани с липса на доверие от обществото към институцията и ерозията на авторитета на институциите, които избират тези органи като КРС (Комисия за регулиране на съобщенията).

Тол системата и бонуси

В предаването "Неделя 150" по "Хоризонт" Веселинов посочи подготвяно от ОП предложение, свързано с тол системата:

"Тези, които ежедневно ползват пътната мрежа, в следващия месец да имат отстъпка от цената. Може би е редно да има отстъпки при редовно ползване на определени републикански пътища. Търсим правилния вариант, така че да съберем таксите от транзита, който основно разрушава пътната инфраструктура, но и да има една преференция към тези, които ежедневно извършват курсове и са по-системни ползватели на пътищата, т.е. българските превозвачи", обясни той. 

Разлом в политиката и в обществото

"В последните седмици са тъжни като равносметка, защото не говорим само за война между институциите, а за огромни разломи в обществото", заяви депутатът Искрен Веселинов. Според него омразата е търсен ефект в редица политически действия:

"Мобилизирането на подкрепа чрез омраза и чрез силно говорене, без оглед на последиците се превърна в практика в последните години. Неприемането на изборните резултати също се превърна в една такава практика. Вървим към ситуация, в която никой няма да е доволен от управлението - каквото и да е то. А управление без подкрепа е безсмислено, защото не може да промени нищо в позитивен план", категоричен беше той. 

Изгодни ли са предсрочни избори

Очевидно, че се търси в публичното пространство един голям партньор за участие в бъдещото управление. Това е партията на Слави Трифонов. "Обединени патриоти" не са удобен партньор и за лявото, и за дясното. Със сигурност за малките партньори в управляващата коалиция по-изгодни са предсрочни избори, коментира още той:

$Да, по-изгодно е сега да съборим правителството, да се въоръжим с нужната опозиционност и да натрупаме точни в следващите месеци до изборите, но дали това е полезното за държавата и до какво ще доведе тази наша политическа полза", заяви Веселинов и беше категоричен, че в момента, в който това управление стане по-вредно, отколкото хаоса, който ще предизвика със събарянето си, патриотите няма да се поколебаят да напуснат управляващата коалиция.

"Предстои това управление да заяви целите си до края на мандата. На финалната права сме", каза още депутатът и добави, че очакват разговор с ГЕРБ по тези приоритети.

Цялото интервю на Диана Янкулова с Искрен Веселинов в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Радев

Димитър Радев: Присъединяването към еврозоната по-късно през 2025 г. е възможен сценарий

Присъединяването към еврозоната по-късно през 2025 г. е възможен и на този етап по-вероятен сценарии. Това заяви управителят на Българската народна банка Димитър Радев в интервю за БТА. Управителят на БНБ заяви още, че "бюджетът трябва да е антицикличен или казано по друг начин - антиинфлационен, какъвто в момента той не е. Глобалният, а и..

публикувано на 18.04.24 в 10:02
Изглед към сградата на британския парламент

Продължава битката на двете камари на парламента на Острова по законопроекта "Руанда"

Във Великобритания продължава битката между двете камари на парламента по спорния законопроект за депортиране в Руанда на търсещи убежище на Острова. Трети пореден ден тази седмица законодателството се прехвърля между Камарата на общините и Камарата на лордовете, като лордовете внасят поправки, а депутатите ги отменят. За да може един..

публикувано на 18.04.24 в 09:52

Тревожна тенденция: Работещите бедни се увеличават постоянно

" Ситуацията на пазара на труда е противоречива. По-скоро е такава на застой ".  Това каза пред БНР Георги Първанов - експерт по човешки ресурси, член на УС на Българската асоциация за управление на хора и на Българската конфедерация по заетостта.  "От една страна виждаме спад на търсенето не само в IT аутсорсингa, вече има лек спад на..

публикувано на 18.04.24 в 09:25
Мартин Димитров

ПП-ДБ иска извънредно заседание на НС за "Булгаргаз"-"Боташ"

От ПП-ДБ внесоха искане за извънредно заседание на парламента с единствена точка в дневния ред – обсъждане и приемане на доклада на Временната комисия по повод споразумението между "Булгаргаз" и турската държавна компания "Боташ". Според Радослав Рибарски докладът съдържа "изключително скандални факти и разкрития", които не бива да остават..

публикувано на 18.04.24 в 09:23
Йенс Столтенберг

НАТО обсъжда предоставянето на още военна помощ за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг свика утре заседание на Съвета НАТО - Украйна, за да се обсъди предоставянето на още военна помощ за Украйна, основно за противовъздушната й отбрана. В събота Камарата на представителите на американския Конгрес  ще гласува предложението за отпускане на дълго отлаганата военна помощ за Киев в размер на..

публикувано на 18.04.24 в 09:14
Теодора Пенева

Не е уточнен нито един от механизмите за компенсация - и за всички граждани, и за енергийно бедните

"За енергийна бедност говорим от толкова много години. Нещата, които трябва да се направят, са разписани и предавани на всички възможни министерства. Когато се сменят правителствата, те не разбират какво трябва да направят." Това каза в интервю за БНР Теодора Пенева, икономист и енергиен експерт от Института по икономически изследвания при..

публикувано на 18.04.24 в 08:43
Любомир Стефанов

Любомир Стефанов: Изборите през юни ще избистрят картината

" Накрая Конституционният съд , който не би трябвало да има никакво вмешателство по условие в политческия процес в държавата, май ще бъде призван и ще му бъдат изтърсени тези горещи картофи в скута , за да се произнесе относно характера на Конституцията и в частност промените, преструктурирали конструирането на служебни кабинети, и оттам да разсече..

публикувано на 18.04.24 в 08:23