Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пулмологът д-р Александър Симидчиев:

В Холандия правят зони без паркоместа, ние сме на етап "покажи колата пред съседа"

Ако осъзнаят ползата, хората ще се съгласят с по-рестриктивни мерки

Снимка: БГНЕС

Фини прахови частици, дим и мъгла - интерактивен 3D макет ще показва в реално време качеството на въздуха. През специалната инсталация „Въздухът на София“ ще можем да се убедим какво дишаме. Инициативата цели да повиши разбирането на проблема, за да се върви към решаването му.

„Това е един прецизен макет на географското разположение на София, който позволява да се види защо се получават част от проблемите с въздуха. София е в котловина и се събира замърсяването в самата котловина. Когато има безветрие, замърсяването "седи" над града и поради това получаваме високи нива на замърсен въздух. Инсталацията показва движението на въздушните маси“, разказа в предаването „Преди всички“ пулмологът д-р Александър Симидчиев от сдружение „Въздух за здраве“.

Голяма част от замърсяването в София се дължи на индивидуалното поведение, подчерта Симидчиев. Тежкият трафик от автомобили без съответни катализатори и филтри е една от причините за тежките замърсявания. Битовото отопление на твърдо битово гориво също оставя своя отпечатък. „Горе-долу зимно време 50:50 е разделено съотношението на замърсяването“, поясни той.

В дългосрочен план сега въздухът е по-чист, отколкото преди 10-15 години, допълни Александър Симидчиев. "Но дори тези нива в момента имат здравни ефекти, които са много сериозни. Независимо че въздухът е по-чист, с всеки изминал ден виждаме все повече медицинска информация, която потвърждава и това ниво, което имаме", изтъкна специалистът. 

Това, което можем да направим, е да регулираме количеството замърсители, които генерираме – индивидуално и като общност, подчерта д-р Симидчиев. По думите му София не е сред много големите градове и на много места можем да се придвижваме без автомобили. 

„Въпреки всичко все още сме в периода, когато се счита, че автомобилът е много голяма ценност и трябва да го покажем на съседите си. Това е част от проблема. Някои хора ходят на 300-400 метра, до съседния магазин с автомобила, а това може да не се случва. Градският ни транспорт може да бъде по-добър, но дори този, който имаме, вече започва да се придвижва по-бързо“, коментира пулмологът, който даде пример със зони в холандските градове, които са изцяло освободени от присъствие на автомобили и там не се правят паркоместа.

„Ако ние знаем, че мерките, които се предприемат, ще доведат до 10 или 15, или 20%-но почистване на въздуха в града, в който живеем, ние ще сме съгласни на тези мерки, нищо че те ще са рестриктивни и ще предизвикат известно леко неудобство“, смята д-р Симидчиев.

Мнението на пулмолога чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марина Великова

Марина Великова показва "Ледовете на Антарктика" на Моста на влюбените

Изложбата "Ледовете на Антарктика" на Марина Великова ще бъде открита на 22 април, в Деня на Земята, на Моста на влюбените до НДК в София. Марина Великова е музикант и музикален редактор в БНР и наскоро посети Антарктида, за да осъществи проекта си "Звуците на Антарктика", който ще завърши в края на тази година. Предстои да представи и свои..

публикувано на 19.04.24 в 09:54

Кипър: Обсъждат използване на ИИ за почистване на морските води

Използването на изкуствен интелект за откриване и почистване на замърсявания в морето е сред иновативните технологии, които ще бъдат представени на провеждащия се днес форум „Синият Лимасол“. Най-големият крайбрежен град на Кипър, търговски и корабен център в Източното Средиземноморие, е включен в мисията на ЕС за постигане на климатична..

публикувано на 15.04.24 в 08:33

Екологични организации определиха законопроект за лобистки и излизат на протести

Започваме протести и няма да спрем, докато въпросният законопроект не бъде спрян. Това каза пред БНР адвокат Димитър Палов, председател на гражданско сдружение "Ти решаваш" , което в неделя, 14 април, ще бъде част от протестите на екоорганизации срещу промени в Закона за насърчаване на инвестициите, с които се слага край на възможностите..

публикувано на 12.04.24 в 15:14

България ще въвежда депозитната система за пластмасови бутилки. Какво предстои?

До 2029 г. на територията на ЕС следва да бъдат изградени депозитни системи за връщане на празни пластмасови бутилки.  В 17-те европейски страни, които вече имат подобна система, се регистрира висока събираемост. Пред страната ни са три задачи - анализ къде какво количество отпадък се генерира, промяна в законодателството и инвестиции в..

публикувано на 04.04.24 в 12:15

Може ли да се постави фотоволтаичен покрив на Екомузея с аквариум в Русе?

Фотоволтаичните системи са едно от решенията, с които можем да компенсираме вредата на човешката дейност върху природата. Все повече обществени сгради се захранват с възобновяеми енергийни източници и това е модел, който показва ползата от тази технология. Дали в Екозумея с аквариум в Русе има възможност за такава система и как може да се случи..

публикувано на 17.03.24 в 08:25

Столичната община приема проекти за интегрирано градско развитие до 9 май

Столична община приема проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на ПРР 2021-2027 Столичната община в качеството си на териториален орган по подбор на проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на ПРР 2021-2027, кани всички заинтересовани страни за подаване на проектни идеи по Приоритет 1 на ПРР за изпълнение..

публикувано на 14.03.24 в 13:05

платена публикация
Как да се грижим правилно за здравето на почвата с помощта на Torove.bg

Здравето на почвата обуславя как растенията ще растат, ще се развиват и справят със стреса от околната среда. Почвата, която е добре поддържана, подпомага здравословния растеж на растенията, като увеличава тяхната устойчивост на болести и вредители и спомага за по-добри добиви. Видове състояния на почвата Почвата е основен ресурс..

публикувано на 13.03.24 в 13:23