Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заразата от коронавирус е основен акцент в чуждия печат днес. 

Ако в Сърбия се появи коронавирус, няма да бъде краят на света, защото страната е готова да реагира, заяви сръбският министър на здравеопазването Златибор Лончар за в. "Курир". Той заяви след разговор с министъра на отбраната Александър Вулин, че има готовност ако се появят случаи на заразени с вируса, да бъдат осигурени болници и казарми, както и някои частни обекти за евентуалното им изолиране.

Важното е да няма паника и гражданите да бъдат информирани, че всичко, което прави държавата във връзка с опасността от коронавирус, е съгласувано със Световната здравна организация, каза министърът. Той потвърди, че в Сърбия няма доказани случаи на коронавирус, а в клиниката за инфекциозни болести има двама-трима пациенти, приети за изследвания, тъй като са имали връзки с Китай.

На границите е въведен задължителен здравен контрол на всички влизащи в страната, особено на тези, идващи от Китай или Италия, каза още Лончар.
   
Китайски специалисти са разработили ваксина, която по предварителни данни е ефективна срещу коронавируса Ковид-19. Това съобщи посланикът на Китай в Русия Чжан Ханхуей, пише в. "Известия".

"В Китай вече е разработена ваксина, създаваща имунитет. Но става дума за предварителни данни, необходими са нови проверки и доработки", заяви дипломатът, цитиран от Интерфакс.

Лекарите успешно използват също китайски лекарства, които не предизвикват усложнения, както и ефикасен препарат от съветско време, който се използва за борба с маларията, каза той.

По думите на посланика в Китай всеки ден се заразяват с коронавируса по няколкостотин души, а оздравяват около 2000.  Смъртността от Ковид-19 е намаляла и днес е под 3 процента в провинция Хубей, откъдето тръгна болестта, и 0,55 на сто в други провинции.

През февруари Китай започна да произвежда лекарство, официално признато от властите за потенциално ефективно срещу коронавируса.

Съобщено бе и за създаването на експресен тест, благодарение на който коронавирусът се диагностицира само за четвърт час, напомня "Известия".

"Светът се готви за глобална епидемия от китайската болест", след като рязко нарасна броят на заразените и в Европа, и в Азия, и в Близкия изток, пише "Комерсант".

Докато властите в различните страни търсят начин да спрат разпространението на болестта, Китай заяви, че от 1949 г., когато е основана КНР, не се е сблъсквал с епидемия, която се контролира толкова трудно.

Междувременно световната общност взема мерки с оглед по-нататъшно разпространение на вируса - Световната здравна организация (СЗО) поиска 675 милиона долара, за да подготви за борба с епидемии страните с недобре развити системи за здравеопазване.

Появата на данни за рязко разширяване на епидемията извън границите на Китай предизвика вчера разпродажба на фондовите борси. Първи реагираха азиатските, а най-остро - пазарите в Хонконг и Южна Корея, отбелязва вестникът.

Според руския аналитик Сергей Суверов "паниката на световните финасови пазари иде оттам, че става ясно: епидемията от коронавируса добива неуправляем характер и постепенно се глобализира".

Същевременно "златото поскъпва в очакване да бъдат намалени основните лихви, тъй като централните банки прилагат всички възможни монетарни "лекарства" върху икономиката, поразена от вируса Ковид-19", посочват експерти, цитирани в "Комерсант".

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гражданският съвет към ВСС иска ЗСВ да не се приема, докато не се произнасяне на Конституционният съд

Гражданският съвет към Висшия съдебен съвет подкрепи становището на Камарата на следователите, с което се настоява служебният министър на правосъдието да спре процедурата по приемането на Закона за съдебната власт, докато не се произнесе Конституционният съд. На изнесеното заседание във Велико Търново се проведе и дискусия по проблемите на..

публикувано на 19.04.24 в 19:47

2 май е неучебен за всички училища в страната

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков издаде заповед, с която определя 2 май за неучебен за всички училища в страната и за българските държавни училища в чужбина. Така почивните дни за учениците в началото на следващия месец ще бъдат общо шест - от 1 до 6 май включително.

публикувано на 19.04.24 в 19:39
Американската зенитно-ракетна система MIM-104 Patriot, архив.

Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още системи за противовъздушна отбрана

Съюзниците от НАТО се споразумяха да предоставят на Киев допълнителни системи за противовъздушна отбрана, съобщи ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг.  След видеоконферентната връзка на министрите на отбраната на Алианса с украинския президент Володимир Зеленски  генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви пред журналисти в Брюксел, че..

публикувано на 19.04.24 в 19:24

Нови руски удари по територията на Украйна

Русия нанесе нови ракетни удари по територията на Украйна. Същевременно руският министър на външните работи Сергей Лавров обяви, че бойните действия ще продължат дори ако започнат мирни преговори между Москва и Киев. В ранния следобед в източните, южните и централните райони на Украйна беше обявена въздушна тревога, а украинските медии съобщиха..

публикувано на 19.04.24 в 19:15
ЦИК

Германия е изявила готовност да бъдат разкрити избирателни секции в повече от 40 населени места

За първи път от години властите в Германия са изявили готовност в страната да бъдат разкрити избирателни секции в повече от 40 места извън дипломатическите и консулските представителства. Това обяви заместник-председателят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов, като се позова на писмо от Министерството на външните работи: "В резултат на..

публикувано на 19.04.24 в 19:04
Жечо Станков

НС реши: Министърът на енергетиката да предоговори газовото споразумение с "Боташ"

Народното събрание възложи на министъра на енергетиката да предприеме действия по предоговаряне на  споразумението между "Булгаргаз" и турската  компания "Боташ" с цел защита на интересите на "Булгаргаз" и българската страна.  Това решиха депутатите след 4-часов дебат. Докладът, изготвен от временната парламентарна комисия по казуса, ще бъде изпратен..

публикувано на 19.04.24 в 18:22

Главчев освободи трима заместник-министри

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев са освободени трима заместник-министри, считано от 22 април. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Мартин Гиков е освободен от поста в Министерството на иновациите и растежа, а Николай Сиджимов – в Министерството на околната среда и водите.  От длъжността заместник-министър на труда и..

публикувано на 19.04.24 в 17:40