Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Учени българисти в Полша с отворено писмо по казус с отнет имот на полонист у нас

Камен Рикев: Държавата трябва да спре беззаконието с имотните измами

Димитър Танев: Системата улеснява кражбата на самоличност

Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

Учени българисти в Полша излязоха с отворено писмо към българските власти, медии и общество по казуса с неправомерно отнет имот на българския полонист и преподавател Антоанета Попова.

Случаят е още от 2010 година и широко огласен в личния блог на самата Антоанета Попова. Тя и брат й Кръстьо Попов са жертви на имотната мафия. С фалшив предварителен договор за продажба те като собственици са били лишени от наследствен имот. 

За началото на март е насрочено поредно заседание на Софийския градски съд. Очакванията са този предварителен договор да бъде обявен за фалшив. „Което няма да върне къщата й, а ще потъне в нова гора от казуси, параграфи, обжалвания и други трикове“, посочи в предаването "Хоризонт до обед" българистът д-р Камен Рикев, подписал отвореното писмо на учените.

На 16 май 2019 година къщата на Антоанета и Кръстьо Попови на ул. „Кръстьо Сарафов“ в столичния квартал "Лозенец" е била съборена. „Тази къща предшествениците на Антоанета Попова са закупили от Стоян Михайловски, автора на „Върви, народе възродени“, допълни Камен Рикев, който вижда в това казус, "надхвърлящ пределите на правораздавателната система".

Сега Антоанета и Кръстьо Попови живеят в малка квартира буквално на крачки от съборения им дом. „Защото са решили, доколкото им позволяват силите, да не престават със своята битка, която е вече битка символична, битка държавата и гражданите да установят, че с тях е извършено едно безумие.“

„Каквото и да отразяват българските медии, това няма никакво отношение към процеса на овладяване на частни имоти на хората от страна на трети лица, които ние в нашето отворено писмо определяме като „имотна мафия“, коментира Камен Рикев. Според него пораженията са трагични - както върху гражданското общество, така и най-вече върху самата личност на засегнатото лице.

Д-р Антоанета Попова е дългогодишен преподавател по полски език и стилистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Подготвила е няколко поколения български полонисти и слависти. Камен Рикев я определи като „изключително фин и хрисим човек“ и „великолепен преводач на полска литература“.

„Нейните преводи красят българското преводно наследство до днес. За щастие Антоанета Попова и до днес продължава да произвежда преводи на изключително високо равнище“, допълни той.

Причината полските българисти да застанат зад нея и случая с имотната измама е „очевидното беззаконие и гавра над човешкото елементарно достойнство“, посочи Рикев, който се чувства потресен и смята, че е дошъл момент, в който „почти всички средства, легални, в България за защита на невинния са изчерпани“.

„Жестът на полските българисти – една доста голяма и сплотена общност граждански научна област, е от една страна декларация на очевидното – че държавата трябва да си свърши работата“, подчерта Камен Рикев. 

В България, както и в голяма част от европейските страни, има възможност за подобна кражба на самоличност при документирането на права по отношение на недвижим имот, изтъкна пред „Хоризонт“ Димитър Танев, бивш председател на Нотариалната камара. Като една от причините той открои отворената система на Агенцията по вписванията и възможността всеки да има документ на всяко друго лице, без да има връзка с него.    

„Независимо дали се касае за къща в "Лозенец" или за гарсониерата на една пенсионерка в "Люлин" – това е откритата система до документите на собственост. Всеки може да има препис, незаверено копие от документа на всяко друго лице с данни за подписа, ЕГН, лична карта, адрес, банкови сметки – нещо, което го няма в Европейския съюз. Това е сериозен пропуск“, коментира Димитър Танев.

Двете гледни точки чуйте в звуковите файлове. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Екипи на РДНСК и община Созопол извършиха проверка на строежа в защитената местност Алепу.

РДНСК: На Алепу се строи подпорна стена, а не хотел

Брегоукрепително съоръжение, а не хотел, се строи в защитената местност Алепу, по известна като Шофьорския плаж. Това установиха при съвместна проверка екипи на РДНСК и община Созопол. Разрешение за строителството на геозащитното съоръжение е издадено през 2018 г., а след завършването му пред него ще започне изграждането на хотелски..

обновено на 03.06.20 в 14:18

Конгресните центрове след Covid-кризата

Културната и конгресната индустрия търсят варианти за възстановяване след постепенното отпадане на противоепидемичните мерки. Мултифункционално пространство на открито се превръща в алтернатива за НДК след Covid-кризата. С покрити сцена и сектор за публиката, върху 1200 кв. м. площ, платформата А6 дава възможност за организиране на..

публикувано на 03.06.20 в 12:30

Ще промени ли Covid-19 градската среда

Ще промени ли Covid-19 градската среда, ще преформатира ли пространства и нагласи и ще се отрази ли върху интериора, който обитаваме, работейки или пък върху начина ни на придвижване? Досега говорим повече за помещения, стълби, асансьори – важни вътрешни пространства, важно е обаче този разговор да се обърне и към откритите пространства, смята..

публикувано на 02.06.20 в 11:44

Деян Колев, "Амалипе": Всяка мярка за обхват на повече деца в образованието е смислена

"С еднократна парична помощ само някои семейства ще бъдат стимулирани, нужно е мярката да се допълни с множество други, най-вече със сериозна работа със семействата". Това каза пред БНР Деян Колев - изпълнителен директор на Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" по повод предложението на ГЕРБ за еднократна помощ от 250 лв. на..

публикувано на 02.06.20 в 09:28

Галина Маркова, НБУ: Държавата няма данни за децата с проблеми в развитието

Преподаватели по психология от Нов български университет се включват в  международно проучване за нуждите на семействата на деца с проблеми в  развитието. Изследването е под егидата на Световната здравна организация и  УНИЦЕФ и се провежда с подкрепата на „Autism Speaks“. Данните от анкетите с родители ще бъдат използвани за промяна на..

публикувано на 01.06.20 в 13:05

У нас се прилагат всички съвременни терапии за множествена склероза

В България няма регистър на страдащите от множествена склероза.  Заради симптомите, характерни и за други заболявания, които могат да объркат специалистите и да забавят диагностиката и лечението, наричат множествената склероза „голямата имитаторка“. Болестта засяга централната нервна система, като причинява двигателни, сензорни и когнитивни..

публикувано на 01.06.20 в 08:53

Екскурзоводите - забравени, без работа и перспектива

Как ще работят екскурзоводите в постпандемичната ситуация?  В момента няма никакви групи. Екскурзоводите се надяват от началото на юли и през август да се появи работа и за тях, каза пред "Хоризонт"  Николай Миндов, п редседател на Асоциацията на екскурзоводите в България .  „Има голям страх сред хората да пътуват. На този етап не може да се каже..

публикувано на 29.05.20 в 13:57