Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мобилни приложения превръщат туристите в археолози и реставратори

Римските терми в Хисаря
Снимка: БГНЕС

По инициатива на Археологическия музей в град Хисаря е разработено мобилно приложение за туристите, които посещават Римските терми. То е безплатно за посетителите и дава възможност да бъдат разгледани триизмерно археологически находки от този обект. Римските терми са най-големият и най-добре запазен комплекс за възстановяване и балнеолечение на Балканите.

На входа на Римските терми посетителите могат да се информират за мобилното приложение Hisarya Tour Walk. То ни пренася в далечното минало и ни разказва историята на термите на Диоклецианополис през римската епоха. Влизайки в термите, посетителите с вече свалено приложение поемат по зададен маршрут и се впускат в приключение за събиране на дигитални артефакти.

Виртуалният аудио и видео екскурзовод е разработен на 3 езика - български, английски и руски. За да работи приложението, задължително условие е да се намираме на територията на Римските терми. На екрана на телефона ни посреща виртуалният бог Асклепий, който поздравява на гръцки с „добре дошли“.

Римските терми в Хисаря Снимка: БГНЕС

„На определени места в помещенията на термите са ситуирани маркери, които, като се сканират с телефона, представляват добавена реалност – излизат в 3D визуализация на артефакти, открити при археологическите разкопки на термите“, пояснява Митко Маджаров,  доцент по археология и директор на Археологическия музей в Хисаря.

Маркерите и информацията за отделните артефакти остават като бонус в телефона на посетителя и той може да ги разглежда и след излизането си от археологическия обект.

Две трети от средствата за разработване на приложението са на Археологическия музей, една трета е помощта от Национален фонд „Култура“, уточнява Маджаров.

Подобна дигитализация се планира и за други археологически обекти. В Резерват „Хисаря“ са набелязани 18 обекта.

Римските терми в Хисаря Снимка: БГНЕСАрхеологическият музей предлага и друго образователно платено приложение, което запознава посетителите с работата на археолозите.

„Това приложение - „Приключение в археологията“, е една игра с образователен характер. Тя пренася този, който гледа приложението, на археологическия обект, с разграфената план квадратна мрежа, в археологически кабинет, автентичен. Този, който разглежда, има маркер, който показва какво трябва да направи. Разчиства пласт по пласт, както е в археологията и разкрива фрагментирани артефакти. Той ги събира на едно място, сглобява ги, реставрира ги, след което ги експонира в една витрина. Влиза във виртуалния музей, разглежда това, което е направил. Разглежда виртуалния музей на град Хисаря - от неолита до епохата на Възраждането. Това трае някъде половин час до 40 минути. Най-важното е, че отразява професията на археолога, на реставратора и на екскурзовода – от откриването до представянето на самия артефакт“, описа виртуалното приключение Митко Маджаров.

Още информация за виртуалната археология чуйте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Фрагмент от корицата на книгата

"Фигури" - енциклопедично за любовта и смисъла

Излиза от печат „Фигури“ – дебютната книга на Мария Попова, която живее в Бруклин.  Попова е сред най-успешните книжни блогъри в света. Тя е учила в университета на Пенсилвания, специалност „Комуникации“. Израснала е в България, но животът й до днес е свързан с Америка. Тя е създател на блога Brain Pickings , който е включен в постоянния дигитален..

публикувано на 04.06.20 в 15:45

Разширяването на столичен булевард провокира граждански тревоги

Живеещи около столичния булевард „Цар Борис III“ са готови за граждански протести, ако проектът за разширяване на Околовръстния път на София започне да се случва в сегашния му вид . Проектът предвижда частично изменение на булевард „Цар Борис III“, като се изгради тунелна връзка и се премахне съществуващото локално платно. Планирано е..

публикувано на 04.06.20 в 14:40

38 кг торта за 57-ия рожден ден на единствения слон в България

Единственият слон в България - индийската слоница Артайда, днес навършва 57 години. За рождения си ден животното получи специална 38-килограмова торта, приготвена от служителите на Зоопарка. Слоницата Артайда идва в България през 2006 година от зоопарк в Германия, където е спасена от цирк, разказва Катерина Зарева-Симеонова, еколог в зоопарка...

публикувано на 03.06.20 в 17:27
Проблемите в мина

За заровените в мангановата мина "Оброчище" неизплатени заплати

Миньорите от мангановата мина „Оброчище“ разполагат с 11 дни, за да кандидатстват пред Фонда за гарантиране на вземанията. Повече от 18 месеца те не са получавали заплати. Мината не работи от месеци, концесионерът на рудника - „Евроманган“ е обявен през март в несъстоятелност .  Работниците от години сигнализират за нередности и организират..

публикувано на 03.06.20 в 09:35

Ясни са Кралят и Кралицата на випуск 2020

След проведения на 25 май абитуриентски бал в ефира на БНР, призовахме завършващите тази година да публикуват своите снимки в Instagram с #class2020bnr. Момчето и момичето, които събраха най-много харесвания, са Катерина Алексиева от София  и Любомир Божинов от Свищов.  И двамата ще получат специален приз от водещите от БНР..

публикувано на 02.06.20 в 16:44
Евгения Атанасова - Тенева

Евгения Атанасова – Тенева: Да се отървем от комплексите си за Кристо

„Материалът, с който Кристо работеше, беше светът, природата, хората в нея. И това правеше много силно цялото това преживяване да си вътре в негова творба. Неговите неща не се случваха в ателието, където си правеше рисунките, а наистина между хората , във всичко, което правят заедно, за да построят това, което той е видял в мечтите си и е..

публикувано на 02.06.20 в 13:31
Салих Алишов

Шоколад и розово масло в раницата - рецепта за пътешествия

Вулкани на лунна светлина, влакове през Иран и подземни пещери – това са само частици от биографията на пътешественик на Салих Алишов. „ Аз съм една съвкупност от местата, на които съм бил и от местата, на които ще бъда .“ Така се самоопределя Салих – млад програмист, вече пътувал из десетки държави на четири континента. Салих винаги си носи..

публикувано на 01.06.20 в 07:32