Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Доц. Валентина Георгиева: Парцелираното общество омаловажава насилието

Никой в едно общество не трябва да се чувства безсилен, казва преподавателят по културология в СУ

Унизителен инцидент в градския транспорт със съблечено момче провокира много коментари как реагираме в подобни случаи. Снимката е илюстративна.
Снимка: БГНЕС

Софийският районен съд гледа днес мерките за неотклонение на четиримата непълнолетни младежи, които в петък агресивно унизиха 14-годишно момче в градския транспорт в София, като го принудиха да се съблича, защото носи фланелка на противников отбор. Извършителите бяха задържани по записи от камерите в автобуса и разпознати от пострадалия. Пътуващите в автобуса не са се намесили по време на инцидента.

Много хора в нашето общество се чувстват безсилни, неспособни да се намесят. За сметка на това виждат насреща си свръховластени и агресивни хора, срещу които те нищо не могат да направят. Никой в едно общество не би трябвало да се чувства безсилен, а то е много широко застъпено в нашето общество“. Това коментира в предаването „Хоризонт до обед“ преподавателят по културология в Софийския университет доц. Валентина Георгиева, която е доктор по социология от университет в Квебек, Канада.

Хората не разчитат на саморазправа, когато има органи на реда, които могат да се намесят адекватно и имаме доверие в тях, допълни доц. Георгиева. Третата позиция гласи: това е спор между агитки, аз няма да се намесвам, а това е проблем, отбеляза тя в коментар на анкета на „Хоризонт“. 

„Феновете на ЦСКА срещу феновете на „Левски“. Като че ли това не се случва за първи път. По стадионите също е имало такива ритуални разсъбличания на фен на противниковия отбор. Той бива лишаван от символите на любимия отбор и показно унизяван. Вече не се случва само на стадионите. Вече се случва явно и в градския транспорт.“

„По същия начин казваме: съседите горе се бият – няма да сигнализираме за домашно насилие, това не е наша работа. Много често решаваме така: това е нещо специфично за тази група, за това семейство, ние там няма да се месим. Парцелиране на обществото“, коментира доц. Георгиева.

Това е омаловажаване или оправдаване дори на насилието, подчерта Валентина Георгиева. „Ние не виждаме детето, което е разсъблечено. Ние виждаме фена на ЦСКА, който си го проси. И това е много опасно, освен че е стереотипна гледка – всички фенове са агресивни.“

Момчето, което в петък се оказва в центъра на инцидента, е медалист по самбо. „Това че момчето, което е било нападнато, е медалист по самбо, но не е могъл да реагира в кризисна ситуация и не е отговорил на агресията с агресия, за мен е хубаво“, посочи още доц. Георгиева. „Силният не бие. "Аз съм в шок. Те са четирима срещу мен. Аз не знам как да реагирам. Първо надавам вик за помощ и докато успея да мобилизирам подкрепа, те са избягали" – нещо такова ми изглежда тази ситуация.“

В конкретната ситуация трябва да се търси балансът между това наказанието да не е толкова сурово, защото извършителите също са деца, и чувството на безнаказаност в обществото, смята Валентина Георгиева. Важен според нея е въпросът има ли действащ протокол за действие при подобни ситуации в градския транспорт.

Темата проследете и в звуковия файл. 


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Екипи на РДНСК и община Созопол извършиха проверка на строежа в защитената местност Алепу.

РДНСК: На Алепу се строи подпорна стена, а не хотел

Брегоукрепително съоръжение, а не хотел, се строи в защитената местност Алепу, по известна като Шофьорския плаж. Това установиха при съвместна проверка екипи на РДНСК и община Созопол. Разрешение за строителството на геозащитното съоръжение е издадено през 2018 г., а след завършването му пред него ще започне изграждането на хотелски..

обновено на 03.06.20 в 14:18

Конгресните центрове след Covid-кризата

Културната и конгресната индустрия търсят варианти за възстановяване след постепенното отпадане на противоепидемичните мерки. Мултифункционално пространство на открито се превръща в алтернатива за НДК след Covid-кризата. С покрити сцена и сектор за публиката, върху 1200 кв. м. площ, платформата А6 дава възможност за организиране на..

публикувано на 03.06.20 в 12:30

Ще промени ли Covid-19 градската среда

Ще промени ли Covid-19 градската среда, ще преформатира ли пространства и нагласи и ще се отрази ли върху интериора, който обитаваме, работейки или пък върху начина ни на придвижване? Досега говорим повече за помещения, стълби, асансьори – важни вътрешни пространства, важно е обаче този разговор да се обърне и към откритите пространства, смята..

публикувано на 02.06.20 в 11:44

Деян Колев, "Амалипе": Всяка мярка за обхват на повече деца в образованието е смислена

"С еднократна парична помощ само някои семейства ще бъдат стимулирани, нужно е мярката да се допълни с множество други, най-вече със сериозна работа със семействата". Това каза пред БНР Деян Колев - изпълнителен директор на Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" по повод предложението на ГЕРБ за еднократна помощ от 250 лв. на..

публикувано на 02.06.20 в 09:28

Галина Маркова, НБУ: Държавата няма данни за децата с проблеми в развитието

Преподаватели по психология от Нов български университет се включват в  международно проучване за нуждите на семействата на деца с проблеми в  развитието. Изследването е под егидата на Световната здравна организация и  УНИЦЕФ и се провежда с подкрепата на „Autism Speaks“. Данните от анкетите с родители ще бъдат използвани за промяна на..

публикувано на 01.06.20 в 13:05

У нас се прилагат всички съвременни терапии за множествена склероза

В България няма регистър на страдащите от множествена склероза.  Заради симптомите, характерни и за други заболявания, които могат да объркат специалистите и да забавят диагностиката и лечението, наричат множествената склероза „голямата имитаторка“. Болестта засяга централната нервна система, като причинява двигателни, сензорни и когнитивни..

публикувано на 01.06.20 в 08:53

Екскурзоводите - забравени, без работа и перспектива

Как ще работят екскурзоводите в постпандемичната ситуация?  В момента няма никакви групи. Екскурзоводите се надяват от началото на юли и през август да се появи работа и за тях, каза пред "Хоризонт"  Николай Миндов, п редседател на Асоциацията на екскурзоводите в България .  „Има голям страх сред хората да пътуват. На този етап не може да се каже..

публикувано на 29.05.20 в 13:57