Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Няма установени случаи на коронавирус у нас

Отрицателни са всички 19 проби, изследвани днес във ВМА

| обновено на 27.02.20 в 19:09
Проф. Венцислав Мутафчийски
Снимка: БГНЕС

Няма установени случаи на коронавирус у нас, каза председателят на Националния оперативен щаб за коронавируса - проф. Венцислав Мутафчийски пред медиите.

Отрицателни са всички 19 проби, изследвани днес във Военномедицинска академия.

Изследвани са и 17 проби от Националната референтна лаборатория на лежащо болни граждани, настанени в лечебни заведения в Бургас, Плевен, Стара Загора, Шумен, Варна, Хасково, София и Русе. Всички те са също отрицателни, съобщават от здравно министерство.

14 души, от които 4-ма чужденци - италианец, японец, португалец и египтянин, са настанени във Военномедицинска академия. Те са пристигнали от Италия. Някои от чужденците са с доста по-сериозна симптоматична картина, с пневмония.

Всички проби за вируса до сега са отрицателни. Очаква се днес да станат ясни резултатите от пробата, която вчера беше взета мъж от Велинград, завърнал се преди дни от Италия. Под карантина и наблюдение са още седем души в Пазарджик. 56-годишна жена, завърнала се от Италия, ще бъде изследвана за коронавирус.

Тя е била приета вчера след обяд в Инфекциозно отделение в Хасково с температура

Децата, които се прибраха от Италия с правителствения самолет са добре.

Проф. Мутафчийски заяви на втората редовна пресконференцията на кризисния щаб, че въпреки слуховете вчера, че може вече да има заразен с коронавирус българин, официалната информация е, че заразени с вируса в България няма.

Главният държавен инспектор доктор Ангел Кунчев прогнозира, че „няма да избегнем вноса на коронавируса". Той се аргументира с факта, че вече има първи заразени в съседните ни държави - в Хърватия има двама, в Северна Македония и в Гърция има по един – вносът на вируса е неминуем и у нас.

„Времето на опазването на границите отминава. Вноса на вируса е неминуем, говорим за въздушно-капкова инфекция. От тук нататък съсредоточаването трябва да бъде върху възможностите за приемане и лекуване на тези болни, за да намалим щетите и загубите“, каза той.

Има развита мрежа и система за проследяване на всички лица, които са потърсили лекарска помощ след завръщането си от държава с коронавирус, съобщи още главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Анкетните карти ще могат да се попълват още в самолета или онлайн, за да се подава бърза информация към личните лекари, посочи той.

"Направихме вчера организация на летището на терминал 1, кацащите от Италия, да преминават по различен коридор от общия с оглед да няма смесване на потоците. За да улесним още повече нещата, ние ще предоставим тези анкетни карти на екипите и на връщане с полета те могат да бъдат попълвани по време на полета и ще бъдат давани от стюардесите. И допълнително днес ще тестваме една система за онлайн попълване, така че на страницата на Софийска инспекция хората да могат дори преди да тръгнат към летището да попълнят тези данни, които после само да посочат на летището и това е достатъчно. Ние имаме тази информация. Тя се предава на съответната здравна инспекция по местоживеене, за да можем ние да я предоставим на личните лекари за проконтролиране на тази домашна карантина", каза д-р Кунчев.


Във връзка със ситуацията в Европа снощи е направена видеоконферентна връзка с дирекциите на Европейската комисия - дирекция вътрешни работи, миграция, здравеопазване и европейската агенция за гранична и брегова охрана, съобщи шефа на Гранична полиция Светлан Кичиков:

"Беше наблегнато естествено на информационното обслужване на тези граждани, които идват в страната. В никакъв случай при  констатиране на лица с някакви симптоми да не бъдат връщани на съседна територия, да бъдат приемани и обслужвани от държавата".

Снощи на “Калотина“ е регистрирано лице, втори шофьор на товарен автомобил, който е бил с повишена температура и той е хоспитализиран във ВМА.

От днес пристигащите от Италия на летище София ще бъдат отцепени в отделен коридор, за да не се смесват с останалите пътници.

На брифинга имаше въпроси, свързани с притесненията на личните лекари, които не разполагат с достатъчно предпазни средства – маски и ръкавици.

По думите на участниците от щаба личните лекари трябва да намерят начин да се снабдят, тъй като снабдяването със защитно облекло от страна на държавата било съсредоточено основно към сухопътната и въздушната граница и върху спешните екипи, които евентуално ще поемат хората със симптоми.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Екипи на РДНСК и община Созопол извършиха проверка на строежа в защитената местност Алепу.

РДНСК: На Алепу се строи подпорна стена, а не хотел

Брегоукрепително съоръжение, а не хотел, се строи в защитената местност Алепу, по известна като Шофьорския плаж. Това установиха при съвместна проверка екипи на РДНСК и община Созопол. Разрешение за строителството на геозащитното съоръжение е издадено през 2018 г., а след завършването му пред него ще започне изграждането на хотелски..

обновено на 03.06.20 в 14:18

Конгресните центрове след Covid-кризата

Културната и конгресната индустрия търсят варианти за възстановяване след постепенното отпадане на противоепидемичните мерки. Мултифункционално пространство на открито се превръща в алтернатива за НДК след Covid-кризата. С покрити сцена и сектор за публиката, върху 1200 кв. м. площ, платформата А6 дава възможност за организиране на..

публикувано на 03.06.20 в 12:30

Ще промени ли Covid-19 градската среда

Ще промени ли Covid-19 градската среда, ще преформатира ли пространства и нагласи и ще се отрази ли върху интериора, който обитаваме, работейки или пък върху начина ни на придвижване? Досега говорим повече за помещения, стълби, асансьори – важни вътрешни пространства, важно е обаче този разговор да се обърне и към откритите пространства, смята..

публикувано на 02.06.20 в 11:44

Деян Колев, "Амалипе": Всяка мярка за обхват на повече деца в образованието е смислена

"С еднократна парична помощ само някои семейства ще бъдат стимулирани, нужно е мярката да се допълни с множество други, най-вече със сериозна работа със семействата". Това каза пред БНР Деян Колев - изпълнителен директор на Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" по повод предложението на ГЕРБ за еднократна помощ от 250 лв. на..

публикувано на 02.06.20 в 09:28

Галина Маркова, НБУ: Държавата няма данни за децата с проблеми в развитието

Преподаватели по психология от Нов български университет се включват в  международно проучване за нуждите на семействата на деца с проблеми в  развитието. Изследването е под егидата на Световната здравна организация и  УНИЦЕФ и се провежда с подкрепата на „Autism Speaks“. Данните от анкетите с родители ще бъдат използвани за промяна на..

публикувано на 01.06.20 в 13:05

У нас се прилагат всички съвременни терапии за множествена склероза

В България няма регистър на страдащите от множествена склероза.  Заради симптомите, характерни и за други заболявания, които могат да объркат специалистите и да забавят диагностиката и лечението, наричат множествената склероза „голямата имитаторка“. Болестта засяга централната нервна система, като причинява двигателни, сензорни и когнитивни..

публикувано на 01.06.20 в 08:53

Екскурзоводите - забравени, без работа и перспектива

Как ще работят екскурзоводите в постпандемичната ситуация?  В момента няма никакви групи. Екскурзоводите се надяват от началото на юли и през август да се появи работа и за тях, каза пред "Хоризонт"  Николай Миндов, п редседател на Асоциацията на екскурзоводите в България .  „Има голям страх сред хората да пътуват. На този етап не може да се каже..

публикувано на 29.05.20 в 13:57