Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Перкусионистката Виви Василева с първи майсторски клас и концерт в София

Младата перкусионистка Виви Василева пристига в София за първия си майсторски клас в България на 28 февруари в Националното музикално училище "Любомир Пипков" от 16 часа. Тя ще изнесе и концерт в събота, 29 февруари, в Студио 5 от 19.00 часа заедно с бразилския китарист Лукас Кампара Джиниз.

Виви Василева е родена и израснала в Германия. Познаваме я главно от участията й в концертите на нейния прочут брат - цигуларя Васко Василев, но самата тя гради много успешна кариера.

През лятото на миналата година в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" беше представен дебютният й компактдиск "Пеещ ритъм", записан в партньорство с Лукас Кампара Джиниз и нейния “Виви Василева квинтет”. По същото време Баварската телевизия излъчи 30-минутен филм за нея - епизод от поредицата "KlickKlack", която разказва за изявени музиканти. Той беше заснет в концертните зали на Вупертал и в Берлинската филхармония, където Виви има концерти.

По повод първия си майсторски клас в софийското музикално училище, младата изпълнителка заяви, че е готова да покаже на младите си колеги различни техники, но ще се фокусира върху свиренето на маримба. В тази връзка Виви Василева смята да подари инструмент на Националното музикално училище "Любомир Пипков". "Аз знам какво е като дете да си мотивиран да свириш, а да нямаш инструмент. Защото при нас, перкусионистите, не е много лесно да имаме всички инструменти. Имах тази възможност, защото това е моя стара маримба и знам колко е хубаво като си мотивиран и имаш възможност да свириш." - сподели тя.

А следващото гостуване на перкусионистката е с дата 24 май, когато е поканена за участие във фестивала "Софийски музикални седмици".

Цялото интервю с Виви Василева чуйте в звуковия файл.
 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Виви Василева ни поднася своя "Пеещ ритъм"

Дебютният албум на младата перкусионистка Виви Висилева е озаглавен „Пеещ ритъм“. Тя е българка, почти на 25 години, родена е и израснала в Германия, където се развива много успешно като изпълнителка. Вече има композиции, написани специално за нея...

публикувано на 09.08.19 в 09:26
ВИЖТЕ ОЩЕ
Железни момчета

"Железни момчета" и романтиката на българските железници

Цялата история на България може да се разкаже през историята на железниците. Това обясни пред БНР Емил Спахийски, сценарист на филма "Железни момчета". "Има изключителна романтика, свързана с времето на парните локомотиви. Оказва се, че тези..

публикувано на 22.04.24 в 19:34

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 27-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива :  20.05-21.00 ч.: Специален гост: младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова – единият от..

обновено на 22.04.24 в 18:53

Еничарството – болната тема в нашата история

Най-новата книга на великолепната разказвачка Елена Петрова от Пловдив, която живее в Гърция, със заглавие "Храмът на греховете" засяга една жестока тема от нашата история - принудителното еничарство на българи по време на турското робство...

публикувано на 22.04.24 в 13:45

БНР определи финалистите в Конкурса за нова българска поп и рок музика "Пролет`24"

74 песни бяха допуснати за участие в категория "Нова българска поп и рок музика" на конкурса на Българското национално радио (БНР) за нова българска поп и рок музика "Пролет`24".  Селекционна комисия от музикални редактори в БНР определи 12-те..

публикувано на 20.04.24 в 08:30
Петър Петров, баритон (1919-2005)

Спомен за баритона Петър Петров

През април отбелязваме 105-годишнината на един много обичан баритон през 50-те и 60-те години на отминалия век - Петър Петров.  Предполагам, че всички, които са гледали спектакли на Софийската опера с негово участие, веднага ще си го спомнят - той..

публикувано на 19.04.24 в 19:25
Български камерен оркестър - Добрич с диригент Арто Чифчиян

Седмицата на камерната музика в Добрич с почит към диригента Константин Илиев

На 23 април в Добрич започва Седмицата на камерната музика "Константин Илиев".  С изданието тази година се отбелязва 100-годишнината от рождението на диригента Константин Илиев, един от основателите на фестивала, както и на местния камерен оркестър...

публикувано на 19.04.24 в 18:51

Независимите артисти на път: Историята на "Астория"

Песен за заслепеното човечество, което иска да се предреши, но не може. Така, както не успява да се предреши в измислената история за несъществуващата Астория. Зойфер не е особено познат в България. Единствената книга с негови..

публикувано на 19.04.24 в 14:59