Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В 9 града утре

Кампанията за набиране на донори на стволови клетки продължава

Потенциалните донори влизат както в българския, така и в световния регистър

| обновено на 28.02.20 в 10:26
Снимка: БГНЕС

Българският регистър за донори на костен мозък и стволови клетки към Александровска болница продължава с кампанията си за набиране на доброволни донори на стволови клетки под надслов „Заедно за надежда“.

Кампанията ще се проведе утре, 29 февруари от 8.00 до 13.00 ч. в 9 града в страната - Стара Загора, Казанлък, Хасково, Пловдив, Пазарджик, Асеновград, Кърджали, Плевен и Благоевград в лаборатории „Рамус“.

Първата организирана акция се проведе в Перник, Варна и Шумен в помощ на Михаела Димитрова, която страда от тежко хематологично заболяване и се нуждае спешно от трансплантация на стволови клетки. Единственият ѝ шанс е съвместим донор, който до този момент не е открит. В акцията се включиха над 500 души.

Българският регистър за донори на костен мозък и периферни стволови клетки е създаден през 2005 година и е член на Световния регистър, в който са регистрирани повече от 36 милиона души от над 50 страни. Най-големият регистър в Европа е този в Германия – там са включени почти 9 милиона души, следва го испанският регистър. 

В нашия регистър към момента са вписани над 2 500 донори и броят им нараства, съобщи пред „Хоризонт“ проф. Анастасия Михайлова, която отговаря за публичната банка за кръв от пъпна връв. Само в резултат на започналата кампания има около 600 нови заявки за донорство, поясни тя.

Включването в регистъра не значи веднага взимане на стволови клетки. Взима се периферна кръв, една венепункция както за банално изследване и тази кръв се изследва за определени маркери, които след това ще бъдат база за оценяване на съвместимостта за даден реципиент“, уточни проф. Михайлова. 

„След като ние получим резултатите от нашите изследвания, тези хора се включват не само в българския регистър, а и в международния регистър. Нашият скромен регистър е част от този международен регистър“, допълни Анастасия Михайлова. Чак когато се появи подходящ реципиент, потенциалният донор бива информиран, за да се подложи на процедурата по вземане на стволови клетки.

По-широкоразпространеният начин за вземане на стволови клетки е от периферна кръв, както при кръвопреливане, изтъкна специалистът. „Като предварително индивидът се стимулира с третиращ фактор, за да може стволовите клетки, които са в костния мозък, да се „излеят“ в периферната кръв. Това е безопасно. Има леко грипоподобни симптоми, леко главоболие, мускулни болки, които отшумяват за няколко дни.“

Взетата кръв се подлага на процедура за отделяне на стволовите клетки, които впоследствие ще се използват за трансплантация.  

За да станеш донор на стволови клетки, трябва да си навършил 18 години. Горната възрастова граница е 55 години. Това е свързано с остаряването на имунната система, каза още проф. Михайлова. 

Над 70 отделни заболявания се поддават на терапия със стволови клетки. Сред тях са доброкачествени и злокачествени хематологични заболявания, наследствени анемии, имунни дефицити, метаболитни нарушения.

По-големият брой донори в регистъра увеличава възможностите за лечение на стотици пациенти от България и света, за които трансплантацията е единственият шанс за живот.

Кампанията се осъществява с подкрепата на БЧК и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Екипи на РДНСК и община Созопол извършиха проверка на строежа в защитената местност Алепу.

РДНСК: На Алепу се строи подпорна стена, а не хотел

Брегоукрепително съоръжение, а не хотел, се строи в защитената местност Алепу, по известна като Шофьорския плаж. Това установиха при съвместна проверка екипи на РДНСК и община Созопол. Разрешение за строителството на геозащитното съоръжение е издадено през 2018 г., а след завършването му пред него ще започне изграждането на хотелски..

обновено на 03.06.20 в 14:18

Конгресните центрове след Covid-кризата

Културната и конгресната индустрия търсят варианти за възстановяване след постепенното отпадане на противоепидемичните мерки. Мултифункционално пространство на открито се превръща в алтернатива за НДК след Covid-кризата. С покрити сцена и сектор за публиката, върху 1200 кв. м. площ, платформата А6 дава възможност за организиране на..

публикувано на 03.06.20 в 12:30

Ще промени ли Covid-19 градската среда

Ще промени ли Covid-19 градската среда, ще преформатира ли пространства и нагласи и ще се отрази ли върху интериора, който обитаваме, работейки или пък върху начина ни на придвижване? Досега говорим повече за помещения, стълби, асансьори – важни вътрешни пространства, важно е обаче този разговор да се обърне и към откритите пространства, смята..

публикувано на 02.06.20 в 11:44

Деян Колев, "Амалипе": Всяка мярка за обхват на повече деца в образованието е смислена

"С еднократна парична помощ само някои семейства ще бъдат стимулирани, нужно е мярката да се допълни с множество други, най-вече със сериозна работа със семействата". Това каза пред БНР Деян Колев - изпълнителен директор на Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" по повод предложението на ГЕРБ за еднократна помощ от 250 лв. на..

публикувано на 02.06.20 в 09:28

Галина Маркова, НБУ: Държавата няма данни за децата с проблеми в развитието

Преподаватели по психология от Нов български университет се включват в  международно проучване за нуждите на семействата на деца с проблеми в  развитието. Изследването е под егидата на Световната здравна организация и  УНИЦЕФ и се провежда с подкрепата на „Autism Speaks“. Данните от анкетите с родители ще бъдат използвани за промяна на..

публикувано на 01.06.20 в 13:05

У нас се прилагат всички съвременни терапии за множествена склероза

В България няма регистър на страдащите от множествена склероза.  Заради симптомите, характерни и за други заболявания, които могат да объркат специалистите и да забавят диагностиката и лечението, наричат множествената склероза „голямата имитаторка“. Болестта засяга централната нервна система, като причинява двигателни, сензорни и когнитивни..

публикувано на 01.06.20 в 08:53

Екскурзоводите - забравени, без работа и перспектива

Как ще работят екскурзоводите в постпандемичната ситуация?  В момента няма никакви групи. Екскурзоводите се надяват от началото на юли и през август да се появи работа и за тях, каза пред "Хоризонт"  Николай Миндов, п редседател на Асоциацията на екскурзоводите в България .  „Има голям страх сред хората да пътуват. На този етап не може да се каже..

публикувано на 29.05.20 в 13:57