Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сандро Филипини за книгата на Бонати:

Момчетата в Италия ставаха катерачи, за да забравят войната

Близо 60 години по-късно книгата "Моите планини" отново е на пазара у нас

Младият Бонати
Снимка: Изд. "Вакон"

През 1955 г. 25-годишният италиански алпинист Валтер Бонати смайва света, след като изкачва сам за пет дни Пти Дрю (3732 м) в Алпите по югозападния ръб (премиерно изкачване), който сега носи неговото име - Ръба на Бонати.

Роден през 1930 г. в Бергамо, Бонати става свидетел на Втората световна война - преживяване, което го тласка към силните преживявания, свързани със скалното катерене и алпинизма. На 19 години изкачва Северозападна стена на Пиц Бадиле, на 21 прави премиерно изкачване на Източната стена на Гран Капусин. През 1953 г. осъществява първо зимно изкачване на Северната стена на Cima Ovest di Lavaredo. Година по-късно участва в историческата италианска експедиция, осъществила първото изкачване на К2. Бонати стига на около 8000 метра, но благодарение на саможертвата му (качва кислородните бутилки, нужни за атаката на върха на двама алпинисти) целта на експедицията е изпълнена. През 1958 г. изкачва по нов маршрут Гашербрум IV (7925 м) в Пакистан. Следват още премиерни изкачвания, сред които - зимно преминаване по реброто Walker на Гран Жорас и соло зимно изкачване на Северната стена на Матерхорн (1965 г.). Същата година се отказва от алпинизма и се отдава на приключенски и изследователски експедиции. Пише за италианското списание “Епока”. През 2009 г. бе официален гост на Банско филм фест.


Валтер Бонати

“Моите планини” е първата книга, която Бонати пише и която се превръща в крайъгълен камък в литературата за алпинизъм. След близо 60 години от нейното написване тя продължава да е изключително актуална и жива, точно както класическите произведения в световната литература, пише в предговора на новото българско издание Сандро Филипини, италиански журналист и личен приятел на Бонати. “За разлика от предшествениците си и на тези след него, Бонати не описва толкова условията, колкото емоциите”.


Бонати (вляво) и Меснер


Книгата излиза от печат през 1962 г. в Италия, а две години по-късно - и у нас. Заради големия интерес през последните години (вече не може да се намери дори в антикварните книжарници), издателство “Вакон” решава да я преиздаде, обяснява Елеонора Гаджева, главен редактор на издателството.


Книгата


За големите разочарования, свързани с алпинизма и хората, но и за любовта към планината и силата на човешкия дух, описани в “Моите планини” - чуйте в звуковия файл, интервю с Елеонора Гаджева и Сандро Филипини.

---

Новините следете в рубриката ни "Екстремните спортове". Можете да я слушате като подкаст тук.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Вешим

Михаил Вешим: Смисълът на живота е предаване на опита

Смисълът на живота е предаване на опита на едно поколение на следващото. Това каза пред БНР писателят Михаил Вешим, който представи в предаването "Хоризонт за вас" новата си книга "Стари хипари и нови разкази" . "Това са едни разкази, на които първото издание беше преди повече от 10 години, сега към тях съм добавил още един цикъл от 10-ина..

публикувано на 12.04.24 в 16:34

Ваня Тодорова: Да направим място, където всички да се чувстват щастливи

Човек, който работи с деца и си почива сред животни – така можем да представим Ваня Тодорова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е основател на конната база „Ахил“, разположена близо до София. Там Ваня развива конната терапия като вид рехабилитация за деца със специални потребности. Надява се, че това ще стане практика у нас, както вече е в..

публикувано на 07.04.24 в 06:45

Даме Стойков ръководи успешно Обединени спортни клубове "Локомотив София"

Как един спортен клуб може да възкръсне като феникс от пепелта? Или казано по друг начин - от едно старо игрище със сгурия... Това със сигурност знае председателят на Обединени спортни клубове "Локомотив София" Даме Стойков. Човек със забележителна спортна кариера. Дългогодишен състезател по джудо и самбо на „Локомотив“ София...

публикувано на 31.03.24 в 07:39
Бисерка Йовчева

Бисерка Йовчева - учителката, която се подписва под златните успехи на българчетата по информатика

"Математика е важна за много направления, всички високотехнологични постижения са базирани на математика и независимо, че напоследък говорим за изкуствен интелект и че компютрите могат да ни заменят, за да се стигне до тук, основата е в математика, каза в "Нощен Хоризонт" Бисерка Йовчева - учителката , която се подписва под златните успехи по..

публикувано на 30.03.24 в 15:59

Руската прокуратура поиска Алла Пугачова да бъде обявена за чуждестранен агент

Руската прокуратура поиска от Министерството на правосъдието да обяви Алла Пугачова, кралицата на съветската и руската естрадна музика, за "чуждестранен агент", съобщи държавната информационна агенция РИА, цитирана от Ройтерс.  74-годишната Алла Пугачова се премести да живее в Израел малко след инвазията на руския президент Владимир Путин в..

публикувано на 29.03.24 в 16:16
Пенко Господинов с наградата ИКАР в категорията

Проф. Пенко Господинов: Справихме се отлично с Ловешкия театър, а Иполит Воробянинов е герой от мой любим роман

"Нашата  интерпретация на образа на Иполит Воробянинов , която работехме заедно с целия екип, в основата на който стои режисьорът Дамян Тенев и моите прекрасни млади колеги от трупата на Ловешкия театър, се оказа  голямо предизвикателство , защото трябва да превърнеш един роман, който стои в основата на световната литература във сценично..

публикувано на 28.03.24 в 09:51

Иванка Бечева изследва историята на Карабунар

Днес гост в рубриката „Горещо сърце“ е  историкът Иванка Бечева от пазарджишкото село Карабунар.   Нейната изследователска страст е свързана с историята на родното й място.  През годините открива неизвестни до момента факти и документи, свързани с духовното и икономическото развитие на селото.  В една от книгите й „Карабунар, история..

публикувано на 24.03.24 в 07:20