Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО и ЕС зоват за сдържаност в Идлиб, Съветът за сигурност на ООН се събира

Турция уверила Евросъюза, че остава ангажирана със споразумението за мигрантите

Турски военен конвой източно от Идлиб, Сирия.
Снимка: БТА

Турция остава ангажирана със споразумение за мигрантите. Уверения за това е получил върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел в телефонен разговор с турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

Борел призова за „бърза деескалация“ на кризата в Северозападна Сирия, където турската и сирийската армия дадоха десетки жертви от вчера до сега. И предупреди, че в противен случай конфликтът може да се превърне в „международна военна конфронтация“.

По-рано днес говорител на Европейската комисия заяви, че няма официално съобщение Турция да е променила политиката си по споразумението с ЕС за бежанците. Той каза това по повод информациите, високопоставен представител на властите в Анкара, че страната вече няма да спира сирийските бежанци по пътя им към Европа.

И Комисията, и НАТО призоваха за сдържаност страните, замесени в конфликта в Идлиб. Съветът за сигурност на ООН се свиква тази вечер заради изострянето на ситуацията в северозападната сирийска област по искане на САЩ, Великобритания, Белгия, Германия, Естония, Франция и Доминиканската република.

Говорителят на Комисията Петер Стано направи изявление, след като по-рано днес се появиха съобщения за пристигащи стотици мигранти към България и Гърция в резултат на изявление от високопоставен турски служител, че страната му вече няма да спазва споразумението с ЕС за сирийските бежанци:

„Бих искал да подчертая, че няма официално съобщение от страна на Турция за промяна в нейната политика за бежанците и за даването на убежище. Така че от наша гледна точка споразумението между ЕС и Турция за притока на нелегалните мигранти все още е валидно. И от тази гледна точка очакваме Турция да спазва ангажиментите си по него“.

Страните-членки са тези, които би трябвало да поискат допълнителна помощ за справянето с бежанския поток при необходимост, заяви говорителят на Комисията Адалбер Янц и уточни:

„В случая с България най-логична би била финансовата помощ или пък от страна на граничната брегова охрана „Фронтекс“.

Говорителят Стано определи развитието на ситуация в Идлиб като "много опасно", заплашващо да прерасне в открита международна конфронтация. По-рано страните-членки на НАТО осъдиха въздушните удари над Идлиб от Русия и сирийския режим, а след днешното заседание на Северноатлантическия съвет, свикано по искане на Турция, генералният секретар на Пакта Йенс Столтенберг призова:

„Съюзниците осъждат продължаващите и дискриминационни въздушни удари на сирийския режим и Русия в Идлиб. Призовавам ги да спрат нападенията, да спазват международното право и да подкрепят усилията на ООН за намиране на мирно решение на конфликта. Трябва да има деескалация на тази опасна ситуация“. 

Столтенберг определи днешната среща като "ясен знак на солидарност с Турция", която, по думите му, е най-засегнатата страна от конфликта в Сирия, страда най-много от терористични нападения и дава подслон на милиони бежанци. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антъни Блинкън

Блинкън: САЩ и Китай трябва да се справят с разногласията си по отговорен начин

Съединените щати и Китай трябва да се справят с разногласията си "по отговорен начин", заяви американският държавен секретар на Антъни Блинкън при посещението си в Шанхай. "Имаме отговорност към нашите народи, дори към света – да управляваме по отговорен начин отношенията между двете страни", коментира той. Очаква се Блинкън да засили..

публикувано на 25.04.24 в 09:59

Инж. Калоян Карамитов: Трябва да има приоритизация на терените за отчуждаване

За пръв път управляващите в общината имат желание да изкупуват частни терени в паркове, квартални градинки и в междублокови пространства, за да не се превърнат в нови затворени комплекси и молове. Според инж. Калоян Карамитов - урбанист, част от "Екипът на София", това е доста добра инициатива .  " През последните 30 години няма нито един..

публикувано на 25.04.24 в 09:56

Гръцките синдикати излизат на протест на 1 май

Гръцките синдикати ще проведат стачни действия на 1 май, въпреки че празникът съвпада със Страстната седмица преди Великден. Правителството предложи на  синдикатите работниците да отбележат 1 май на 7 - след Великден. Синдикатите отказаха, като заявиха, че това е ден за демонстрации и защита правата на работниците, а не почивен ден...

публикувано на 25.04.24 в 09:52

Спор в НС кой се е подписал под искането за оставка на Росен Желязков

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обвини вносителите на искането за отстраняване на председателя на НС Росен Желязков ПП-ДБ и БСП за липсата на кворум. "8 човека от ПП-ДБ и 6 човека от БСП не се регистрираха, с което събориха кворума. Когато се иска оставка на председателя на НС, се прави веднъж в мандат. Хората, които вчера избягаха,..

публикувано на 25.04.24 в 09:48

В Кюстендил въвеждат правила за карането на тротинетки

Децата до 14-годишна възраст няма да могат да карат и ползват тротинетки, а тези до 18 години задължително трябва да бъдат с поставена каска на главата. Децата на възраст от 14 до 16 години могат да управляват превозните средства само по велосипедната инфраструктура. Това се предлага  с промени в общинската наредба за организацията и..

публикувано на 25.04.24 в 09:28

Има достатъчно ваксини за подлежащите на редовна имунизация за коклюш

За всички, които подлежат на редовна имунизация за коклюш, има достатъчно ваксини . В това увери пред БНР Димитър Маринов - председател на Българския фармацевтичен съюз.  "За тези, които се налага някакво допълнително бустериране, допълнителна ваксинация - също се очаква внос днес, има и в момента налични . Но ако сега всички хукнат да търсят..

публикувано на 25.04.24 в 08:50

СОС решава: Да бъде ли отстранен съветникът Благовест Георгиев?

Столичният общински съвет (СОС) ще обсъди освобождаването на общинския съветник от "Спаси София" Благовест Георгиев от всички заемани от него постове. На 5 април той предизвика тежка катастрофа, избяга от местопроизшествието, след като беше открит отказа да бъде тестван за употреба на алкохол и наркотици. В дневния ред на днешното заседание,..

публикувано на 25.04.24 в 08:29