Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От счетоводството до вкусната страна на живота - Кети Ангелова в света на сладкишите

| обновено на 01.03.20 в 08:35
Еклерите на Кети
Снимка: Симон Вартерян

Млад счетоводител предпочете да се посвети на сладкарството вместо на цифрите.
Кети Ангелова е родена и израснала в гр. Сливен. Пяла е в училищната вокална група на 2-ро ОУ „Христо Ботев“.

„С тях съм участвала на конкурси и фестивали за детска песен. Паралелно с това съм пяла и в градския хор към читалище „Зора“ в града с диригент Методий Григоров. Учила съм в ПГИ „Проф. Д-р Димитър Табаков“ гр. Сливен и през 2005 завърших с отличие средно-специално образование със специалност „Счетоводна отчетност“, разказва за себе си Кети в предаването "Рано в неделя".

Младата счетоводителка обаче решава да превърне хобито си в професия и така става един от най-добрите сладкари в България. Потомка на народна певица, за музиката в живота си Кети Ангелова споделя:


„Докато бях ученичка в гимназията продължих да се занимавам с пеене и няколко години бях възпитаничка на Елена Пеева. С нея съм участвала в конкурси в гр. Стара Загора, „Цветен камертон“ в гр. Сливен и „Сезони“ в гр. Бургас.

"През 2005 г. година бях приета като студентка в Икономическия университет във Варна със специалност „Счетоводство и контрол“ и паралелно с това работех по специалността си. През 2011 г. Завърших магистратура по Финансов мениджмънт в гр. Свищов и същата година се преместих да живея в гр. София. През 2014 г. родих дъщеря си Тали и покрай грижите за детето, като много други млади майки, започнах да мисля за друга кариерна реализация. И така, след 10 години професионален опит като счетоводител (оперативен, старши и главен), реших да се отдам на сладкарската си страст“.


Кети Ангелова е създател и автор на кулинарния блог „Аз, чревоугодникът“. Покрай воденето на блога, готвенето за семейството и изработването на торти за най-близките осъзнава, че мястото й вече не е зад компютъра и около папките с документи.

„През есента на 2017 г. направих първата сериозна крачка в посока професионално развитие в сладкарството. Започнах обучение по програма на МОН за придобиване на втора професия, а именно - сладкар и пекар. Изкарах интензивен 3-месечен курс и след успешно положени изпити се сдобих с диплома", спомня си Кети някои от стъпките си в новото професионално поприще.

"Това не беше достатъчно за моето „любопитство“ и през декември същата година посетих курс на Жоаким Прат в Москва. Темата беше „Модерни френски еклери“. Последва второ пътуване до Москва през септември 2018 за курс при Жорди Бордас и неговата B-concept в сладкарството. Февруари 2019, Букурещ и Даниел Алварез с неговият Artisan Baking мастър клас. Декември 2019, Карим Борджи в гр. София." 

По захарните и вафлени декорации ме запали българката Петя Шмарова, признава Кети Ангелова. 

"Тя е и първата и единствена за момента българка с книга за направата на цветя от вафлена хартия. От нея съм се учила да правя декорации за торти с вафлена хартия, роял айсинг и захарно тесто. За първи път се срещнахме през 2016 г. когато тя ме научи да правя реалистични вафлени цветя. През 2017 година се учихме на декорации с роял айсинг и нетоксична глина. Същата година посетих и курс на англичанина Алън Дън (захарни цветя в Бирмингам, Великобритания) и на малайзиеца Келвин Чуа. През октомври 2019 г. след близо година търсене на помещение, ремонти, разрешителни и много подготовка отворих сладкарницата си в София."


Цялото интервю с Кети Ангелова чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30
Анна Йончева, основател на инициативата

Анна Йончева: Благодарна съм за всичко научено от семействата на деца с увреждания

Преди 5 години на една детска площадка в София една майка вижда как дете съветва друго дете да не играе с момиче в инвалидна количка, защото момичето е заразно. Така Анна Йончева решава да направи децата с увреждания видими, за да могат другите деца да свикнат с тях и да играят заедно.  Тя е фотограф-любител, основател на проекта „Различните деца“,..

публикувано на 19.04.24 в 15:53

"Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш". Проект на студенти от НБУ за незрящи

Студенти по журналистика от 4-ти курс в Нов български университет предизвикват въображението на незрящите, за да ги отведе там, където не могат да отидат. Това се случва в проекта "Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш", създаден от млади хора за техни връстници със зрителни проблеми. Премиерата на студентското радиопредаване беше..

публикувано на 19.04.24 в 11:15
Проф. Владимир Кефалов

Проф. Владимир Кефалов сред най-добрите специалисти в света в изучаването на човешкото зрение

Преди 23 години е учредена  Бреслеровата награда . Учените или лекарите, които имат право да се състезават за нея могат да живеят в която и да е държава по света, но трябва да имат медицински или научни изследвания, които  да допринасят за лечението на хората, загубили зрението си . През  2019 г. в списъка на учените  получили високото отличие е..

публикувано на 17.04.24 в 12:33

Само зимата ли може да ни изненада? Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри

Летният сезон е пред провал, предупреждават хотелиери и работодатели по Южното Черноморие. Причината - задълбочаването на кризата с липсата на работници и персонал за туристическите обекти . Само по Южното Черноморие за предстоящия сезон се търсят 27 хиляди работници. Междувременно посолствата в трети държави извън ЕС, откъдето се чака работна..

публикувано на 16.04.24 в 09:41

Седмицата на космически обороти: слънчево затъмнение и научно просветление

Деца и възрастни носеха цветя за извънземните, някои ги чакаха с глави лук. Казваха, че не се страхуват : - Вярвате ли, че ще дойдат? - Вярвам, защото тази заран пак съобщиха, вестниците четем. - Те дали биха могли да помогнат на България с нещо? - Ами казаха: "Ще помогнем". -..

публикувано на 13.04.24 в 17:09

"Яйцето" в СУ се събуди за нов живот – става модерна зала за събития

Емблематичното за поколения студенти и преподаватели пространство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" - "Яйцето", започва нов етап от своето съществуване. То вече ще бъде съвременно пространство за публични събития, в което ще се помещава и модерна лаборатория.  " Залата има невероятна акустика . Направихме специално озвучаване. Може..

публикувано на 12.04.24 в 12:05