Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От счетоводството до вкусната страна на живота - Кети Ангелова в света на сладкишите

| обновено на 01.03.20 в 08:35
Еклерите на Кети
Снимка: Симон Вартерян

Млад счетоводител предпочете да се посвети на сладкарството вместо на цифрите.
Кети Ангелова е родена и израснала в гр. Сливен. Пяла е в училищната вокална група на 2-ро ОУ „Христо Ботев“.

„С тях съм участвала на конкурси и фестивали за детска песен. Паралелно с това съм пяла и в градския хор към читалище „Зора“ в града с диригент Методий Григоров. Учила съм в ПГИ „Проф. Д-р Димитър Табаков“ гр. Сливен и през 2005 завърших с отличие средно-специално образование със специалност „Счетоводна отчетност“, разказва за себе си Кети в предаването "Рано в неделя".

Младата счетоводителка обаче решава да превърне хобито си в професия и така става един от най-добрите сладкари в България. Потомка на народна певица, за музиката в живота си Кети Ангелова споделя:


„Докато бях ученичка в гимназията продължих да се занимавам с пеене и няколко години бях възпитаничка на Елена Пеева. С нея съм участвала в конкурси в гр. Стара Загора, „Цветен камертон“ в гр. Сливен и „Сезони“ в гр. Бургас.

"През 2005 г. година бях приета като студентка в Икономическия университет във Варна със специалност „Счетоводство и контрол“ и паралелно с това работех по специалността си. През 2011 г. Завърших магистратура по Финансов мениджмънт в гр. Свищов и същата година се преместих да живея в гр. София. През 2014 г. родих дъщеря си Тали и покрай грижите за детето, като много други млади майки, започнах да мисля за друга кариерна реализация. И така, след 10 години професионален опит като счетоводител (оперативен, старши и главен), реших да се отдам на сладкарската си страст“.


Кети Ангелова е създател и автор на кулинарния блог „Аз, чревоугодникът“. Покрай воденето на блога, готвенето за семейството и изработването на торти за най-близките осъзнава, че мястото й вече не е зад компютъра и около папките с документи.

„През есента на 2017 г. направих първата сериозна крачка в посока професионално развитие в сладкарството. Започнах обучение по програма на МОН за придобиване на втора професия, а именно - сладкар и пекар. Изкарах интензивен 3-месечен курс и след успешно положени изпити се сдобих с диплома", спомня си Кети някои от стъпките си в новото професионално поприще.

"Това не беше достатъчно за моето „любопитство“ и през декември същата година посетих курс на Жоаким Прат в Москва. Темата беше „Модерни френски еклери“. Последва второ пътуване до Москва през септември 2018 за курс при Жорди Бордас и неговата B-concept в сладкарството. Февруари 2019, Букурещ и Даниел Алварез с неговият Artisan Baking мастър клас. Декември 2019, Карим Борджи в гр. София." 

По захарните и вафлени декорации ме запали българката Петя Шмарова, признава Кети Ангелова. 

"Тя е и първата и единствена за момента българка с книга за направата на цветя от вафлена хартия. От нея съм се учила да правя декорации за торти с вафлена хартия, роял айсинг и захарно тесто. За първи път се срещнахме през 2016 г. когато тя ме научи да правя реалистични вафлени цветя. През 2017 година се учихме на декорации с роял айсинг и нетоксична глина. Същата година посетих и курс на англичанина Алън Дън (захарни цветя в Бирмингам, Великобритания) и на малайзиеца Келвин Чуа. През октомври 2019 г. след близо година търсене на помещение, ремонти, разрешителни и много подготовка отворих сладкарницата си в София."


Цялото интервю с Кети Ангелова чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шокиращи "шедьоври" от световната кулинарна култура

От божествените деликатеси през традиционно, простичко, носталгично и убийствено вкусно приготвени храни, през екзотично звучащите и пропити от оригиналност кулинарни изобретения....в "Изотопия" стигнахме до противните, отблъскващи, шокиращи измерения на световната кулинарна култура.... Дълбоко в хранителните табута навлиза Автономията за..

обновено на 25.04.24 в 13:06
Снимката е илюстративна

"Коренът ни вика да се приберем." От чужбина до село - защо?

След години живот в чужбина млади семейства в Габровско избират да живеят на село и да се върнат към корените си. Те ще се съберат на среща в Трявна в рамките на кампанията "ЗАвръщането" , започнала в края на 2022 г. Историите си ще разкажат млади хора, завърнали се от Англия, Германия и Дания. Целта на кампанията и на срещата е да се..

публикувано на 24.04.24 в 06:59
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59
Глория Костадинова - Петрова

Глория Костадинова - Петрова: Разказваме вдъхновяващи истории от врачанския край с щипка хумор

Глория Костадинова - Петрова  на 24 години от Враца е гост в  рубриката ни "Горещи сърца" .  От дете тя е  отдадена на книгите, литературата и творческото писане . Участва в ученически конкурси за поезия и пише първия си роман, когато е петнайсетгодишна.  Увлечението и  страстта към литературата са споделени и в семейството ѝ . Със..

публикувано на 22.04.24 в 09:22
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30
Ивайло Шопски

Ивайло Шопски от НД "Традиция" за очите към Дунава в българската история

Днес се навършват 148 години от избухването на Априлското въстание . По този повод за героичното време в българската история след подвига на априлци говорим с Ивайло Шопски от Националното дружество "Традиция" . Отбелязваме 148-мата годишнина от избухването на Априлското въстание по стар стил Да се обърнем към народното..

публикувано на 20.04.24 в 18:17
Анна Йончева, основател на инициативата

Анна Йончева: Благодарна съм за всичко научено от семействата на деца с увреждания

Преди 5 години на една детска площадка в София една майка вижда как дете съветва друго дете да не играе с момиче в инвалидна количка, защото момичето е заразно. Така Анна Йончева решава да направи децата с увреждания видими, за да могат другите деца да свикнат с тях и да играят заедно.  Тя е фотограф-любител, основател на проекта „Различните деца“,..

публикувано на 19.04.24 в 15:53