Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдбата на Любчо Еленков или животът като отворена рана

| обновено на 04.03.20 в 08:22
Фотографът Красимира Василева и Любомир Еленков
Снимка: Красимира Василева
Любомир Еленков беше едно от децата на "Българската Коледа". След дни - на 8 март, той ще навърши 18 години.
Напук на съдбата той оцеля, въпреки диагноза той се бори, животът му е една жива рана, вечна болка и мъка, ежедневна борба и страх за бъдещето" - това казва бабата на Любчо - Саня Христова. Вече 18 години тя се грижи сама за внучето си и за незрящия си съпруг, загубил зрението си след трагедията с майката на детето.
Преди 18 години щастливите родители на Любчо са в очакване на първата си рожба. Майка му Невена е бременна в осмия месец. 8 март 2002 година обаче се оказва кръстопът на живота и носи смърт за едни, а живот за други. Пиян шофьор помита Невена и съпруга й Ивайло на тротоар в София. Жената умира, не успява да дочака дори линейката. Ивайло остава в критично състояние месеци наред, не излиза от комата, причинена от травмите. Любчо се появява на бял свят насред трагедията. 

Любчо с баба си Саня и дядо Влади

Саня Христова - майката на Невена и баба на Любчо, помни сякаш е било вчера думите „Елате да видите бебето, до утре едва ли ще оцелее“. 

Роден в осмия месец, останал дълго време без въздух, Любчо се ражда с много тежки увреждания. Поставят му диагнозата детска церебрална парализа. Минава през десетки операции, подложен е на непрекъсната рехабилитация. Въпреки увреждането си продължително време посещава занятията в училище, а сега е на индивидуална форма на обучение.

Въпреки изпитанията Любчо е усмихнат, добродушен, мил и весел - причината и смисълът на живота ми, признава бабата Саня Христова. Мнозина са съпричастни с историята на момчето още от първия миг на раждането му, допълва тя. 

"Всеки ден, всеки миг, всеки час много хора ми пишат, обаждат се, искат контакти с нас, Господ здраве, живот и щастие да им дава. Благословени да са", казва Саня Христова за предаването "Рано в неделя". Именно съпричастността на хората и усмивката на Любчо клепят баба му в трудните дни.

"Много силно, много издръжливо дете е, да знаете. Ако малко по-рано беше дошла линейката, по-рано да беше изродено детето, може би нямаше да бъде с толкова тежка диагноза. Жестока съдба. Всичките тези години, дни и нощи, все едно не съм живяла, все едно вчера беше. Детето е причината да издържим на тази мъка и болка", продължава своята изповед жената. 

Любомир Еленков

На 8 март Любчо става пълнолетенНяма да има право на същата социална грижа от страна на държавата, каквато е имал като дете с увреждане. Средствата, които са му се полагали, ще намалеят. 

"Той в момента е в 11 клас, има още една учебна година. Дано да можем да продължим да учим. Дотогава запазва статута на ученик и може да получи социални грижи както досега. Когато прекъсне училище, тогава ще мине в категорията на възрастните с увреждания", обяснява Саня Христова, която не прави планове занапред. 

"Нещата в живота - и хубави, и лоши - ми се сервират изведнъж, така че мисля за състоянието на детето. От диагнозата, от това което съм чула, видяла и прочела, виждам, че напредъкът стига до едно време и после връщат назад. Има дечица и хора, които са ходели, правели са крачки, вече са на инвалидни колички. Получават се деформации, изкривявания. Много изживяхме тези години. Нямаме ден без процедури - плуване, конче, логопед, психолог, стволови келтки, клиники, санаториуми, операции също, съвети от много места. Един страх, една болка - дали ще постъпим правилно, кое е по-доброто", разкрива още от болката си бабата на Любчо.

Фотографът Красимира Василева разказва историята на Любчо в снимки. Благотворителната изложба успява да събере средства за рехабилитацията на детето в клиника в Словакия. По повод 15 години от основаването на лечебното заведение Любчо участва в конкурс за снимка. Ако успее да спечели, ще получи безплатни процедури, разказва още баба му Саня.

"Първата награда е три седмици безплатно лечение и преживяване в центъра. Втората е две седмици и така нататък. Общо са 15 награди. Помолих Красимира Василева, която много направи за внученцето ми, направи една изложба, в която се включи цяла България и много хора ни помогнаха. Благодарение на това поемаме разходите на детето."

"Самото гласуване е трудно - натиска се линка или снимката, натиска се едно сърчице под снимката, след това има една лесна математическа задача, която трябва да се реши. Хората са упорити, пишат, споделят, радват се за успехите на Любчо. Нямам думи за обичта на хората и желанието да подадат едно сърчице за Любчо всеки ден."

Интервю със Саня Христова чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Ела и ти" - каузата хора с увреждания да излизат сред природата

Фондация "Ела и ти" помага на напълно неподвижни или трудно подвижни хора да достигнат до различни кътчета в природата. Тези хора прекарват ежедневието си между четири стени. Така стигат до места, до които не биха могли да достигнат дори с помощта на свои близки, коментира в интервю за БНР Гергана Дойчинова от фондацията. Едва 25-30% от..

публикувано на 22.03.24 в 10:28

Защо книга на френски лингвист разсърди британците?

" Английският език не съществува,  това е просто лошо произнасян  френски ",  така е озаглавена новата книга на известния френски лингвист Бернар Черкилини. Книгата на колоритния френски лингвист предизвика реакции на Острова. В статия, посветена на книгата, "Таймс" написа: "Малцина биха отрекли, че английският е завладял света. Но..

публикувано на 20.03.24 в 12:51
Село Брадвари - празника Невруз

Ритуалите на алианите на пролетния празник Невруз в село Брадвари

Алиани посрещнаха пролетта в силистренското село Брадвари с празника Невруз , а кукери гонеха злите сили на Сирни Заговезни – Денят за прошка – в Айдемир.  И едните и другите прескачат огън за здраве и благодат.  И едните и другите посрещат пролетта и поставят началото на новата стопанска година.  Като алиани у нас се определят около 50 000..

публикувано на 20.03.24 в 10:08

В памет на патриарх Неофит, за прошката с отец Дончо Александров

Вие сте с рубриката „Духовен поглед“. Аз съм Румяна Иванова. Светла е паметта на Българския патриарх Неофит. Той е изключителна личност, създаден за патриарх. И след като премина от този свят, продължава да проповядва със спомените ни и с делата си. Спомням си първата ни среща. През пролетта на 1992г. светейшият патриарх Неофит беше декан на..

публикувано на 20.03.24 в 09:24

Илияна – Косара Колева, жертва на домашно насилие помага на жени като нея да излязат от кризата

Над 500 жени, деца и мъже, жертви на насилие или трафик, са потърсили и получили подкрепа в последните четири години в общинския кризисен център „Търновград“. В момента социалните работници, психолозите и терапевтите в този център във Велико Търново се грижат за две майки и техните шест деца, които са били жертви на домашно насилие, и за още..

публикувано на 18.03.24 в 09:19
Мира Сефанова

Жертва на домашно насилие помага на ромски деца

Житейските трудности някои хора приемат като проклятие, наказание от съдбата и негодуват срещу тях. За други обаче те са предизвикателства, справянето с които ги прави по-силни и по-упорити. Мира Стефанова е преживяла много за крехката си възраст. Омъжена твърде рано, станала майка на две деца , когато все още самата тя е дете,..

обновено на 17.03.24 в 13:05

УНИЦЕФ създава специални дигитални обучителни центрове за децата от Украйна

На училище в Украйна – какво да правим, ако попаднем на мина Всяко дете има право на образование – с тази мисия Деймиън Ренс от УНИЦЕФ пристига в Киев около десет месеца след началото на пълномащабната война на Русия срещу Украйна. Съвместно с ресорното министерство организацията полага усилия да осигури максимално добро образование на..

публикувано на 16.03.24 в 13:20