Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Без оценките от изпитите след 10 клас в балообразуването за средно образование

Снимка: Фейсбук

Учениците в 10 клас през тази година ще получат документ за завършен първи гимназиален етап. Вторият гимназиален етап се завършва след 12-ти клас. Според учебния план учениците трябва да имат 3 или 4 профилиращи предмети. Информацията от документа за завършен първи гимназиален етап ще бъде пренесена в дипломата за средно образование, но няма да участва в балообразуването.

"Ако учениците са с профил чужди езици, задължително избират чуждия език като профилиращ предмет, но биха могли след това в свободно изучаване, непрофилирано, да изберат биология или химия, ако се насочват към медицината. Няма нищо много по-различно от това, което се случваше до момента с учениците в гимназиалния етап", каза в предаването "Хоризонт до обед" Надежда Николчева, директор на 31-во средно училище за чужди езици и мениджмънт "Иван Вазов" в София, председател на Сдружението на работодателите в системата на народната просвета.

Вероятно в началото на април ще се съберат предпочитанията на учениците за профилираните предмети, по които ще се обучават. Държавните зрелостни изпити, които ще се държат в 12 клас от учениците, които в момента са в 10 клас, ще са върху задължителната подготовка.

"И когато ученикът е ориентиран към някаква специалност и държи по-сложен държавен зрелостен изпит, на по-сложен учебен материал, е добре той да бъде синхронизиран с висшите учебни заведения, още повече, че и учебните програми, по които ще се учат тези профилирани модули, ще са съвместно изготвени с преподаватели от висши учебни заведения. И ако университетът признае тази матура за кандидат-студентски вход, системата някак си ще се смаже", допълни Надежда Николчева.

Учениците, избирайки училища след 7 клас, са избрали дали да се обучават, за да придобият професионално образование или профилирано.

"Това не значи, че ученик, който е избрал чуждоезиков профил, не може да учи математика и физика или математика и информатика. Така че има възможности да се развива в областта, която би желал", каза Евгения Костадинова, директор на дирекция "Съдържание на предучилищното и училищното образование" в министерството на образованието.

Националното външно оценяване в края на 10 клас ще се провежда за първи път. Това е випускът, който трябва да положи задължителни изпити по български език, математика и по желание за дигитални умения и за чужд език.

"Надявам се учениците внимателно да направят своя избор, да преценят съответно какво им дават тези предмети. Знаете, че резултатите от националните външни оценявания ще бъдат записани в документа им за завършен първи гимназиален етап, удостоверението за първи гимназиален етап, наред със съответно средно аритметичните оценки от предметите, които са изучавали в класовете - 8,9,10 клас", изтъкна Евгения Костадинова.

Интервютата можете да чуете в звуковите файлове.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екскурзоводите - забравени, без работа и перспектива

Как ще работят екскурзоводите в постпандемичната ситуация?  В момента няма никакви групи. Екскурзоводите се надяват от началото на юли и през август да се появи работа и за тях, каза пред "Хоризонт"  Николай Миндов, п редседател на Асоциацията на екскурзоводите в България .  „Има голям страх сред хората да пътуват. На този етап не може да се каже..

публикувано на 29.05.20 в 13:57

Няма да има компенсиране на винетките заради липсата на пътувания

Механизъм за компенсиране на винетките заради липсата на пътувания в извънредното положение няма как да бъде приложен. Това стана ясно на блицконтрола на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова пред парламентарната комисия по регионална политика. Въпреки кризисната ситуация има умерен оптимизъм по отношение приходите от..

публикувано на 28.05.20 в 19:35

Арх. Бакалова: "Александровска" има терен за детска болница и без този строеж

Архитект Петкана Бакалова - част от инициативата „За истинска детска болница“ коментира пред БНР вчерашното решение да не се строи върху изоставеното от десетилетия скеле в двора на "Александровска" болница, а теренът да се използва за изцяло нов строеж на Национална детска болница. Според нея решението е „просто първата стъпка в правилната..

публикувано на 28.05.20 в 10:44

Административната реформа в Украйна не заплашва българското малцинство

Остават ли неясноти около административната реформа в Украйна и ще засегне ли тя правата на българите там, каквито опасения изрази в декларация българският парламент , а тя от своя страна предизвика ответна негативна реакция на украинското Външно министерство .  Реформата предвижда сегашният административен район Болград да бъде раздробен на пет..

публикувано на 27.05.20 в 12:03

Влиянието на 5G мрежите върху здравето не е изследвано достатъчно

Няма работещи 5G мрежи на територията на страната , съобщава Комисията за регулиране на съобщенията. В това увери и министърът на транспорта Росен Желязков в писмен отговор на депутатски въпрос. Във връзка с медийни публикации за извършените в условията на извънредно положение тестове на 5G мрежи на територията на страната, Комисията за..

публикувано на 26.05.20 в 15:25

Какво искаме да кажем на дванадесетокласниците днес

Тази година раздялата с училището е необичайна заради въведените мерки срещу коронавируса. Това провокира Любомира Велчева, изпълнителен директор на Международната награда на Херцога на Единбург в България , да окуражи настоящите абитуриенти в този труден, но и вълнуващ за тях период. Чрез публикация в личния си профил във Фейсбук Любомира пита..

публикувано на 25.05.20 в 11:44
Мъртвата риба край Варненското езеро

Инж. Димитър Куманов: Не работят пречиствателни станции, изградени с европари

Европейската комисия вече е открила наказателна процедура срещу страната ни за неспазване на директивата за битовите отпадъчни води. Това каза пред „Хоризонт“ инж. Димитър Куманов от Сдружение Риболовен клуб “Балканка”.     „ Наказателната процедура е за това, че не сме построили на много места пречиствателни станции . Ние вече пуснахме жалба..

публикувано на 25.05.20 в 11:10