Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Общо 32 423 мигранти, идващи от Турция, са били спрени на гръцката граница, а 231 от тях са били арестувани, твърдят властите в Атина. Тази информация идва след последното преброяване на опитите за нелегално преминаване на гръцката граница близо до река Марица от Турция, пише гръцката преса.

Според информацията от 6.00 ч. на 4 март до 18.00 ч. същия ден 11 души са били арестувани близо до реката, повечето от които са били регистрирани като афганистански граждани. Общо 4 600 души са опитали да преминат границата нелегално през този период.

В същия ден властите в Гърция се сблъскаха няколко пъти с мигрантите, като бяха принудени да използват и сълзотворен газ и шокови гранати, за да разпръснат тълпа от бежанци, опитващи се да пробият през блокираната граница.

Министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Союлу заяви пред CNN Turk, че властите се готвят да се обърнат към Европейския съд заради гръцките действия срещу мигрантите.

Атина трябва да уважава и да се съобразява с международното право на фона на мигрантската криза по нейните граници, заяви Маргаритис Схинас, заместник-председател на Европейската комисия, предава Euronews.

Той добави, че е уверен, че Атина може да „се справи със ситуацията в съответствие със закона“, дори в тези „необикновени обстоятелства“.

Схинас допълни, че Европа не може да си позволи отново да допусне грешки в предоставянето на убежища и граничния контрол, като препратка към мигрантската криза от 2015 г.

Водеща тема за италианските издания са новите мерки, взети вчера от италианското правителство с цел ограничаване на разпространението на заразата с новия коронавирус в Италия. Две от мерките намериха най-силен отзвук, защото засягат почти всеки италианец - учебните заведения и футболът, отбелязват водещите италиански издания "Кориере дела сера", "Република" и "Стампа".

От днес до 15 март училищата и университетите в Италия остават затворени, обяви вчера премиерът Джузепе Конте заедно с министърката на образованието Лучия Ацолина. 

Съгласно разпоредбите на властите футболните мачове ще се играят при закрити врата. Тези мерки ще бъдат в сила за един месец. Други спортни прояви също ще се провеждат при закрити врата.
   
Вестник "Кориере дела сера" съобщава, че специализираната научна комисия, създадена по искане на Конте във връзка с коронавируса, е изпратила на министерството на здравеопазването и нови инструкции за избягване на разпространение на заразата. Една от тях е поздравите да са отдалеко, без целувки, прегръдки, потупвания и ръкостискания.

Архитектурното биенале във Венеция пък ще започне вместо през май през август и ще продължи до ноември.

Вестник "Стампа" пише, че засега загубите за туризма в страната се оценяват на 7,4 милиарда евро, защото се прогнозира, че в идните три месеца ще има около 32 милиона клиенти по-малко на местата за нощувка и настаняване в Италия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Румен Радев

Радев: Партиите, които уж воюват с Путин, внасят масово руски газ през посредници

През миналата година България е внесла 1,7 милиарда кубика руски газ и затова капацитетът по 13-годишния договор между "Булгаргаз" и турската компания "Боташ" за доставка на втечнен природен газ, остава неизползван. Това заяви президентът Румен Радев и заяви следното по адрес на - цитирам - "партиите, които уж воюват с Путин": "Партиите, които..

публикувано на 24.04.24 в 19:49

Проучване: 11% одобряват увеличаването на вноските за пенсия

Българите искат по-високи пенсии, но без да се увеличават вноските и възрастта за пенсиониране, а с по-добра събираемост. Това сочи изследване на парламента, което беше представено в социалната комисия.  70% искат нова реформа на пенсионната система. Най-доброто решение е да се подобри събираемостта на вноските, смятат 41% от анкетираните. Половината от..

публикувано на 24.04.24 в 19:43

Т. нар. украинска помощ за земеделците ще бъде изплатена до 15 май

Най-неотложните проблеми в сектор "Земеделие" обсъдиха на среща в Министерския съвет служебният премиер Димитър Главчев, вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова, земеделският министър Георги Тахов и представители на земеделските организации.  Премиерът заяви, че т. нар украинска помощ ще бъде изплатена до 15 май: "Взехме решение и се..

публикувано на 24.04.24 в 19:36
Стоил Алипиев

КЗП е наложила санкции за близо 600 000 лева от януари 2023 г. до края на март 2024 г.

От януари 2023 година до края на март тази година Комисията за защита на потребителите е наложила санкции за близо 600 000 лева, събрани са над 353 000 лева, от които около 10% - с помощта на НАП. Това съобщи председателят на комисията Стоил Алипиев по време на блиц контрол в парламентарната Подкомисия за наблюдение на дейността в областта на..

публикувано на 24.04.24 в 19:29

В Гърция изключиха от участие в евроизборите националистическа партия

В Гърция изключиха от участие в евроизборите националистическата партия "Спартанци". Депутатите се разследват за подвеждане на избирателите. Депутатите на партията се разследват по обвинение, че са подвели избирателите на парламентарния вот и реално партията се управлява от осъдения за участие в престъпна група заместник-председател на..

публикувано на 24.04.24 в 19:23

Протест на БОЕЦ пред МВР

Протест, организиран от гражданско движение БОЕЦ, с искане за оставката на вътрешния министър Калин Стоянов, се провежда пред сградата на МВР в центъра на София. Димитър Стоянов: Аз подадох сигнала на 112 и ми казаха, че нямат екипи Причината за недоволството е задържането в понеделник вечерта на журналиста Димитър Стоянов, който е с повдигнати..

публикувано на 24.04.24 в 18:56

Три случая на коклюш в района на РЗИ-Дупница

Три са регистрираните случаи на коклюш, каза за БНР д-р Райна Сапаревска, експерт към РЗИ-Дупница. Само едно от заболелите деца е прието за лечение в инфекциозното отделение на дупнишката болница.  Ситуацията с разпространението на заразното заболяване е благоприятна на този етап, коментира д-р Райна Сапаревска. Осем са общо регистрираните..

публикувано на 24.04.24 в 18:53