Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Янко Мустаков и първият мъжки хор в България след Освобождението

Хорът на Янко Мустаков през 1879

През 1877 г., заедно с руските войски император Александър Втори пристига в освободения Свищов. Там го посреща ентусиазиран хор и пред него са изпълнени хорови песни, специално написани за случая от диригента Янко Мустаков.

Музикантът Янко Мустаков е забележителна възрожденска личност - педагог, диригент и композитор. В историята на нашето музикално изкуство той е останал като създател и диригент на този първ светски български хор, но неговите заслуги към нашата музика са много по-големи. Като педагог той пръв въвежда нотното пеене, възпитава едни от най-изявените бъдещи учители на нацията - Иван Шишманов, Георги Байданов, Атанас Паунов и още много други. Пише учебни помагала, уникални за времето преди Освобождението, като „Буквар народен по звучна метода за ученици от първо отделение на основното училище в Свищов", "Православно учение - ръководство по изучаването на закон Божи“.

Янко МустаковКато композитор Янко Мустаков пише 15 творби за хор, сред които песните “Царю, добре дошъл“ по текст на Иван Вазов, “На царя на Русия" по текст на Петко Славейков, “О, ден тържествен, ден велик“ и “Из кръв и дим“ отново по стихове на Вазов.

Янко Мустаков е роден на 3 януари 1842 г. в Трявна, в състоятелно семество. Основното си образование получава в родния си град, след това, още 20-годишен, по препоръка на Николай Павлович и Петко Славейков става учител в Средното махленско училище в Свищов и псалт в църквата "Свети Димитър". С помощта на евангелския пастор д-р Лонг учи в Букурещката консерватория, а след завършването й отново се връща в Свищов. Продължава педагогическата си дейност и пее в църквата „Свето Преображене“. Към църквата създава музикален кръжок, който през 1868 г. прераства в Певческо дружество. Създава и любителски струнен оркестър, с който изпълнява антрактната музика към театралните представления в града.

Първата си композиция Янко Мустаков създава през 1870 г. - „Опелото на Исус Христос“ по текст на учителя от Лом Кръстьо Пишурката. Същата година, на Великден творбата е публично изпълнена. След Освобождението Янко Мустаков е назначен за инспектор в Свищовската учебна околия, но умира много млад - само 39-годишен - на 24 декември 1881 г.

Създаденият от него първи български хор съществува и до днес, като носи неговото име от 1934 г.

В звуковия файл можете да чуете една от песните на Янко Мустаков - „Из кръв и дим“, за която се предполага, че е била изпълнена при посрещането на руския император на 16 юни 1877 г. в Свищов. Текстът е на Иван Вазов - стихотворението му „Марш“. Песента е публикувана за първи път под заглавието „Първи български марш“.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доайенът на Музикалния театър Христо Сарафов чества 40-годишнина на сцената

Доайенът на Националния музикален театър „Стефан Македонски” Христо Сарафов навърши 65 години. 40 от тях са посветени на музикално-театралната сцена – в оперни, оперетни спектакли и мюзикъли. Заради яркото си сценично присъствие често е сравняван от почитателите и от учениците си с актьора Васил Михайлов. „Моята мечта винаги е била..

публикувано на 26.05.20 в 21:12
Виенска държавна опера

Соня Йончева и Красимира Стоянова в сезон 2020/2021 г. на Виенската държавна опера

Програмата на Виенската държавна опера за следващия сезон 2020/2021 г.  бе обявена по време на пандемията от  COVID 19 като самото представяне съвсем резонно не се състоя на обичайна пресконференция в театъра, а бе излъчено от канал ORF III – специализиран ефир на предавания за култура  на Австрийската държавна  телевизия. Това бе и първата официална..

публикувано на 26.05.20 в 14:18
Хор

Ваня Монева: Човешкият глас е най-съвършеният инструмент

"Ако човек е бил интензивен в работата си, той си остава такъв и в това време на привиден застой.  Това време ни наложи един престой вкъщи, но това не означава застой." Така гледа на изминалите седмици и месеци далеч от сцената диригентът Ваня Монева, която запълва  дните си с работа и даже не й стига денят. "Не се чувствам скучаещ човек...

публикувано на 26.05.20 в 09:09

Международният фестивал "Българска душа на Святата земя"

„Българска душа на Святата земя“- под този надслов вече шест години се провежда  фестивалът на българската култура под патронажа на Посолството на Република България в Държавата Израел, като част от Дните на българската култура през май.  Основна цел е обменът на култури, съхранението на културното наследство на България и Израел за бъдещите..

публикувано на 25.05.20 в 16:12
Илиян Ангелов

Учителят Илиян Ангелов ни потапя в изложбата „Писма от морето“

Първата изложба в Плевен в галерия „ Арт Център - Плевен“ след социалната изолация е на Илиян Ангелов. Тя носи заглавието „Писма от морето“ и ще бъде открита на 27 май. Художникът е роден край морето, но от години живее, твори и преподава в Националното училище по изкуства „Панайот Пипков“ в града. "Пише" всичко, което е свързано с..

публикувано на 25.05.20 в 15:16
Проф. Александър Шурбанов на представянето на книгите „Сонети” и „Хамлет” от Уилям Шекспир в Националната библиотека

Александър Шурбанов: Произвеждащите духовна култура дават вяра в бъдещето

Всеки мислещ и пишещ човек е в някаква степен самотен и ако не е такъв, той не може да си върши работата, въпреки че прекалената самота също пречи. Така казва филологът и преводач проф. Александър Шурбанов в интервю за предаването "Графити по въздуха". Според него трябва да сме по-внимателни как говорим и как пишем. " Ние трябва да се стремим..

публикувано на 25.05.20 в 13:55
Красимира Александрова

Красимира Александрова: Библиотеките са адаптивни организации

Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий"  подготвя поредица от инициативи, съобразени с извънредната епидемиологична обстановка. Предстои организирането на виртуална изложба с документи и свидетелства за живота и дейността на Иван Вазов от фондовете на отделите "Български исторически архив"  и "Ръкописи и старопечатни книги" "..

публикувано на 24.05.20 в 17:39