Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Успя ли Путин да надиграе Ердоган в пазарлъка за Идлиб?

Марианна Беленкая, политически наблюдател на Издателска къща „Комерсант“

Шест часа преговаряха в Москва президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган. Договориха се за прекратяване на боевете в сирийската провинция Идлиб.

Дали с това примирие обаче отпадна опасността от пряк военен сблъсък между Русия и Турция на сирийска земя? И какво всъщност иска да постигне Кремъл в Сирия?

Кореспондентът на БНР в Москва Ангел Григоров разговаря с Марианна Беленкая, политически наблюдател на Издателска къща „Комерсант“.

- Кой кого надигра по време на преговорите в Москва: Путин Ердоган или Ердоган Путин?

- Много експерти в Русия смятат, че Путин е надиграл Ердоган и е постигнал много от това, което е искал. За разлика от Путин, проблемът на Ердоган е, че трябва да отчита настроенията на вътрешната си аудитория. Путин няма такава необходимост и затова, за разлика от Ердоган, не е правил гръмки изявления.

Има и друга версия. Някои руски експерти, които изразяват по-скоро позицията на Турция смятат, че Ердоган е повишил залозите в търга, разбирайки, че като поиска повече, ще получи по-малко, но ще може да каже, че като цяло е спечелил.

- Застрашава ли Турция суверенитета и териториалната цялост на Сирия?

- Ако се съди по официалните изявления, не. Да кажем, че в настоящия момент, когато президентите на Русия и Турция се договарят за стабилизиране на ситуацията на терен без участието на Сирия, е много трудно да се говори за суверенитет на държавата. Макар че Москва като цяло отчита интересите на Сирия, а Турция - интересите на другата страна. Суверенитетът на Сирия не съществува като такъв. Кой каквото ще да казва, но това е някаква илюзия.

Що се отнася до териториалната цялост, официално Анкара казва, че ще си тръгне, когато бъде постигнато политическо решение за Сирия. Всички обаче разбираме, че това може да не стане още дълги години.

- Можем ли да кажем, че вече няма опасност от пряк военен сблъсък между Русия и Турция на сирийска земя, каквито опасения се чуваха преди срещата в Москва?

- Едва ли ще има умишлен сблъсък, при който Русия умишлено открива огън по турските позиции или Турция по руските. Същевременно разбираме, че бойните действия могат да продължат във всеки един момент и всеки може да попадне под обстрел. И двете страни обаче нямат интерес от пряко и открито противопоставяне.

- По време на пресконференцията след преговорите си с Ердоган Путин заяви, че Русия и Турция са заинтересовани от продължаването на работата на астанинския формат. Означава ли това, че ключови играчи в Сирия и занапред остават Русия, Турция и Иран?

- Да, така е, но не трябва да изключваме Съединените щати, които продължават да контролират кюрдите в Източна Сирия. В момента американците активизират контактите си с Турция, за да я откъснат от Русия. Засега не се получава. Наистина, това важни изявления на президента Путин, че астанинският формат се запазва. Адресатът беше по-скоро Западът. Но опитите за разрушаване на този формат ще продължават.

Освен това не е ясно как ще работи той по-нататък. Ако става дума за решаване на въпросите на терен, то нещата се получават. Има големи проблеми в политически план, защото сега всички се захванахме с Идлиб и забравихме, че работата на конституционния комитет увисна във въздуха. Този процес прекъсна още през ноември, преди настъплението на силите на Асад в Идлиб. Представителите на организациите в конституционния комитет се събраха за втори път и разбраха, че не могат да работят заедно.

- Ще ви помоля да отговорите на един въпрос, който сама формулирате във ваша статия по следния начин: Разбира ли Москва какво иска Ердоган и има ли тя дългосрочна стратегия за Сирия?

- Струва ми се, че Москва разбира Ердоган малко по-добре, отколкото Ердоган разбира Москва. Москва се опитва да прокара решенията си там, където е възможно. И е готова да изчака, ако нещо не се получава веднага. Москва има някакво общо виждане за това какво трябва да стане в Сирия. Поне на думи. Пълен контрол над ситуацията от страна на официален Дамаск. Общите цели са достатъчно прозаични и ясни. Но остават и въпроси.

Как Москва вижда по-нататъшното си присъствие в Сирия? Възнамерява ли да влага пари в това присъствие и в удържането на стабилността в Сирия? Всичко това е под голям въпрос. Изглежда, че Москва не е готова да влага пари, а без пари, ситуацията там много лесно може да се дестабилизира.

Интервюто може да чуете от звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Несебър

Любомир Аламанов: Българите няма да се върнат на Черноморието

Загубиха ли безвъзвратно българските морски курорти родните туристи? Покрай поредния казус, взривил общественото мнение - този с плажа в местността Алепу , поредният протест събра любители на природата и противници на презастрояването на българския бряг . „ Откраднаха ни Черноморието. Откраднаха ни спомените дори .“ „ Заради такива неща..

публикувано на 04.06.20 в 11:39

Липсващите звуци на Ню Йорк

Пандемията от Covid-19 промени пейзажа на големите градове по света. Трафикът изчезна, градскияj транспорт опустя, барове затвориха врати. Промяната нарисува ново ежедневие, без познати елементи.  Празните пространства обаче "отключиха" проект, който цели да запълни празнотата в мегаполиса.  Въведените мерки за социална..

публикувано на 04.06.20 в 09:24

Издателят Манол Пейков: Намаляването на ДДС за книгата е малка революция

Намаляването на ДДС за книгата ще има ефекта на малка революция, а читателят ще получава по-качествен продукт на същата цена. Това мнение изрази в предаването "Графити по въздуха" издателят и преводач Манол Пейков. По думите му това отдавна е трябвало  да се случи, защото само България и Дания в целия Европейски съюз използват пълната ставка и това..

публикувано на 03.06.20 в 17:34

Екология и пандемия

Научихме ли уроците от пандемията и как ще изглежда „новото нормално“ на фона на спасителните икономически мерки за възстановяване след Covid-19? Пресилено ли е очакването светът да се промени и да стане по-зелен, да живее по-бавно и с повече мисъл за бъдещето? „Въпросът е по какъв начин ще се промени светът. Много хора смятат, че едва ли..

публикувано на 03.06.20 в 14:39

Кой носи отговорност за неработещите пречиствателни станции

„ Постоянно догонваме европейското законодателство, което непрекъснато се променя“ . Това каза пред БНР министърът на околната среда и водите Емил Димитров, а повод за неговия коментар е изпратено становище на Европейската комисия за допуснати пропуски в прилагането на Директивата за пречистване на градските отпадъчни води, което е първата..

публикувано на 02.06.20 в 14:39

Сценарии за бъдещето - адаптиране към променения климат или миграция

Тазгодишният януари според Световната метеорологична организация глобално за света е бил най-топлият, откакто се правят метеорологични измервания.  „ Ту ни е студено, ту ни е топло и всеки път казваме – такова нещо не се е случвало, но то се случва все по-често “, казва г л. ас. д-р Лилия Бочева от Националния институт по метеорология и..

публикувано на 02.06.20 в 10:20
Капалъ чаршъ

Трудни времена за Капалъ чаршъ

Емблематичният за туристите истанбулски покрит пазар Капалъ чаршъ отново е отворен за посещения.  С малка церемония и при строги мерки за дезинфекция и дистанция една от главните порти на покрития базар беше тържествено отворена в присъствието на областния управител на Истанбул, на кмета на местната община Фатих и на председателя на Управителния..

публикувано на 02.06.20 в 08:54