Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Успя ли Путин да надиграе Ердоган в пазарлъка за Идлиб?

Марианна Беленкая, политически наблюдател на Издателска къща „Комерсант“

Шест часа преговаряха в Москва президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган. Договориха се за прекратяване на боевете в сирийската провинция Идлиб.

Дали с това примирие обаче отпадна опасността от пряк военен сблъсък между Русия и Турция на сирийска земя? И какво всъщност иска да постигне Кремъл в Сирия?

Кореспондентът на БНР в Москва Ангел Григоров разговаря с Марианна Беленкая, политически наблюдател на Издателска къща „Комерсант“.

- Кой кого надигра по време на преговорите в Москва: Путин Ердоган или Ердоган Путин?

- Много експерти в Русия смятат, че Путин е надиграл Ердоган и е постигнал много от това, което е искал. За разлика от Путин, проблемът на Ердоган е, че трябва да отчита настроенията на вътрешната си аудитория. Путин няма такава необходимост и затова, за разлика от Ердоган, не е правил гръмки изявления.

Има и друга версия. Някои руски експерти, които изразяват по-скоро позицията на Турция смятат, че Ердоган е повишил залозите в търга, разбирайки, че като поиска повече, ще получи по-малко, но ще може да каже, че като цяло е спечелил.

- Застрашава ли Турция суверенитета и териториалната цялост на Сирия?

- Ако се съди по официалните изявления, не. Да кажем, че в настоящия момент, когато президентите на Русия и Турция се договарят за стабилизиране на ситуацията на терен без участието на Сирия, е много трудно да се говори за суверенитет на държавата. Макар че Москва като цяло отчита интересите на Сирия, а Турция - интересите на другата страна. Суверенитетът на Сирия не съществува като такъв. Кой каквото ще да казва, но това е някаква илюзия.

Що се отнася до териториалната цялост, официално Анкара казва, че ще си тръгне, когато бъде постигнато политическо решение за Сирия. Всички обаче разбираме, че това може да не стане още дълги години.

- Можем ли да кажем, че вече няма опасност от пряк военен сблъсък между Русия и Турция на сирийска земя, каквито опасения се чуваха преди срещата в Москва?

- Едва ли ще има умишлен сблъсък, при който Русия умишлено открива огън по турските позиции или Турция по руските. Същевременно разбираме, че бойните действия могат да продължат във всеки един момент и всеки може да попадне под обстрел. И двете страни обаче нямат интерес от пряко и открито противопоставяне.

- По време на пресконференцията след преговорите си с Ердоган Путин заяви, че Русия и Турция са заинтересовани от продължаването на работата на астанинския формат. Означава ли това, че ключови играчи в Сирия и занапред остават Русия, Турция и Иран?

- Да, така е, но не трябва да изключваме Съединените щати, които продължават да контролират кюрдите в Източна Сирия. В момента американците активизират контактите си с Турция, за да я откъснат от Русия. Засега не се получава. Наистина, това важни изявления на президента Путин, че астанинският формат се запазва. Адресатът беше по-скоро Западът. Но опитите за разрушаване на този формат ще продължават.

Освен това не е ясно как ще работи той по-нататък. Ако става дума за решаване на въпросите на терен, то нещата се получават. Има големи проблеми в политически план, защото сега всички се захванахме с Идлиб и забравихме, че работата на конституционния комитет увисна във въздуха. Този процес прекъсна още през ноември, преди настъплението на силите на Асад в Идлиб. Представителите на организациите в конституционния комитет се събраха за втори път и разбраха, че не могат да работят заедно.

- Ще ви помоля да отговорите на един въпрос, който сама формулирате във ваша статия по следния начин: Разбира ли Москва какво иска Ердоган и има ли тя дългосрочна стратегия за Сирия?

- Струва ми се, че Москва разбира Ердоган малко по-добре, отколкото Ердоган разбира Москва. Москва се опитва да прокара решенията си там, където е възможно. И е готова да изчака, ако нещо не се получава веднага. Москва има някакво общо виждане за това какво трябва да стане в Сирия. Поне на думи. Пълен контрол над ситуацията от страна на официален Дамаск. Общите цели са достатъчно прозаични и ясни. Но остават и въпроси.

Как Москва вижда по-нататъшното си присъствие в Сирия? Възнамерява ли да влага пари в това присъствие и в удържането на стабилността в Сирия? Всичко това е под голям въпрос. Изглежда, че Москва не е готова да влага пари, а без пари, ситуацията там много лесно може да се дестабилизира.

Интервюто може да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Явор Владимиров

Д-р Явор Владимиров: Асистираните репродукции са водещи с покачващ се успех всяка година

Желанието да станеш родител и това да имаш наследник е съвсем естествен човешки стремеж. Съвременният начин на живот обаче, дефинира много репродуктивни проблеми . Причините са различни, но трудностите в зачеването намират своето решение в асистираната репродукция. Много са хората, в чието семейство е проплакало бебе, именно с нейната..

публикувано на 17.04.24 в 08:41

Жертви на трафик на хора стават всички от 12 до 50 + годишна възраст

Трафикът на хора е зло, което засяга не само жертвите, но и техните семейства и близките им.  "Трафикът на хора е престъпление, което е близко до всеки един от нас, ако той не е информиран, не знае за какви индикатори да гледа, и въобще не знае как да се предпази, каза в "Нощен Хоризонт" Моника Николова, директор на Фондация "А 21" . Моника..

публикувано на 16.04.24 в 12:39

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check". Летище Балчик показа част от потенциала си през изминалата събота, приютявайки около 40 малки..

публикувано на 15.04.24 в 06:40

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Орел, рак и щука викат Неволята, пристига Трети Украински фронт

Моята учителка по история преди 30 и нещо години ми завеща следното знание - успешните преврати в нашата история са само на девето и деветнайсто число! На 9 юни тази година сме на избори. Ще се опитаме да връчим цялата власт на Борисов и Пеевски, те ще съберат каквото се отрони от ПП-ДБ, ще ги направят присъдружници и най-накрая ще..

публикувано на 14.04.24 в 12:37
Празнично украсеният градски площад във Враца

Паун с деветметрова опашка краси Враца за Великден

Фигура на паун с 9-метрова опашка от свежи цветя е в центъра на празнично украсения градски площад във Враца . Неслучайно е избран паун, защото той е раннохристиянски символ на безсмъртната душа и възкресението. Враца вече е пременена в празнични одежди за Великден и предхождащата го Цветница. Украса има на много места в града,..

публикувано на 14.04.24 в 10:35

„Културни войни“ с Владислав Апостолов: Холивуд пак мрази Тръмп

Невротичният кошер от истерични активисти, който понякога наричаме и „световна развлекателна индустрия“, няма търпение отново да се включи в предизборната кампания за президент на САЩ. В холивудския сюжет има един истински и много зъл злодей – Доналд Тръмп . Така беше през 2016 година, когато Хилъри Клинтън бе обожествявана от шоубизнес..

публикувано на 13.04.24 в 13:50