Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има ли нови избори в Израел след третите в рамките на година

Партията на премиера Бенямин Нетаняху получи най-много депутати, но още няма достатъчно съюзници за мнозинство.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Израел в началото на седмицата се проведоха парламентарни избори. Това се случи за трети път за по-малко от една календарна година. И сега обаче, както и през април и септември 2019-а, няма ясен победител.

Двете водещи формации - дясноцентристката и консервативна партия „Ликуд“ с лидер Бенямин Нетаняху, и центристката коалиция „Синьо и бяло“, начело с доскорошния военен номер 1 на Израел Бени Ганц, се редуват да печелят вота на гражданите, но дори с потенциалните си съюзници все не могат да докарат мнозинство от 61 депутати в 120-членния Кнесет, за да съставят управляваща коалиция.

Резултатите от изборите на 2 март сочат 35 депутатски места за „Ликуд“ и общо 58 за десния блок около Нетаняху. „Синьо и бяло“ ще имат 32-ма депутати и с подкрепата на блока арабски формации „Обединена листа“ и една малка лява коалиция стават 55 места в парламента.

Единствено националистическата светска партия на бившия министър на отбраната Авигдор Либерман остава, поне засега, твърдо необвързана - нито с Нетаняху, нито с Ганц. Седемте депутати на партията на Либерман „Нашият дом Израел“, биха могли да наклонят везните за съставяне на правителство. Но Либерман е в конфликт с Нетаняху заради ултраортодоксалните му съюзници, а и отхвърля възможността да подкрепи Ганц - заради подкрепата, която му оказват от „Обединена листа“. А тя е трета по сила формация в Кнесета - с 15 депутати.

Въпреки че перспективите в това да има някакъв съществен смисъл все още не са ясни, „Ликуд“ и „Обединената листа“ могат да се смятат за големите победители от понеделник. Защото мобилизираха възможно най-много свои поддръжници да гласуват.

Как и защо - за това Деян Йотов и Добрин Йотов разговаряха с професор Хилел Фриш от Центъра за стратегически проучвания „Бегин-Садат“ към университета Бар-Илан и професор Юджийн Конторович от университета „Джордж Мейсън“.

Мобилизация вместо изборна умора

Политологът професор Фриш обясни как така вместо изборна умора се стигна до над 71 процента активност на електората, включително изключителна мобилизация на поддръжниците на Нетаняху:

„О, методът е научно доказан. За пръв път от доста време Нетаняху излезе по улиците, за да събира глас по глас. Това е видно в няколко периферни района, в които той се радва на най-голяма подкрепа.

Например Сдерот - градът, който е подложен най-често на ракетни атаки от "Хамас". Нетаняху отиде там два или три пъти и увеличи вота в своя полза с 20 процента. Същото стана и в други периферни райони със северноафрикански и арабски корени на местните жители“.

Проф. Хилел Фриш от Центъра за стратегически проучвания „Бегин-Садат“ към университета Бар-Илан.

„Обединена листа“ пък стимулира близо 65 на сто от арабския електорат в Израел да отидат до урните - най-високата активност на това малцинство от две десетилетия.

Професор Конторович:

„Добра беше активността и на арабските партии. Една от причините за това беше, че в мирния план на Тръмп, не като част от него, но има намек - идея, че част от израелските араби, които се наричат палестинци и подкрепят създаването на палестинска държава, могат да станат част от такава заедно с районите в Северен Израел, където живеят. Защото по принцип са против моноетническа еврейска държава.

Но излиза, че те не искат да стават част от палестинска държава. Израелските араби дори се ужасяват от тази идея. И правят всичко възможно да елиминират каквито и да било шансове това да се случи“.

Подкрепа за мирния план на Тръмп

Защото това би означавало лишаване от гражданство на страна от първия свят за сметка на държава от третия свят, каквато би била палестинската, допълва Хилел Фриш думите на колегата си Конторович.

Той е категоричен, че в Израел мнозинството от населението е твърдо за т.нар. мирен план, който американският президент Доналд Тръмп обяви през януари. Включително за присъединяване на част от Западния бряг към Израел:

„Анексиране за мен е неправилната дума. Защото за анексия говорим, когато се присъединяват територии, върху които нямаш законно право. А аз вярвам, че ние имаме такова за тези територии, които са били част от мандата за Палестина. Но, ясно е, че запазването под израелски контрол на районите на Западния бряг, на които казват еврейски селища, се подкрепя от огромно мнозинство израелци. Цялата дясна коалиция е за това. Както и голяма част от формацията на Ганц. Около две трети от населението на Израел е за запазване на тези територии завинаги“.

Проф. Юджийн Конторович от университета „Джордж Мейсън“

И малко сметки от Хилал Фриш в отговор на въпроса дали само арабската коалиция „Обединена листа“ в новия Кнесет е за две държави с границите от 1967 година?

„Не. Трите партии от левицата, сред тях Партията на труда, които събраха 7 депутатска места, са за такова решение. Една от партиите в блока "Синьо и бяло" също недвусмислено поддържа тази формула.

Бих казал, че 40 процента от евреите поддържат палестинска държава, основана на ревизирана линия на примирието от 1948-ма“.

Въпрос само на време ли е Израел да обяви, че присъединява земите, които международната общност признава за палестински?

Отговорът - според професор Конторович:

„Дали това ще стане обаче наистина, не е ясно. Защото въпреки тези обществени нагласи, за да състави правителство, Ганц ще трябва да разчита на леви и арабски партии, които са против. И така той ще трябва да пренебрегне волята на мнозинството, само и само да стане премиер“. 

А ще изпълни ли предизборното си обещание Нетаняху да анексира палестински територии в рамките на седмици след изборите?

Професор Фриш:

„О, Нетаняху е обещавал доста неща, които никога не е изпълнил. Вашите политици в България трябва да са светци, ако изпълняват всичко, което обещават, но у нас в Израел не е така. Повечето израелци разбират разликата между предизборни изявления и какво може да бъде осъществено на практика предвид международната обстановка и натиска, под който живее Израел. Затова избирателите няма да накажат Нетаняху, ако не изпълни това обещание“.

Ролята на Авигдор Либерман

Един човек обаче може да му попречи да го направи, като за пореден път откаже да подкрепи Нетаняху - Авигдор Либерман:

„Той не може всъщност да бъде решаваща фигура. Защото не може той да избира кой ще е премиер. Ако се присъедини към лявата коалиция, пак няма да им достигат гласове за мнозинство в Кнесета, без в него да участват и арабските партии. А те са радикално против Либерман и няма да участват в такова правителство. Така че - той би могъл да е най-много пречка, бих казал. Може да попречи на Нетаняху да стане пак премиер, но не може да осигури мнозинство на Бени Ганц, а само да подкрепи евентуално негово правителство на малцинството“.

Авигдор Либерман

Такъв кабинет обаче би бил крайно нестабилен, смята Юджийн Конторович. До безизходица обаче ще се стигне отново, ако Либерман пак се обяви за правителство на националното единство без ултраортодоксалната партия и арабите. Защото Бени Ганц отказва - с мотив обвиненията в корупция срещу Бенямин Нетаняху.

Процесът срещу него започва на 17 март, до когато президентът Ривлин трябва да обяви на кого възлага да се опита да състави правителство. Ще се позове ли той на същия аргумент, за да номинира Ганц вместо Нетаняху:

„Би могъл, но едва ли ще го направи. Избирателите знаят, че предстои процес за корупция и пак гласуваха за Нетаняху. Е, кой е Ривлин да взема противоположно решение!“

Личностните дрязги между лидерите, въпреки наглед незначителните им разминавания по основните политически въпроси, са това, което най-вероятно ще доведе до четвърти парламентарни избори след няколко месеца, смята професор Конторович.

Професор Фриш обаче е на мнение, че всички ще бягат от такова развитие на нещата:

„Ако се стигне до четвърти избори, партията, която ще ги предизвика, ще бъде наказана жестоко от избирателите. Това най-вероятно ще бъде „Синьо и бяло“.

Целият разговор с двамата експерти може да чуете от звуковия файл.

Бени Ганц - лидер на „Синьо и бяло“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на Хърватия Зоран Миланович (на преден план) и премиерът Андрей Пленкович

Аделина Марини: Хърватия навлиза в конституционна криза

Хърватия навлиза в конституционна криза . Това заяви пред БНР журналистът Аделина Марини от изданието "EUinside" след парламентарните избори в Хърватия. Те противопоставиха в остър сблъсък премиера консерватор Андрей Пленкович и президента социалдемократ Зоран Миланович. ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила..

публикувано на 20.04.24 в 12:05
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Пол Роджърс: Нетаняху извлече полза от напрежението с Иран

Когато Израел се закани да отвърне на нападението на Иран с дронове и ракети, иранският президент Ибрахим Раиси от своя страна се закани, че "дори и най-малката инвазия на Израел ще предизвика масивна и твърда реакция". Иранското военно ръководство започна да говори за "ново уравнение" в отношенията след като на 1 април Израел удари..

публикувано на 20.04.24 в 09:55
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17
Д-р Явор Владимиров

Д-р Явор Владимиров: Асистираните репродукции са водещи с покачващ се успех всяка година

Желанието да станеш родител и това да имаш наследник е съвсем естествен човешки стремеж. Съвременният начин на живот обаче, дефинира много репродуктивни проблеми . Причините са различни, но трудностите в зачеването намират своето решение в асистираната репродукция. Много са хората, в чието семейство е проплакало бебе, именно с нейната..

публикувано на 17.04.24 в 08:41

Жертви на трафик на хора стават всички от 12 до 50 + годишна възраст

Трафикът на хора е зло, което засяга не само жертвите, но и техните семейства и близките им.  "Трафикът на хора е престъпление, което е близко до всеки един от нас, ако той не е информиран, не знае за какви индикатори да гледа, и въобще не знае как да се предпази, каза в "Нощен Хоризонт" Моника Николова, директор на Фондация "А 21" . Моника..

публикувано на 16.04.24 в 12:39