Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боби Бобев: САЩ вече играят централна роля в диалога между Косово и Сърбия

Боби Бобев - бивш български посланик в Прищина и Тирана.
Снимка: БГНЕС

Съединените щати започнаха да играят централна роля в диалога между Косово и Сърбия, след като години наред Европейският съюз не постигна сериозни позитивни резултати, заяви бившият български посланик в Прищина и Тирана Боби Бобев.

„Съвсем очевидно вече имаме два външни координационни центъра по отношение на този диалог… Съединените щати в последните месеци дори взеха преднина пред Европейския съюз“, каза той в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“

Това става на фона на препоръката на Европейската комисия, която в понеделник за пореден път призова лидерите на страните членки на ЕС да дадат зелена светлина на Северна Македония и Албания да започнат преговори за членство. Решение се очаква по-късно този месец.

Но междувременно страстите на Западните Балкани се разгоряха на друг фронт - в Косово и Сърбия.

В Прищина се получи нещо като политическо земетресение по повод решението на новия премиер Албин Курти да отмени 100-процентовите мита върху сръбските стоки, макар и частично. Още по-драматично обаче стана след срещата на губещия популярност президент на Косово Хашим Тачи и президента на Сърбия Александър Вучич във Вашингтон. Среща, забулена в слухове за нови американски предложения за компромиси за решаване на спора за Косово и поети във връзка с това ангажименти.

Освен това Вучич насрочи и парламентарните избори в Сърбия на 26 април.

За последното развитие на отношенията между балканските съседи Деян Йотов разговаря с Боби Бобев, който е и доктор по история от Института по Балканистика на БАН.

Според него от 2011 г., когато е разговорите между Белград и Прищина с посредничеството на ЕС и подписването на споразумението през април 2013 г. за диалога, водещата роля на ЕС не е довела до сериозни позитивни резултати. А нещата „особено заскърцаха“, когато преди две години се заговори за постигане на финално споразумение.

Аргументирайки преднината на САЩ пред ЕС в диалога между Прищина и Белград, Бобев посочи не само срещата Тачи-Вучич във Вашингтон, но и че третото ръководно ниво в Държавния департамент на САЩ – Матю Палмър, бе назначен за спецпратеник за Западните Балкани. А друг американец с роля по диалога – Ричард Гренел, успя да постигне споразумения възобновяване на въздушните и жп връзките между Белград и Прищина.

„Съвсем очевидно САЩ започват да играят някак си централна роля. Още повече, че ЕС сякаш не е определил своите основни играчи по темата диалог“, каза той.

И посочи, че върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел заяви, че няма да се занимава директно с диалога, въпреки че ще бъде ангажиран. Че ще има негов специален представител за диалога, като се твърди упорито, че това ще е Мирослав Лайчак.

„Но се появява деликатния въпрос, че Борел (Испания) и Лайчак (Словакия) са от страни, които не са признали независимостта на Косово“, каза Бобев.

Той не е съгласен с тези, които смятат, че в съвсем обозримо бъдеще ще започне размразяване на диалога, което да доведе до конкретни резултати. Включително и защото Белград и Прищина не са отстъпили от първоначалните си позиции.

Бобев посочи още, че в Косово има спор между институции кой да води диалога.

„По дълбокото ми убеждение Вашингтон и Брюксел предпочитат това да бъде (президентът) Тачи, който в последните години се наложи като един сравнително диалогичен човек. Но (премиерът) Курти дори в писмото си отпреди няколко дни до Тръмп и Помпейо заяви, че по конституция това е отговорност на правителството и то трябва да води тези разговори“.

Според него частичното и временно отменяне на митата от 100% от Косово за сръбски стоки не означава крайно решение, защото Сърбия заяви, че няма да седне на масата за преговорите преди те да бъдат безусловно и окончателно премахнати.

Бобев смята, че Вашингтон иска да наложи твърдата си позиция за безусловна отмяна на таксите, нещо, което косовското правителство все още не е готово да направи. Той посочи, че партията, която е партньор на Курти, подкрепя този ход, което е довело до търкания в коалицията. А и сложността в отношенията на Тачи и новото мнозинство още повече пречат за една бърза развръзка и резултати.

Според Бобев насрочване на избори в Сърбия също може би ще оттласне възстановяването на диалога малко по-нататък след края на април, макар той да смята, че диалогът от сръбска страна ще бъде воден от президента Вучич.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Синя България" посочи идеите, формациите и лицата, които обединява

Икономистът Никола Янков е едно от лицата, които решиха да се включат в екипа на "Синя България". "Тя е единствената дясна формация в политическото състезание в момента. Стои зад идеите да се предифинира ролята на държавата в икономиката , като това е основният разказ за борбата с корупцията, която не се случва.  Имам..

публикувано на 25.04.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко , потвърди той. За три години вносът на сухо и кондензирано мляко от Украйна е нараснал..

публикувано на 24.04.24 в 09:19
Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите

Античният град Хераклея Синтика в Рупите вече с туристическа инфраструктура

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура.  За консервацията на разкритото до момента и социализацията на обекта община Петрич започна изпълнението на мащабен проект , чийто първи етап е..

публикувано на 21.04.24 в 07:50
Президентът на Хърватия Зоран Миланович (на преден план) и премиерът Андрей Пленкович

Аделина Марини: Хърватия навлиза в конституционна криза

Хърватия навлиза в конституционна криза . Това заяви пред БНР журналистът Аделина Марини от изданието "EUinside" след парламентарните избори в Хърватия. Те противопоставиха в остър сблъсък премиера консерватор Андрей Пленкович и президента социалдемократ Зоран Миланович. ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила..

публикувано на 20.04.24 в 12:05
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Пол Роджърс: Нетаняху извлече полза от напрежението с Иран

Когато Израел се закани да отвърне на нападението на Иран с дронове и ракети, иранският президент Ибрахим Раиси от своя страна се закани, че "дори и най-малката инвазия на Израел ще предизвика масивна и твърда реакция". Иранското военно ръководство започна да говори за "ново уравнение" в отношенията след като на 1 април Израел удари..

публикувано на 20.04.24 в 09:55
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15