Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски: Споразумение за Източна Украйна до една година или нов формат на плана от Минск

Президентът на Украйна Володимир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че трябва да бъде постигнато споразумение за Източна Украйна в рамките на една година. Ако това не стане, според Зеленски трябва да се промени форматът на мирния план от Минск. Русия, обаче, отново изрази несъгласие с намеренията на Украйна.

Зеленски даде на Русия ултиматум за постигане на мир в Източна Украйна, обобщи ДПА интервюто на украинския президент за "Гарддиън".

Зеленски иска да направи промени в мирния план от Минск, постигнат през 2015 година. Русия отхвърля такива предложения. И днес говорителят на външното министерство Мария Захарова потвърди тази позиция.

Прилагането на плана, договорен в беларуската столица, напредва бавно. Зеленски отбеляза, че не иска да използва петте години, дадени му от украинския народ, за да работи главно върху договореностите от Минск.

Боевете в Източна Украйна се водят от 2014 година. Според ООН оттогава там са убити около 13 000 души. Германия и Франция, които заедно с Русия и Украйна, участват в срещите в нормандски формат за Украйна, са медиатори.

Зеленски се надява на нова среща на върха в този формат през април. Той и руският президент Владимир Путин вече се срещаха и разговаряха няколко пъти по телефона. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Президентът поздрави юристите, пожела да са "стожер на законността"

Държавният глава Румен Радев поздрави юридическата общност по повод Деня на Конституцията и празник на юриста и на съдебните служители, като им пожела да останат верни на призванието да са стожер на законността. "На днешната дата с благодарност си спомняме за далновидността, политическата мъдрост и чувството за отговорност на участниците в..

публикувано на 16.04.24 в 09:17
Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху

Израел обмисля отговор на иранската атака

Израелският военен кабинет обсъди на среща отговора си на безпрецедентната атака на Иран с дронове и ракети. Засега Израел не е направил официално изявление дали е взето решение. Съюзниците на страната остро осъдиха действията на Иран, но призоваха правителството на Бенямин Нетаняху да прояви сдържаност. Атаката няма да остане без отговор,..

публикувано на 16.04.24 в 09:04
Снимката е илюстративна

Сдружението за достъпна и качествена храна: Онлайн се продават козунаци без етикети

"Радваме се на все по-голяма екзотика – платформи за продажби непрекъснато продават стоки с негарантиран произход . Много често на тях дори няма етикети. Например, продават се вакуумирани козунаци с по-дълга трайност, които може да бъдат поръчани буквално до вашата врата. На тях въобще не пише нищо, а имат ясен подател ." Тази..

публикувано на 16.04.24 в 08:54
Димитър Марков

Димитър Марков: Тепърва предстоят проблеми с това, че има действащ парламент

" Импровизира се с целия институт на служебния кабинет в новия му формат и в частност на служебния министър-председател и най-вече в контекста на това, че имаме действащо Народно събрание, което досега не се е случвало. Сега Народното събрание има всички правомощия, които имаше и досега". Това заяви пред БНР Димитър Марков, директор на..

публикувано на 16.04.24 в 08:52
Държавна психиатрична болница

Промени в Закона за здравето подобряват психиатричната грижа

Пациенти, които със състоянието си застрашават собствените си живот и здраве или това на други хора, ще подлежат на временно физическо ограничаване. Това предвиждат промени в Закона за здравето, подготвени във връзка с препоръки към страната ни за подобряване на психиатричната грижа и гарантиране на правата на хората с психични заболявания...

публикувано на 16.04.24 в 08:17

Тържествено откриване на "Яйцето" и английския двор в СУ

Обновеното място "Яйцето" заедно с английския двор в сградата на Ректората на Софийския университет ще бъдат тържествено открити. Откриването на реновираното и емблематично за университета пространство ще се проведе в присъствието на вицепрезидента Илияна Йотова. Преди години преподаватели и студенти на Софийския университет са наричали..

публикувано на 16.04.24 в 08:14
Джеймс О'Брайън

Джеймс О`Брайън: САЩ ще продължават да осигуряват помощ и за Украйна, и за Израел

Съединените щати ще продължават да осигуряват помощ и за Украйна, и за Израел, заяви в специално интервю за Българското национално радио помощник държавният секретар по въпросите на Европа и Евразия Джеймс О`Брайън. Той започна поредната си европейска обиколка от България, където участва в среща за сигурността в Черноморския регион в..

публикувано на 16.04.24 в 07:44