Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Латиноамериканската зима на Мартин Кръстев

Как се пътува с круиз без интернет и какво е да работиш на три преки от Копакабана

От ноември до февруари през Италия по море до Бразилия и Аржентина. Мартин Кръстев се завръща от дълго пътешествие от другия край на света, за да разкаже за него в Клуба на пътешественика днес и утре. В две вечери той ще събере разказа си защо избира да стигне до Рио де Жанейро по вода и как се живее там и в Буенос Айрес.

Лесно се свиква с пътя по море, очакването за по-сериозна морска болест не се сбъдва или поне така е за Мартин Кръстев, който изминава пътя между континентите на борда на голям круизен кораб в каюта без прозорци.

Няма скука в открито море, твърди Мартин в предаването "Изотопия". Бил си подготвил сериали, компютърни игри и книги, защото круизът бил  без интернет. „Като слязохме на Тенерифе – последна "глътка" европейски интернет. Качих всички снимки до момента. И това беше. Нито веднъж не отворих компютъра през цялото пътуване.“

В компанията на над 5 хиляди души на борда, или „колкото един малък град“, той открил всевъзможни забавления – от турнир по баскетбол до… театър.

Освен по-стандартните развлечения като спорт, кулинария и здравни процедури, Мартин се убедил колко добре може да изглежда театърът сред вълните. „Има акробати, има магьосници, има различни видове шоу всяка вечер.“ И така до Бразилия.

Мартин Кръстев

На брега

След три чисто туристически дни в Рио в началото на пътуването, Мартин се връща за месец в края на пътешествието си, за да поживее по-трайно и да се потопи истински в бразилския начин на живот. „Беше уникално. Отне известно време да се приспособя, особено при положение, че не говоря португалски.“

Междувременно посреща Коледа в Буенос Айрес с пълнени чушки с яйца и сирене.

Бях доброволец в хостели, работейки като рецепционист на различни смени в замяна на настаняване и закуска. Не е евтино цялото нещо, ако трябва да си го плащаш без малко труд. А пък и това е разкошен начин да се срещнеш с хора в подобно положение.“

Мартин е живял в Мадрид и открива прилики с Буенос Айрес. „Има същото усещане – и като хора, и като сгради. Аз имах щастието да уцеля лятото тям – нашата зима я „прескочих“ почти.“

Като вегетарианец в държави, известни с майсторската си скара, Мартин признава, че се оцелява "с желание и постоянство".

Аржентина по време на криза

„В Буенос Айрес има уникална библиотека, отворена, безплатна за всички, която е в стар театър, реновиран, с ложи и балкони на много нива. Самата сцена е направена като сладкарничка, кафененце в библиотеката. Има и различни кътове за четене. Под сцената е детската част, с много книжки и занимални. Казва се „El Ateneo“, ако някой планира пътуване до Буенос Айрес.

Повечето европейци, които като Мартин попаднали в Буенос Айрес за Нова година, били „леко разочаровани“, че фойерверките са далеч по-малко от тези, с които сме свикнали, и то в определен край на града. „Идеята е по-скоро в духа – хората се събират заедно около старото пристанище и тази атмосфера го прави по-специално, не толкова фойерверките.“  

Мартин Кръстев съветва всеки озовал се в Буенос Айрес да посети прочутия квартал „Бока“, където „има много хора, които танцуват танго директно на улицата“.

Заради финансовата криза в Аржентина моментът да се отправите натам е благодатен, казва Мартин. „За мен беше добре, идвайки от Европа с чужда валута. Допреди около година същите пари биха ми купили половината от нещата в момента.“

Светът на Патагония

„Ледници, езера, невероятни върхове, поляни с билки. Невероятно красиво е. Имах само четири дни там около Коледа. Отдавна ми беше цел да видя поне едно късче – Патагония е огромна територия. Там, където аз бях – Барилоче, е популярно „ъгълче“ за начало на голямо пътуване из Патагония", разказва Мартин Кръстев.

Куфарът на Мартин, навъртял толкова километри, взел да поддава и за да спаси изкривеното му колелце, трябвало да го изпили „с пиличка за нокти“.

И отново в Рио – хостелът, в който Мартин работел, бил само на три пресечки от емблематичния плаж Копакабана. За жалост обаче уцелил дъждовния период и невинаги времето било подходящо да метне кърпа на пясъка.

Хълмовете на Рио

В Рио прекарал целия януари. „В последната ми нощ там посрещнахме изгрева на Копакабана – със слънцето, изгряващо от водата.“

Би се върнал в Рио. „По-уникално за Рио, за разлика от много други градове, е, че има къде човек да се разходи из природата, не само в паркове, а и цели хълмове и минипланини. Това, което много хора не знаят е, че всяка една от тях може да бъде изкачена на крак, дори най-стръмните“, споделя още пресни помени пътешественикът.

В Рио има всичко – има планини, има „джунгли“ в самия град, има паркове, езера в самия град, няколко плажове – огромни. Центърът – много шарен, с богата история и исторически сгради. Откъм визия, портрет е уникално място.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
Снимки: Мартин Кръстев - Личен архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Ела и ти" - каузата хора с увреждания да излизат сред природата

Фондация "Ела и ти" помага на напълно неподвижни или трудно подвижни хора да достигнат до различни кътчета в природата. Тези хора прекарват ежедневието си между четири стени. Така стигат до места, до които не биха могли да достигнат дори с помощта на свои близки, коментира в интервю за БНР Гергана Дойчинова от фондацията. Едва 25-30% от..

публикувано на 22.03.24 в 10:28

Защо книга на френски лингвист разсърди британците?

" Английският език не съществува,  това е просто лошо произнасян  френски ",  така е озаглавена новата книга на известния френски лингвист Бернар Черкилини. Книгата на колоритния френски лингвист предизвика реакции на Острова. В статия, посветена на книгата, "Таймс" написа: "Малцина биха отрекли, че английският е завладял света. Но..

публикувано на 20.03.24 в 12:51
Село Брадвари - празника Невруз

Ритуалите на алианите на пролетния празник Невруз в село Брадвари

Алиани посрещнаха пролетта в силистренското село Брадвари с празника Невруз , а кукери гонеха злите сили на Сирни Заговезни – Денят за прошка – в Айдемир.  И едните и другите прескачат огън за здраве и благодат.  И едните и другите посрещат пролетта и поставят началото на новата стопанска година.  Като алиани у нас се определят около 50 000..

публикувано на 20.03.24 в 10:08

В памет на патриарх Неофит, за прошката с отец Дончо Александров

Вие сте с рубриката „Духовен поглед“. Аз съм Румяна Иванова. Светла е паметта на Българския патриарх Неофит. Той е изключителна личност, създаден за патриарх. И след като премина от този свят, продължава да проповядва със спомените ни и с делата си. Спомням си първата ни среща. През пролетта на 1992г. светейшият патриарх Неофит беше декан на..

публикувано на 20.03.24 в 09:24

Илияна – Косара Колева, жертва на домашно насилие помага на жени като нея да излязат от кризата

Над 500 жени, деца и мъже, жертви на насилие или трафик, са потърсили и получили подкрепа в последните четири години в общинския кризисен център „Търновград“. В момента социалните работници, психолозите и терапевтите в този център във Велико Търново се грижат за две майки и техните шест деца, които са били жертви на домашно насилие, и за още..

публикувано на 18.03.24 в 09:19
Мира Сефанова

Жертва на домашно насилие помага на ромски деца

Житейските трудности някои хора приемат като проклятие, наказание от съдбата и негодуват срещу тях. За други обаче те са предизвикателства, справянето с които ги прави по-силни и по-упорити. Мира Стефанова е преживяла много за крехката си възраст. Омъжена твърде рано, станала майка на две деца , когато все още самата тя е дете,..

обновено на 17.03.24 в 13:05

УНИЦЕФ създава специални дигитални обучителни центрове за децата от Украйна

На училище в Украйна – какво да правим, ако попаднем на мина Всяко дете има право на образование – с тази мисия Деймиън Ренс от УНИЦЕФ пристига в Киев около десет месеца след началото на пълномащабната война на Русия срещу Украйна. Съвместно с ресорното министерство организацията полага усилия да осигури максимално добро образование на..

публикувано на 16.03.24 в 13:20