Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венеция Караманова: Работата ми с Детския радиохор е мисия

В края на март хорът ще отбележи 60 години на сцената

Венеция Караманова
Снимка: БГНЕС

Три момчета и 95 момичета участват в състава на Детския радиохор на Българското национално радио. Вече 60 години солистите на хора радват почитатели по цял свят, а през годините Детският радиохор се превърна в културна емблема за БНР и страната ни. Само в Япония хорът е направил 18 турнета и е изнесъл повече от 500 концерта.

Вече 40 години с най-добрия детски хор работи маестра Венеция Караманова. Тя е главен диригент на хора след смъртта на основателя му - маестро Христо Недялков.

„Първите ни турнета са ни посрещали като звезди и са ни следвали от град на град, от сцена на сцена, с много аплодисменти, с много обич“, споделя Венеция Караманова за концертите в Страната на изгряващото слънце, където хорът е особено популярен.

За едно място в състава на радиохора се борят 10 деца. Започват да пеят на 7-годишна възраст и са част от музикалната формация докато завършат училище.

„Нашите деца са талантливи деца, но тези, които са в Детския радиохор, са специални, поне за мен. Това е талант, вроден, но обработен и достигнал до предела на своето развитие във възрастовата граница, в която са децата, членуващи в хора. За тях песента става начин на живот“, допълни маестра Караманова.

„Аз работя 41 сезон с Детския радиохор. За мен работата тук е мисия, за да продължа това, в което вярвам – в таланта на децата, в гения на маестро Недялков, който е създал този хор.“

Преди да стане част от творческата съдба на радиохора, Венеция Караманова е познавала дейността му от позицията на публиката.

Плакала съм като публика на Детския радиохор, но не знаех, че ще имам късмета и щастието да видя тези деца. Удивих се! Пианистката в най-обикновена репетиция свиреше невероятно. Децата пееха, маестрото можеше да танцува пред децата, за да им внуши характера на дадена пиеса. И лека-полека повярвах в това, което той прави. Затова съвсем естествено продължавам неговия път.“

Децата не знаят колко много ми дават, признава маестра Караманова. „Заставайки срещу тях, усещам тази енергия - безкрайна, защото те са млади, те са оптимисти, те ми дават усмивката, бягам от ежедневието чрез тях. Това ни зарежда. Ние се обичаме взаимно и си вярваме.“

На 21 март от 19 часа в зала 1 на Националния дворец на културата в София хористите ще отбележат 60-годишния си рожден ден.

Юбилейният концерт се осъществява с подкрепата на програма "Култура" на Столичната община.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Независимите артисти на път: Историята на "Астория"

Песен за заслепеното човечество, което иска да се предреши, но не може. Така, както не успява да се предреши в измислената история за несъществуващата Астория. Зойфер не е особено познат в България. Единствената книга с негови пиеси, публикувана на български, Валерия намира случайно в библиотеката на НАТФИЗ. " Стоеше на едно..

публикувано на 19.04.24 в 14:59
Донка Ангъчева и президентът на Шопеновото общество проф. д-р Теодор Каницер

Шопенова вечер от поредицата "Изкуството продължава да живее"

На 13 април публиката в Стъклената зала на Музикферайн имаше удоволствието да присъства на забележителна, емоционална  галавечер с изкуството на гениалния композитор Фредерик Шопен. Концертът беше организиран от изявената българска пианистка Донка Ангъчева като поредна блестяща инициатива в рамките на създадения от нея в Австрия проект „Изкуството..

публикувано на 19.04.24 в 12:54

Летящите охлюви и вълшебни механизми на Атанас Хранов

"Героят Наско Х. се появи отново след толкова години на забвение. Най-накрая пак излезе и се надявам да продължи да живее неговия приказен живот . Появи се в три романа, но след това Александър Секулов започна да се занимава с драматургия, написа други романи и малко ми липсваше. Той самият предложи да напише една от историите за Наско Х. Така..

публикувано на 18.04.24 в 09:57
Евгени Иванов, орнамент

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век се открива утре вечер - 18 април. Изработени преди стотици години екземпляри ще бъдат показани в галерията на Българския културен институт във френската столица. Става дума за 40 оригинални български килими от 19 -ти и 20 -ти век, които до този момент не са показвани и..

публикувано на 17.04.24 в 19:25

Националното радио раздава годишните музикални награди БНР Топ 20

Годишните музикални награди БНР Топ 20 ще бъдат връчени на 3 май, петък, в столичния клуб "Строежа".  Отличия ще бъдат връчени на: -   песента с най-висок резултат от гласовете на слушателите на сайта top20.bnr.bg ; -   песента с най-висок резултат от гласуването на музикалната редколегия на БНР Топ 20;  -   песента, заемала..

публикувано на 17.04.24 в 16:28

В Пловдив откриват изложбата "Хляб наш насъщен"

Поредица от библейски и евангелски сюжети и персонажи, претворени върху старинни дървени предмети от бита, свързани с хляба – това е изложбата "Хляб наш насъщен", която от днес могат да разгледат пловдивчани и гостите на града в галерията на Дружеството на пловдивските художници. Експозицията е дело на Вихра Григорова и съдържа около 30..

публикувано на 17.04.24 в 11:48

“Великият Гетсби“ – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през изминалата и тази седмица, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и..

публикувано на 16.04.24 в 18:29