Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милена Караджова и Асен Маринов - фолклор, прероден с китара

Милена Караджова и Асен Маринов
Снимка: Пламена Бачийска

Да откриеш красотата на българския фолклор и да имаш усета да го представиш по нов начин. Певицата Милена Караджова и китаристът Асен Маринов от „Асен и Милена груп“ обединяват магията на народната песен с традициите на класическата музика и джаза.

Открили се, по думите на Милена, „тихо съдбовно“. Тя се шегува, че тогава е получила „космически факс“, че предстои нещо интересно и различно.

„Наша приятелка беше поканила американки от Корпуса на мира. Каза „Милена, хайде да направим една българска вечер, да се представим“. Тя беше направила вкуснотии. Отивам в дома й и там виждам Асен с китара, свири някакви класики, не го познавам. Свиреше класика някаква, върху която на мен ми хрумна, че мога да изпея „Девойко мари, хубава“, макар че не знаех целия текст, но си казах „Тези американки няма да ни разберат какво точно пеем…“, разказва Милена Караджова в предаването "Нощен хоризонт". Така романтично, на свещи „върху неговата музика прекрасно пасна „Девойко мари, хубава“, допълва непрофесионалната певица.

„Тогава всъщност не пеех. Не бях решила да се споделям чрез пеенето си“, признава Милена.

Асен Маринов

„Тя когато запя и след това, когато разбрах, че тя не се занимава с пеене, й казах, че трябва да започне да се занимава, защото този глас е вълшебен и трябва да го чуят хората. Толкова години след този момент все още мисля така“, включва се в разговора Асен, според когото „рядко се среща такъв глас, с топлотата, която има“.

В проектите си Милена и Асен посягат към класическата музика и джаза, който "просто изниква, дебне зад всяка нота, зад всяка опъната струна.“

Правят своя група през 2009 година. Издават първия си албум "На среде Земя" през 2011 г. 

Бяхме обявили концерта, бяхме разпродали билетите и… нямаме албум. В деня преди концерта все още нямаме кашоните с албума. Беше много напрегнато“, спомня си Милена Караджова.

За първия албум Милена казва, че и двамата били в период, в който са имали "много за даване“. Тя се чувствала много смело и подкрепена от приятели, макар в началото да не се усещала в свои води. 

Сега им предстои да запишат втори албум. Песента прави Милена най-щастлива, но тя твърди, че "слава Богу" не се занимава постоянно с пеене.

Милена Караджова

„Открих, че ако аз правех това ежедневно, ако трябваше да изкарвам прехраната си по този начин, едва ли щяха да са толкова съкровени нещата. За мен един концерт е изключително тържествено и съкровено събитие и се радвам, че мога да го правя толкова уважително, толкова специално, толкова магически.“

Отвъд славата и вдъхновението на младостта, когато пръстите летят по струните, вътрешната връзка с музиката остава най-важна, подчертава Асен Маринов.

„Има различни степени на влизане в музиката. Много е важно човек да бъде искрен и да остане искрен към това, което свири. Да може всеки път да се радва като дете, тъй като това се предава е и на хората“, смята Асен.

Свирили са във Виена, Париж, Брюксел, в Люксембург, Германия и Сърбия. В музиката си използват вокал, китара и кавал и това буди изненада за традиционно настроената публика, свикнала с гайдата и тъпана.

Гласът на Милена пасва много добре на класическата китара, казва Асен. „Начинът, по който Милена пее, е по-скоро обратното на класическото народно пеене – тя пее страшно меко и в момента, в който го чух заедно с китарата, беше ясно, че ще се роди нещо хубаво.“

Като малка Милена често боледувала и лекарите я предупреждавали да си пази гърлото. Затова 40-годишна почувствала посвещаването си на песента като прераждане. Било й трудно да се научи да чете, което се отразило и върху четенето на ноти.  

Визитка:

Милена е родом от района на Странджа – Сакар, родена е в град Елхово. Израства с любовта към местния фолклор. През 2008 и 2010 г. издава два албума микс между джаз и фолклор – „Пробуждане“ и „Помежду“. И в двата компактдиска присъстват музиканти като Румен Тосков, Христо Йоцов, Веселин Веселинов-Еко, Цветан Недялков и Веселин Койчев. Извън пеенето Милена Караджова е начален учител, преподава в частно училище в София. 

Асен Маринов е от Кюстендил. Има магистратура по класическа китара в Нов български университет при проф. Димитър Дойчинов. Участник е в майсторски класове при едни от най-добрите преподаватели в света. Издал е 6 компактдиска. Преподава класическа китара в Югозападния университет в Благоевград.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Снимки: Пламена Бачийска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Вешим

Михаил Вешим: Смисълът на живота е предаване на опита

Смисълът на живота е предаване на опита на едно поколение на следващото. Това каза пред БНР писателят Михаил Вешим, който представи в предаването "Хоризонт за вас" новата си книга "Стари хипари и нови разкази" . "Това са едни разкази, на които първото издание беше преди повече от 10 години, сега към тях съм добавил още един цикъл от 10-ина..

публикувано на 12.04.24 в 16:34

Ваня Тодорова: Да направим място, където всички да се чувстват щастливи

Човек, който работи с деца и си почива сред животни – така можем да представим Ваня Тодорова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е основател на конната база „Ахил“, разположена близо до София. Там Ваня развива конната терапия като вид рехабилитация за деца със специални потребности. Надява се, че това ще стане практика у нас, както вече е в..

публикувано на 07.04.24 в 06:45

Даме Стойков ръководи успешно Обединени спортни клубове "Локомотив София"

Как един спортен клуб може да възкръсне като феникс от пепелта? Или казано по друг начин - от едно старо игрище със сгурия... Това със сигурност знае председателят на Обединени спортни клубове "Локомотив София" Даме Стойков. Човек със забележителна спортна кариера. Дългогодишен състезател по джудо и самбо на „Локомотив“ София...

публикувано на 31.03.24 в 07:39
Бисерка Йовчева

Бисерка Йовчева - учителката, която се подписва под златните успехи на българчетата по информатика

"Математика е важна за много направления, всички високотехнологични постижения са базирани на математика и независимо, че напоследък говорим за изкуствен интелект и че компютрите могат да ни заменят, за да се стигне до тук, основата е в математика, каза в "Нощен Хоризонт" Бисерка Йовчева - учителката , която се подписва под златните успехи по..

публикувано на 30.03.24 в 15:59

Руската прокуратура поиска Алла Пугачова да бъде обявена за чуждестранен агент

Руската прокуратура поиска от Министерството на правосъдието да обяви Алла Пугачова, кралицата на съветската и руската естрадна музика, за "чуждестранен агент", съобщи държавната информационна агенция РИА, цитирана от Ройтерс.  74-годишната Алла Пугачова се премести да живее в Израел малко след инвазията на руския президент Владимир Путин в..

публикувано на 29.03.24 в 16:16
Пенко Господинов с наградата ИКАР в категорията

Проф. Пенко Господинов: Справихме се отлично с Ловешкия театър, а Иполит Воробянинов е герой от мой любим роман

"Нашата  интерпретация на образа на Иполит Воробянинов , която работехме заедно с целия екип, в основата на който стои режисьорът Дамян Тенев и моите прекрасни млади колеги от трупата на Ловешкия театър, се оказа  голямо предизвикателство , защото трябва да превърнеш един роман, който стои в основата на световната литература във сценично..

публикувано на 28.03.24 в 09:51

Иванка Бечева изследва историята на Карабунар

Днес гост в рубриката „Горещо сърце“ е  историкът Иванка Бечева от пазарджишкото село Карабунар.   Нейната изследователска страст е свързана с историята на родното й място.  През годините открива неизвестни до момента факти и документи, свързани с духовното и икономическото развитие на селото.  В една от книгите й „Карабунар, история..

публикувано на 24.03.24 в 07:20