Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ember&Dust - млади, амбициозни, влюбени в мрака

Нова песен всеки месец, докато някой от групата не умре, обещава метъл бандата

Ember&Dust
Снимка: Ember&Dust - Личен архив

В началото бе музиката. Последва мракът. Така започва историята на младата метъл банда Ember&Dust.

„Имах огромното желание да правя музика. Без значение каква“, казва Devon White – създателят на групата, в която в момента членуват четирима музиканти.

Ray Dubller е китаристът на метъл бандата и близък приятел на Devon, който е основен композитор, вокал и китарист.

За ударните инструменти отговаря Michaela Naydenova - „майката или детегледачката на бандата“, както я описва Devon. „Чудесен барабанист“.

Когато има трима мъже, настъпва хаос. Michaela се справя с него, допълват момчетата. Именно тя забелязва Alex Davila, който след доста експерименти открива, че басът е неговият инструмент. Преди месец и половина той става част от Ember & Dust.

Млада банда с история

„Когато пристигнах в София, започнах да правя много демо, което изпращах на Ray“, разказва Devon в предаването „Изотопия“. След това се срещат с предишния вокалист на групата, намират точния човек за барабаните и бандата е сформирана.

Групата вече има един самостоятелен албум, озаглавен „Ember&Dust“, но той е предшестван от много труд и експерименти.

Всяка песен има своята история – много лична, изстрадана и вдъхновяваща. „Написах музиката за парчето „Stars“, когато бях на 13 години“, заяви Devon. Историята, която се разказва, е свързана с един от предишните членове на групата, който тъжи за домашния си любимец. Неговото куче се е превърнало в звезда на небето.

Смело, безотговорно и с опасност за живота

Тъй като Ember & Dust правят записи в дома на Devon, се налага да променят абсолютно една от стаите. „Махнахме стаята от уравнението. Използвахме вата. Имаше период, в който нямахме вата и използвахме одеяла. Затискахме ги с ютия, което беше животозастрашаващо за вокалиста“, допълва Devon.

„Аз мисля, че беше много голям лукс. Влизаш вътре и си като в сауна“, добавя Ray. Естествено не липсват и проблеми със съседите, дори и с полицията. „Но ние продължавахме – смело и безотговорно“, категорични са младите музиканти.

Още в началото групата решава, че ще използва псевдоними. Или поне така правят Devon и Ray. Вземат и още едно категорично решение – ще се справят сами, без продуцент.

„Не мисля, че външен човек ще може да навлезе толкова дълбоко в музиката ни. В нея има много електронни инструменти, много оркестрация“, обяснява Devon. По думите му групата би искала да намери добър промоутър, но в никакъв случай не би позволила външна намеса в процеса на композиране на музиката. Именно поради тази причина четиримата музиканти правят всичко сами – от композирането, през миксирането и мастерирането.

Нова песен – всеки месец, докато смъртта ни раздели

„Fall Apart“е новата песен на групата, което съвсем скоро ще бъде изпълнена и на живо. „Тук по-различни са вокалите. Това парче е връщане към корените“, коментира Devon.

Бандата обича да експериментира. „Понякога, ако слушате две наши парчета, може да решите, че е различна група“, смята Ray, който намира мрака за вдъхновяващ. Именно него търси групата, както и личното преживяване. Ето защо личното приятелство помежду им е много важно. Alex признава, че именно заради това се е влюбил в музиката на Ember&Dust и сега с удоволствие е част от групата. А кога ще се включи в композирането на музика? „Когато си реши“, категоричен е Ray.

На въпрос докога ще продължават да представят по едно ново парче веднъж месечно, отговорът на Devon гласи: „Докато някой от групата не умре“.

На 26 март Ember&Dust ще забият на сцената на „Микстейп 5“, а най-вероятно дотогава ще бъде издадено и още едно ново парче.

Цялото интервю е в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Израелската опера в Тел Авив

Премиера на “Орфей и Евридика“ в Телавивската опера

Традиция е преди всяко представление на Телавивската опера да има образователна лекция за създателите и изпълнителите на дадена опера, за ролята й в развитието на музикалното изкуство. Изнасят я критици, диригенти, режисьори, но преди премиерата на "Орфей и Евридика" на Глук лекторът беше тенор от хора. На незапознатите с тази певческа формация..

обновено на 25.04.24 в 16:47

В “Опера в киното“ гледаме дебюта на Соня Йончева на Арена ди Верона в “Травиата“

Започнаха прожекциите на “Травиата“ от поредицата “Опера в киното“. На 20-и април беше първата прожекция в Синема Сити в София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора. Следващите две ще бъдат на 24-и април и на 8-и май. Имаме възможността да гледаме дебюта на българската оперна дива Соня Йончева в цял оперен спектакъл на Арена ди Верона през..

обновено на 25.04.24 в 15:36
Сцена от „Великият Гетсби“

"Великият Гетсби" – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през месец април, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и други..

обновено на 25.04.24 в 14:21

Илона Иванова – гласът на Алфира в Baldur's Gate 3

Музиката на българския композитор Борислав Славов към видео играта Baldur's Gate 3 спечели наградата на BAFTA /Британската академия за филмово и телевизионно изкуство/. По този повод специален гост в предаването за музикално-сценични изкуства “ Каста дива “ беше младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова,..

публикувано на 25.04.24 в 13:52
Марко Ганчев

Марко Ганчев: Сарказмът е дружески шарж към живота

"12 тома стихотворения - това е един най-обикновен отчет за изпълнението на един проект в областта на културата . Нали всичко на проекти върви сега." Това каза пред БНР Марко Ганчев - писател, поет, сатирик, който днес ще представи събрани най-добрите си произведения в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". "Трудна работа беше..

публикувано на 25.04.24 в 09:45
Библиотека под дърветата

"Библиотека под дърветата" събира любителите на книгата в Южния парк

От десет дни много софиянци са привлечени от  "Библиотека под дърветата", която се намира в Южния парк.  Ентусиасти превърнаха стара каравана в "Библиотека под дърветата" Един от инициаторите за създаването й е Михаил Нинов . Той вижда изхвърлени до кофата за боклук книги. Хрумва му, че може да се направи място, където те да бъдат..

публикувано на 24.04.24 в 19:49