Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кудрин: Бедността в Русия може да се увеличи

Председателят на руската Сметна палата Алексей Кудрин

Тази година Русия може да се сблъска с увеличение на бедността. При настоящите макроикономически показатели икономическият растеж се очертава като нулев, предупреди председателят на Сметната палата Алексей Кудрин.

Тази сутрин търговията на Московската фондова борса започна със срив на основните индекси, а рублата продължи да се обезценява спрямо долара и еврото.

На този фон Кудрин предупреди, че при цена на петрола от около 35 долара за барел и курс от 72 рубли за един долар годишните бюджетни приходи ще намалеят с три трилиона рубли или повече от 40 милиарда долара. Това може да доведе до дефицит в бюджета за първи път от много години.

Държавният бюджет на Русия се планира при цена на петрола от 42 долара и 40 цента за барел.

По думите на Кудрин в близките два месеца ще стане ясно по какъв сценарий ще се развива световната икономика.

„Инвестициите най-вероятно ще намаляват в сравнение с предишните години. Това са новите реалности“, подчерта той.

Кудрин нарече безнадеждно остаряла прогнозата на министерството на икономиката за социално-икономическото развитие на страната.

По-рано премиерът Михаил Мишустин увери, че ситуацията в икономиката е под контрол и че властите имат достатъчно инструменти за поддържане на финансовата стабилност.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Костадин Костадинов в НС.

"Възраждане" се съмнява в кабинет без отговорност

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че ситуацията за съставяне на служебно правителство е безпрецедентна и е плод изцяло на конституционните промени. От "Възраждане" изразиха съмнение, че служебният кабинет няма да бъде контролиран от никого, а президентът Румен Радев е изправен пред много труден избор. Костадинов също е на..

публикувано на 28.03.24 в 13:50
Корнелия Нинова

Нинова: Не очаквам конституционна криза

Председателят на БСП Корнелия Нинова очаква избори 2 в 1.  Тя коментира, че до конституционна криза едва ли ще се стигне, но припомни, че с промените в Конституцията, гласувани от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, има предпоставки за проблеми. Нинова не се ангажира дали служебният кабинет ще бъде от политически лица:  ИТН върна мандата. Наред е президентът – избор..

публикувано на 28.03.24 в 13:32
Александър Симов

Александър Симов: Не е рано да се говори за конституционна криза, вече я виждаме

Не е рано да се говори за конституционна криза, тя ни предстои, вече я виждаме . Това каза пред БНР Александър Симов от БСП. "Виждаме, че ще бъде тежко и в политическия смисъл има и друг елемент - кой носи отговорност за този служебен кабинет? За мен това е много важно. Парламентът ще работи и ще има парламентарен контрол, но политическата..

публикувано на 28.03.24 в 13:24

EVN не може да каже с колко ще поскъпне тока за бита от първи юли

За първи път от стъпването си на българския пазар EVN, които снабдяват с електроенергия Югоизточна България, н е могат да кажат на своите потребители с колко ще поскъпне тока за бита от първи юли. Според действащите нормативни документи, всички енергийни дружества трябва до края на този месец да внесат в енрегийния регулатор заявленията..

публикувано на 28.03.24 в 13:17
Снимката е илюстративна

За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса

За явяване на втори държавен зрелостен изпит ще се заплаща такса, това предвижда проект за промени в Наредбата за оценяването, предложен от Министерството на образованието (МОН). Възможността за явяване на втора матура, с която зрелостниците могат да повишат оценката си за кандидатстване във висше учебно заведение, бе дадена с промените в..

публикувано на 28.03.24 в 13:14

Учениците на Острова стават все по-невъзпитани и буйни, сочи проучване

Почти всеки пети учител в Англия е бил ударен или обиден от ученик тази година, сочи проучване, поръчано от Би Би Си. Плюенето, ругатните и хвърлянето на столове са сред нещата, които се случват често. Учител заяви за Би Би Си, че справянето с поведението на учениците е една „безкрайна битка“. Профсъюзът на учителите цитира свои членове, че..

публикувано на 28.03.24 в 13:09

Синдикат "Защита" протестира в София

От националният синдикат "Защита" протестират в центъра на София.  Исканията са увеличаване на минималната работна заплата на 1200 лева за цялата страна, както и увеличаване на основната работна заплата в Центровете за спешна медицинска помощ и в болниците. Това каза председателят на синдиката Красимир Митов. "Да изпълнят обещанията към..

публикувано на 28.03.24 в 12:57