Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавната комисия по стоковите борси и тържищата:

Няма поскъпване на храните и ръст на потреблението

Затруднения в логистиката ще има, ако кризата с коронавируса продължи над 6 месеца

Снимка: БГНЕС

Повишеното потребление на 25-26 февруари у нас на хранителни продукти не е довело до поскъпване. Държавната комисия по стоковите борси и тържищата отчита  намаление на цените на доматите и краставиците.

"При олиото, фасула, ориза, захарта, брашното, кашкавала, сиреното, маслото, колебания от порядъка на 2 до 3 стотинки, почти никакви, незабележими", обясни в предаването "Хоризонт до обед" председателят на комисията Владимир Иванов.

Складовете са заредени с продукти, подчерта той.

"По отношение на търговците съм длъжен да кажа - много адекватна реакция. С много хора говорихме през тези дни, нито един търговец не си позволи лукса да прави вредни спекулации или да се възползва от ситуацията на по-засилено търсене на продукти. Чест им прави на нашите търговци на едро, всички са солидарни към обстановката, много адекватни реакции, добри мерки за сигурност и хигиена взеха, добра логистика", коментира Иванов.

Не е необходимо презапасяване с хранителни продукти, особено с храни с кратък срок на годност, изтъкна експертът.

"Това, което трябва да направим, абсолютно организирано, солидарно да си спазваме мерките за сигурност. И най-вече към потребителите се обръщам - информацията, която ползват, да е от официални източници, тъй като фалшивите новини са факт и към момента, да не четат случайни източници на информация, да се доверят само на официалните източници на информация!"

Не се наблюдава ръст в потреблението. Храна има, но ако кризата с пандемията от коронавирус продължи 6 месеца или 1 година, ще има нарушение в логистиката.

80% от необходимите количества плодове и зеленчуци могат да бъдат осигурени от български производители през пролетта, допълни Владимир Иванов.

"Птицевъдството ни е добре развито, даже бих казал на световно равнище, зърненият сектор ни е добре развит. Нямаме основание за притеснение, особено след като навлизаме в плододаване в пролетно-летния период", подчерта той.

Правителството действа адекватно на ситуацията и с решението за извънредно положение се предприемат изпреварващи мерки. Решението дава възможност икономиката и социалните системи да бъдат включени в процеси, които ще позволят да се гарантира минимална сигурност.

"Така че, към момента е рано да кажем как ще се отрази всичко, защото сме все още на много ранен етап на развитието на заразата в страната, но при всички положения, ако нещата ескалират, ще бъдат ударени някои сектори от икономиката", каза доц. Александър Ганчев, преподавател в стопанската академия „Димитър А. Ценов” в Свищов.

Най-уязвими ще са секторите, свързани със събиране на хора, с пътуване, ресторантьорският бизнес, хотелиерският бизнес, транспортните услуги.

"Те ще бъдат засегнати вероятно най-бързо, но пак ще го кажа, зависи много как ще се развие ситуацията със заразата, но това са най-силно изложените към момента от нашата икономика фирми, фирмите от тези сектори. Естествено, ако нещата продължат по-сериозно, вероятно със ситуацията в Европа, ще бъдат засегнати наши транспортни фирми, които оперират зад граница. Може би ще бъде застрашен и туристическият сезон у нас по някакъв начин", допълни преподавателят.

Доц. Александър Ганчев призова да не се поддаваме на паниката.

"Що се отнася до потреблението, мисля че търговските ни вериги са достатъчно подготвени и не само те, може би и аптечните предприятия, с достатъчно запаси от стоки и лекарства от първа необходимост, за да реагират поне за един известен период от време, говорим за няколко седмици, може би месец два напред, за да посрещнат евентуален процес на запасяване, на пазаруване, което да е по-усилено“, изтъкна експертът. 

Интервютата можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Има ли клиентска паника у нас

Според експертите масовото презапасяване с различни продукти е класическа ситуация на клиентска паника , която по света вече доведе до празни рафтове и изкупуване на ненужно големи количества продукция. Пред БНР специалистът по маркетинг..

публикувано на 13.03.20 в 10:10
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

След срещата на Димитър Главчев и Радев: Няма новини, няма и указ

Остават предложенията на служебния премиер Димитър Главчев за рокади в Министерство на външните работи и в това на земеделието, но все още не е известно дали и кога президентът ще подпише указ за персоналните промени в състава на кабинета...

публикувано на 19.04.24 в 10:04

Д-р Николай Христов: 93% морбилна ваксинация на българските деца е топ резултат

93% за морбилна ваксинация е върхово постижение , заяви пред БНР д-р Николай Христов, който е общопрактикуващ лекар от Варна.  "За морбили имаме 1 единствен докладван случай, което на фона на вълната от морбили в цяла Европа, особено в Румъния, е..

публикувано на 19.04.24 в 09:53
Росен Желязков

Росен Желязков забранил предизборни срещи в НС, Нинова му иска оставката

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска оставката на председателя на парламента Росен Желязков заради издадена заповед, която ограничава изявите на депутатите и парламентарните групи пред медиите. По думите на Нинова е наредено брифинги,..

публикувано на 19.04.24 в 09:51

МААЕ потвърди: Няма нанесени щети по ядрените обекти на Иран след атаката от Израел

Международната агенция за атомна енергия потвърди, че няма нанесени щети по ядрените обекти на Иран при предполагаема атака на Израел срещу страната. Агенцията продължава да следи ситуацията много внимателно и призовава за изключителна..

публикувано на 19.04.24 в 09:48

Отмениха ограниченията за полети до няколко града в Иран

Иран отмени ограниченията за полети до няколко града, възобновени бяха полетите и на международното летище в Техеран. Мярката беше въведена след съобщения на американски източници, че Израел атакува обекти в Иран. Тази сутрин иранската..

публикувано на 19.04.24 в 09:39
Министерство на земеделието

Николай Вълканов за смяната на земеделския министър: Причината са изборите. Важно е кой отпуска парите

"По всяка вероятност причината са изборите. Земеделското министерство разпределя значителен финансов ресурс. Предстои изплащането и т.нар. украинска помощ, която бе договорена – в размер на 250 милиона. За нея беше ясно, че не са заделени средства..

публикувано на 19.04.24 в 09:33
Минно-геоложки университет

За 10-а година: Минно-геоложкият университет отваря врати за ученици

За десета поредна година Минно-геоложкият университет „Св. Иван Рилски“ в София организира Ден на отворените врати за ученици от 1. до 12. клас. В рамките на инициативата всяка катедра ще представи своята дейност чрез популярни и научни..

публикувано на 19.04.24 в 09:16