Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Българска художничка с трета самостоятелна изложба в Ню Йорк

Ирина Симидчиева
Снимка: Личен архив

Ирина Симидчиева е българска художничка, която този месец постави трета поред самостоятелна изложба в Ню Йорк, един от световните центрове на съвременното изкуство. Нейната живопис е силно повлияна от психоаналитичната теория, тъй като освен художник, Ирина е работещ терапевт. Казва, че картините й са много добре приети както от почитателите на изобразителното изкуство в САЩ, така и от психоаналитичните среди в Ню Йорк - американският мегаполис, който е с дългогодишни традиции в развитието на психоаналитичната теория и практика.

Творба на Ирина

Ирина завършва художествена гимназия „Проф. Николай Райнов“ в София, след което заминава за Амстердам - там се обучава в съвременно изкуство в Gerrit Rietveld Academie. Завръща се в България и завършва Бакалавърска степен „Педагогика на обучението по изобразително изкуство“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, където наред с традиционните форми изобразително изкуство, изучава и Съвременно/Концептуално изкуство.

Пресечната точка между изкуство и психотерапия за Ирина е в Магистърската програма „Артистични психо-социални практики“ в Нов български университет – програма, която съчетава изучаването на изкуство и клинична социална работа със силна психоаналитична насоченост.

Творба на Ирина

През 2015 г. Ирина заминава за Ню Йорк и се установява там. След процедура по лицензиране, започва да практикува отначало като социален работник, впоследствие и като терапевт, и започва обучението си по психоанализа към Manhattan Institute for Psychoanalysis. Същевременно продължава да се занимава с живопис и да излага картините си. Участието в изложби започва спонтанно, като в повечето случаи галериите сами я намират и предлагат тя да излага при тях. Картините й стават силно повлияни от психоаналитичната теория, а и от опита ѝ в анализата, на която тя самата се подлага. В Ню Йорк Ирина работи като терапевт в Bleuler Psychotherapy Center, една от малкото клиники, опериращи под шапката на NYS Office of Mental Health с изявена психоаналитична насоченост, за разлика от повечето останали, които поощряват комерсиалните бихевиористични подходи. Там основно вижда пациенти в индивидуална терапия, като честотата на сесиите е веднъж, два или три пъти седмично, а пациентите са от най-разнообразни възрастови групи, симптоматика, диагнози, а и в културно, етническо/расово отношение. Клиниката специализира в третирането на суицидни пациенти, пациенти с травми (като сексуално насилие и пр.), депресия, различните тревожни разстройства, обсесии, зависимости, хранителни разстройства, психози и др. Там Ирина основава група за страдащи от слухови халюцинации, която води до скоро и в която използва изкуство като терапевтичен подход.

Творба на Ирина

Ирина се формира като психоаналитик в Manhattan Institute for Psychoanalysis в Ню Йорк. Институтът тази година празнува 40 години от създаването си. Известен е с това, че е първият в Ню Йорк, който отваря вратите си за терапевти без предходно медицинско образование.

Петгодишното обучение обхваща класическа психоанализа, преходът й в съвременна, междуличностна и всичките й течения и направления, съвременни и класически. Тренингът е изключително строг, а от кандидатите се изисква да се подложат на анализа, честотата на която да е минимум три пъти седмично. Общността на института е голяма и се състои от преподаватели и супервайзъри, представители на буквално всички психоаналитични течения, с различни аналитични ориентации. Кандидатите сменят различни супервайзъри, които те самите избират и така получават изключителния шанс да формират свой собствен аналитичен стил.

Интервю с Ирина Симидчиева чуйте в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Лалева

Мария Лалева: Не ни трябва толкова много, колкото имахме преди

„Винаги съм вярвала, че миналото понатежава, когато му даваш прекалена стойност. Може би трябва да му дадем толкова стойност, колкото е нужна, без да го преекспонираме, без то задължително да бъде онова нещо, на което да стъпим, за да продължим напред.“ Това каза в предаването "Графити по въздуха" Мария Лалева, автор на нашумелия роман  „Живот..

публикувано на 27.05.20 в 08:51
Петър Владимиров

Републикански шампион по борба изхранва семейството си, като почиства канали

Републикански шампион по борба и бивш състезател по хокей на лед от Велико Търново днес изхранва семейството си, като почиства канали. Работата е мръсна, но парите не миришат, казва за професията си на каналджия 32-годишният Петър Владимиров.  „В тази професия щом се обаждат, значи хората са на зор и ни виждат като едно спасение...

публикувано на 25.05.20 в 15:37
Иван Сергеев

Иван Сергеев: Аз съм от поколението, което дължи всичко на книгите

Журналист, издавал собствен вестник, колекционер на картини, меценат, дарител на книги за библиотеки, читалища, училища и университети. Това е Иван Сергеев, който на финала на своя трудов живот е прегърнал и учителството като своя кауза , влизайки в училището на кюстендилското село Раждавица.  В училище "Св. св. Кирил и Методий" Сергеев учи..

публикувано на 25.05.20 в 14:11
Росен Желязков

Поетът Росен Желязков: Цял живот се борим с вятърни мелници

Колкото повече удари получаваш, в един момент или ще се умъртвиш, или всяко нещо трябва да го приемеш като за добро. Това е философията на Росен Желязков. „ Раните провокират да бъдеш по-осъзнат. Осъзнатост, за да може да живееш неглупаво и нахалост, безлично “, твърди той в интервю в предаването "Графити по въздуха". „Благодарен на живота“ се..

публикувано на 21.05.20 в 09:42
Неделчо Цветков

Неделчо Цветков – Багаин за бойните изкуства и универсалната мъдрост

Неделчо Цвятков Багаин е треньор по бойни изкуства. Това донякъде автоматично го свързва с определен тип философско отношение към света. Багаин е помогнал на много талантливи спортисти да стигнат до своите големи успехи и да се превърнат в негови последователи.  Той е един от учасниците в онлайн разговорите организирани във фейсбук групата „В..

публикувано на 20.05.20 в 18:54
Юлий Йорданов

Юлий Йорданов - босоног по стърнището на белия лист

Юлий Йорданов е автор на  15 книги. Журналист, краевед, литературен критик. В предаването "Графити по въздуха" той представи книгата си  „Босоног по стърнището на белия лист“. Книгата е писана четвърт век. Представлява сборник от негови статии, интервюта, есета, литературна критика, рецензии за постановки, концерти и изложби. Защо..

публикувано на 20.05.20 в 15:14
Златко Енев

Писателят Златко Енев: В България няма никакъв усет за различния

"В момента, в който приемете всичко това, вече получавате някакъв шанс да се борите с най-тежките му прояви." Така казва писателят Златко Енев за своя живот лице в лице с аутизма, описан в току-що излязлата му книга  „Възхвала на Ханс Аспергер”. "Тази история започна почти случайно. Поводът беше малко странен – в многото дискусии във Фейсбук..

публикувано на 19.05.20 в 13:10