Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Затварят ски зоната в Банско по разпореждане на прокуратурата

И ски зона Пампорово ще бъде затворена до 29-и март

| обновено на 16.03.20 в 15:19
Снимка: БТА

Расте броят на заразените с коронавирус чужди граждани в Банско. Всички, дали положителна проба до момента, са англичани, които имат собствени апартаменти в курорта. Шест проби за коронавирус са взетите от чужди граждани, които са на почивка в Банско. Само една от тях към момента е положителна. "Няма втори потвърден случай на заразен с коронавируса в Банско", заяви председателят на Националния кризисен щаб проф. Венцислав Мутафчийски: "Чуждестранен гражданин се лекува там, но не е доказано, че е с коронавирус".

Кметът на Банско Иван Кадев и районният прокурор Ружена Кондева, сн. Кети ТренчеваПо разпореждане на прокуратурата и с решение на кризисния щаб в Банско ски зоната в града се затваря незабавно. Това обяви кметът на общината Иван Кадев. Чуждестранните граждани в курорта ще бъдат посетени на място и ще попълнят декларации, че са запознати с извънредното положение в България.

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че в лично качество би препоръчал затваряне на всички зимни курорти у нас. 

"Отдавна, доколкото на мен ми е известно, в цяла Европа са затворени всички зимни курорти. Това е от компетентност на други власти. Аз казвам личното си мнение - като гражданин", каза Гешев.

Тази сутрин беше потвърдена информацията за още едно дете, което също е на почивка в Банско. 9-годишното дете е пристигнало с чичо си и неговото семейство. Всички те - двама възрастни и три деца, са в курорта от петък, където имат собствен апартамент. Те бяха поставени под домашна карантина заради информация от МВР, че чичото на детето е имал контакт със сестра си в Англия, която е болна от корона вирус.

Вчера беше обявено, че пробите са отрицателни, но повторното изследване е показало положителна проба при детето:

"Вчера пробите излязоха на четирима отрицателни. 9-годишното дете е с положителна проба за коронавирус. Всички са без никаква клиника към момента и така ще останат, надявам се до 14 дни, ако не прояви някой клинична картина, ще бъдат пуснати да си ходят в Англия" - потвърди директорът на Районната здравна инспекция д-р Калоянов.

Пирин със ски зоната, която затвори - сн. Кети ТренчеваОще един английски гражданин, възрастен мъж, живеещ в курорта, е настанен със съмнения за корона вирус в инфекциозно отделение на Благоевградската болница. Пробата му се очаква днес:

"По последни данни, не е толкова тежко, колкото казаха, че е. Има някаква симптоматика, но нека да излязат пробите днес след обяд".

Според директора на РЗИ работата на ски-зоната и към момента създава проблем:

"В Банско има доста туристи. Не знам, защо не се спазва тази заповед за ограничаване. С колегите от полицията продължаваме издирването на контактни". 

Общинското ръководство в Банско заседава извънредно и ще търси съдействието на прокуратурата, за да се установи каква е картината в апартаментните комплекси, повечето от които са собственост на чужди граждани.

И ски зона Пампорово ще бъде затворена от 17-и до 29-и март, включително, съобщиха от ръководството на "Пампорово" АД.

Заради извънредното положение хотелите затвориха в Пампорово, Мечи чал и Девин, гласят съобщения от страна на многозвездни хотели, които по принцип работят целогодишно, но заради създалата се ситуация преустановяват дейност. Някои затварят за месец, като евентуално ще отворят врати след 15-и април, други прекратяват работа до края на месеца, а има и такива, които не обявяват срок. 

Още от миналата седмица стана ясно, че има масови откази от резервации в местата за настаняване в Смолянско. 

С оглед обявеното извънредно положение и спазване мерките за ограничаване разпространението на коронавируса и с цел избягване на голямо струпване на хора, областната дирекция на МВР преустановява организирането и провеждането на изнесен прием на заявления за издаване на български лични документи в звената в областната дирекция, районните управления продължават работата си по утвърденото работно време.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Даниел Митов

С декларации в НС: ГЕРБ и ДПС с твърда подкрепа за НАТО, "Възраждане" - против

Пленарният ден в Народното събрание започна с декларации, посветени на членството на България в НАТО. От ГЕРБ-СДС определиха 20-ата годишнина от членството на страната ни в Алианса като наследство на свободата, спечелена с труд и тежки реформи. Депутатът Даниел Митов подчерта, че това е доказателство за трайната сила на колективната..

публикувано на 29.03.24 в 11:18

Спират парното в София в последния ден на месеца

"Топлофикация" - София съобщи, че заради рязкото затопляне започва поетапно изключване на отоплението от 31 март. Потребителите, които искат да ползват отопление, могат да подадат заявления в клиентските центрове на дружеството в столицата. Топлофикационното дружество във Велико Търново също приключва отоплителния сезон и от 1 април..

публикувано на 29.03.24 в 11:00

Отпускат над 13 милиона лева за увеличение на заплатите в НОИ

Над 13 милиона лева ще бъдат отпуснати за увеличение на заплатите в НОИ, а за Националната здравноосигурителна каса и районните ѝ поделения са заложени 1 365 000 лв. Това предвижда проект на правителствено постановление за разпределение на общо 268 милиона лева от държавния бюджет за 2024 година, които са за компенсиране на възнагражденията..

публикувано на 29.03.24 в 10:57
Юлиян Петров

Юлиян Петров: Таксата за второ явяване на матура трябва да е разумна. Как плащат частни уроци?

Мисля, че е нормално образователната институция да има тази автономност, която е свързана със закона и да може да налага такси за някои от професиите. Това мнение сподели Юлиян Петров, председател на конфедерация „Образование“ в КТ „Подкрепа“ в интервю пред БНР. В предаването „Преди всички“ той коментира таксите за второ явяване на..

публикувано на 29.03.24 в 10:57
Снимката е илюстративна

Тест за въздушна опасност на 1 април в София

На 1 април от 11 часа ще се извърши тест на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на населението при въздушна опасност на територията на Столична община. Тестът ще бъде за оповестяване при въздушна опасност. Ръководител на  дейностите за тестовото   предупреждение и оповестяване  е Главна дирекция Пожарна..

публикувано на 29.03.24 в 10:54
Венко Сабрутев

ПП-ДБ с проект за парламентарна комисия за пътната карта на "Турски поток"

От ПП-ДБ обявиха, че днес са внесли в деловодството на парламента проект на решение за създаване на Временна комисия, която да изследва фактите и обстоятелствата около пътната карта за изграждане на "Турски поток". "Темата "Турски поток" беше част от преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ. Те отказваха да включат тази тема в дневния ред на Народното..

публикувано на 29.03.24 в 10:18

Земетресение е усетено и в Девин

Земетресение с магнитуд 3.2 по скалата на Рихтер разлюля Девин, малко след 8.30 ч. Трусът е бил усетен хоризонтално и с бучене. Според данните на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН, епицентърът е бил между Девин и Пазарджик, на дълбочина 5 км.  Трусът е бил усетен и в община Сърница, съобщиха от местната..

публикувано на 29.03.24 в 10:07