Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заместник-министърът на образованието

Петър Николов: Хуманитарното знание не е на бунището

Хуманитарните курсове не бива да бъдат второ качество знания

Софийският университет „Св. Климент Охридски"
Снимка: Ани Петрова

Ще бъде ли отчетена и спряна дехуманизацията на висшето образование в Стратегията на висшето образование и в Националната карта на висшето образование, които се подготвят след приемането на поправките в Закона за висшето образование?

Сдружението на университетските преподаватели по философия инциира подписка, подкрепена от 200 преподаватели, докторанти, учители, студенти в страната и в чужбина.

"Дехуманизация на висшето образование звучи малко рязко. Не сме изправени в такава тежка ситуация. Аз мисля, че особено в България висшето образование поддържа стандарти, които по никакъв начин не са изхвърлили хуманитарното знание на бунището", коментира в предаването "Хоризонт до обед" заместник-министърът на образованието и науката Петър Николов.

В момента има тенденция висшето образование да се ориентира към изискванията на пазара на труда, да се подпомогне подготовката на кадри в техническите науки, инженерните специалности, природните науки, посочи Николов.

При приемането на новата Стратегия за висшето образование трябва да се включат текстове, които да предвиждат запазването на часове за хуманитарно образование в университетите, изтъкна заместник-министърът на образованието. "Особено през първите години, в бакалавърската степен в обучението, да се запазят часове за хуманитарно образование". 

Стратегията е най-висшия документ, който задава големите цели. Философията на стратегията преминава като червена нишка през всички други документи, които се приемат.

"Ние сме още в началото на този процес. Лошото е в момента покрай вируса, покрай извънредното положение, не знам доколко ще сме в състояние да го комуникираме адекватно и да проведем публичен дебат за него. Истината е, че ние трябва да убедим академичната общност, че това е нещо важно и от тази гледна точка инициативата на колегите е правилна", допълни Петър Николов.

Бяха направени промени в Закона за висшето образование и в Закона за развитие на академичния състав. Предвижда се сключването на договори между новоизбраното ръководство и министерството, което означава министерството да разработи политики за развитие на всеки отделен университет. Предстои да се разработи Национална карта, която да се приеме от Министерския съвет. Тя трябва да покаже по какъв начин българското общество вижда развитието на висшето образование.

Работна група подготвя първоначален вариант на стратегията, който да бъде подложен на обществено обсъждане със Съвета на ректорите, с обществото като цяло.

"Ние имаме пълно съгласие, че нещо такова трябва да влезе, въпросът е то да не остане формално, т.е. смисълът на един сериозен дебат е подобни промени да не останат на книга, да не се появят такива часове, които са отбиване на номера, тъй като вие знаете,  едно тясноспециализирано училище много често не успява адекватно да предложи подобни курсове. Те остават като някаква кръпка, остават един вид второ качество знания", заяви Петър Николов.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите

Античният град Хераклея Синтика в Рупите вече с туристическа инфраструктура

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура.  За консервацията на разкритото до момента и социализацията на обекта община Петрич започна изпълнението на мащабен проект , чийто първи етап е..

публикувано на 21.04.24 в 07:50
Президентът на Хърватия Зоран Миланович (на преден план) и премиерът Андрей Пленкович

Аделина Марини: Хърватия навлиза в конституционна криза

Хърватия навлиза в конституционна криза . Това заяви пред БНР журналистът Аделина Марини от изданието "EUinside" след парламентарните избори в Хърватия. Те противопоставиха в остър сблъсък премиера консерватор Андрей Пленкович и президента социалдемократ Зоран Миланович. ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила..

публикувано на 20.04.24 в 12:05
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Пол Роджърс: Нетаняху извлече полза от напрежението с Иран

Когато Израел се закани да отвърне на нападението на Иран с дронове и ракети, иранският президент Ибрахим Раиси от своя страна се закани, че "дори и най-малката инвазия на Израел ще предизвика масивна и твърда реакция". Иранското военно ръководство започна да говори за "ново уравнение" в отношенията след като на 1 април Израел удари..

публикувано на 20.04.24 в 09:55
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17
Д-р Явор Владимиров

Д-р Явор Владимиров: Асистираните репродукции са водещи с покачващ се успех всяка година

Желанието да станеш родител и това да имаш наследник е съвсем естествен човешки стремеж. Съвременният начин на живот обаче, дефинира много репродуктивни проблеми . Причините са различни, но трудностите в зачеването намират своето решение в асистираната репродукция. Много са хората, в чието семейство е проплакало бебе, именно с нейната..

публикувано на 17.04.24 в 08:41