Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп препоръча да се избягват събирания на повече от десет души в САЩ

Доу Джоунс регистрира 11 процента спад

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп препоръча да се избягват събирания на повече от десет души. На брифинг с групата за ответни действия спрямо Covid-19 президентът също предложи щатите, в които се наблюдава предаване на вируса в различни общности, да затворят училища, барове, фитнес салони и други места за събиране на хора.

Тръмп предупреди, че ситуацията, в която се намира страната, може да продължи до юли и дори август и не изключи възможността икономиката да навлезе в рецесия. Но той коментира, че пазарите ще бъдат в много добра форма, след като вирусът премине.

Независимо от опитите за успокояване на турболентните пазари от световните лидери индексите продължават да бележат ниски нива. В понеделник Доу Джоунс регистрира 11 процента спад. По време на брифинга на президента този спад достигна 12,9 процента – най-големият от 1987-а насам. 

Белият дом също сподели с медиите кампания под надслов “15 дни за забавяне на разпространението.” Инициативата призовава към изпълнение указанията на властите, да се стои вкъщи при проява на симптоми, като за по-възрастните съветът за оставане у дома е при каквито и да е обстоятелства. Препоръчва се и избягване на пътувания, които не са необходими.

По-рано главният медик на САЩ, доктор Джером Адамс, заяви, че страната е в критичен момент от борбата с Covid-19 и се намира там, където Италия е била преди две седмици. Предупрежденията са, че ако гражданите не вземат насериозно указанията, ще се стигне до огромен скок при заразените и смъртните случи. Преди две седмици в Италия е имало 1700 случая на заразени, а сега броят е около 25 000, като жертвите са над 1800. Към момента поне 65 души са загинали от новия коронавирус в САЩ.

Губернаторите на Ню Йорк, Кънетикът и Ню Джърси постигнаха споразумение да наредят затваряне на барове, ресторанти, театри и казина, но клиентите ще имат възможност да купуват храна за вкъщи от ресторантите. Споразумението позволява на супермаркетите и бензиностанциите да останат отворени.

Междувременно официални лица опровергаха ширещи се онлайн слухове, че се готви национална задължителна карантина.

Все повече бизнеси усещат ефектите от пандемията. Президентът обеща помощ за авиолиниите, които се очаква да понесат огромни загуби. Тръмп заяви, че ще ги подкрепи “100 процента.”

В същото време продажбите на билети за кино стигнаха до едни от най-лошите нива. АП отбелязва, че повече хора са посетили киносалоните в уикенда след терористичните атаки от 11 септември 2001-ва, отколкото през изминалия уикенд.

Най-голямата верига кина в Щатите (AMC Theaters) обяви, че ще ограничи посещението в киносалоните до 50 души. По този начин те спазиха указание на Центровете за контрол и превенция на заболяванията. Киносалони в Ню Йорк и Лос Анджелис затвориха врати след разпореждане на кметовете и предприетата политика от AMC e опит да се избегне загуба на клиенти. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Земетресение е усетено и в Девин

Земетресение с магнитуд 3.2 по скалата на Рихтер разлюля Девин, малко след 8.30 ч . Трусът е бил усетен хоризонтално и с бучене. Според данните на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН, епицентърът е бил между Девин и Пазарджик, на дълбочина 5 км.  Преди това в самият Девин е имало трус с магнитуд 3.8 по скалата на..

публикувано на 29.03.24 в 10:07
Бойко Борисов

Борисов: Мераклии за премиери има и президентът е отговорен

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази увереност, че няма да се стигне до конституционна криза заради новата процедура по назначаване на служебно правителство от страна на президента. Той отказа да коментира друг казус  - следствие от конституционните промени – застъпването за 10 дни на сега действащия и на новия парламент, и прехвърли..

публикувано на 29.03.24 в 09:54

Край на хартиените рецепти за антибиотици – противоречията обаче остават

Българският фармацевтичен съюз не смята, че трябва да има изключения и изписването на антибиотик да бъде възможно и на хартия . Това заяви пред БНР председателят му Димитър Маринов.  От 1 април отпада вариантът за предписване на антибиотик с хартиена рецепта и по последни данни на Здравното министерство не се предвиждат изключения. Последен..

публикувано на 29.03.24 в 09:52

Николай Милков: След 20 години членството България не страда от дефицит на доверие от страна на НАТО

На днешната дата преди 20 години България става член на НАТО. На тази дата страната ни депозира документите си по присъединяването във Вашингтон. Хранилището в Държавния департамент служи като депозитар на договорите на НАТО.  Какво се случи и как членството в НАТО може да бъде продължено.  През 2004 година документи във Вашингтон връчват и..

публикувано на 29.03.24 в 09:46
Заседание на НС и парламентарен контрол

ГЕРБ с извънредна точка: БЕХ да не разпределя дивиденти от печалбата си

Парламентът ще обсъди решение, с което да се задължи Българският енергиен холдинг (БЕХ) да не разпределя дивиденти от печалбата си за 2023 година. Предложението е на депутатите от ГЕРБ Делян Добрев и Теменужка Петкова, според които 425 млн. лв. могат да бъдат източени от Министерството на финансите. Точката е извънредна за петъчния дневен ред на..

публикувано на 29.03.24 в 09:35

НОИ стартира програмата за профилактика в 50 бази за 10 дни

От днес Националният осигурителен институт започва изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация за настоящата година. Договори са подписани с 50 бази, а парична помощ, която се предоставя на осигурените е за 10 дни. Покриват се нощувките -  до четири диагностични и терапевтични процедури дневно и частично 9 лева за храна на..

публикувано на 29.03.24 в 09:05
бившата казарма в Ловеч

Бъдещето на бившата казарма в центъра на Ловеч продължава да е под въпрос

Бъдещето на бившата казарма в центъра на Ловеч е една от най-важните теми, които интересува местните жители. Поне от 10 години три различни общински управления говорят, че теренът ще бъде превърнат в голям парк с музеи и атракции, но нито едно управление досега не успява да реализира намерението, дори след като държавата прехвърли на общината..

публикувано на 29.03.24 в 08:55