Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правната комисия на НС обсъжда проектозакона за извънредните мерки

Адв. Бекирска: Има хаос заради липсата на електронно правосъдие

| обновено на 17.03.20 в 13:54
Снимка: БГНЕС

Правната комисия се събира на извънредно заседание, за да обсъди проекта за Закон за мерките по време на извънредното положение, обявено от Народното събрание на 13 март. Той е внесен от депутати от ГЕРБ и предвижда изменения в 13 закона, включително и в Наказателния кодекс.

Законопроектът възпроизвежда със задна дата заповедта на здравния министър Кирил Ананиев за затварянето на някои търговски обекти, училища и университети  и анонсираното вече от други министри удължаване на сроковете -  като тези за издаване на лични документи и на решенията на ТЕЛК.

Предвижда до 1000 лева глоба или пробация за лекари, ако откажат да да окажат помощ на болен по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи и пробация или глоба до 300 лева на медицински лица, ако не се притекат на помощ на болен или родилка, когато са били повикани..

Ден след като главният прокурор поиска по-строги наказания за разпространяване на фалшиви новини, депутатите ще гласуват наказания до 3 години лишаване от свобода и глоба от 1000 до 10 000 лева за информации, които всяват паника в обществото. Ако настъпили последици са още по-вредни, глобите стават още по-тежки.

Законът за извънредно положение създава и серия от нови разпоредби в Кодекса на труда.

При преустановяване на работа на предприятието или на част от него със заповед на държавен орган поради обявено извънредно положение, работникът или служителят има право на обезщетение в размер 50 на сто от брутното му трудово възнаграждение, но не по-малко от 75 на сто от минималната работна заплата. Регламентира се дистанционното полагане на труд, правото на работодателя да пуска в платен или неплатен годишен отпуск работника или служителя и без негово съгласие.  Работникът получава брутната си заплата, ако предприятието затвори заради извънредно положение

До прекратяването на извънредното положение спират да текат процесуалните срокове по висящите съдебни, арбитражни, административни и изпълнителни производства. Спира се налагането на запори на банкови сметки на физически лица, върху трудови възнаграждения и пенсии, както и извършването на описи на  движими и недвижими вещи, собственост на граждани.

Под законопроекта стоят подписите на депутати от ГЕРБ.

Придвижването на законопроекта на управляващите през депутати, въпреки че по него работеше екипът на правосъдния министър, е за да се спести време. Още вчера в интервю за "Хоризонт" Данаил Кирилов коментира, че ще се върви по бързата писта:

"В тези условия са налице предпоставките за съкратено и бързо законодателно производство."

Въпреки че парламентарното решение от петък фиксира краен срок за извънредното положение - 13 април, той не е изрично упоменат в проектозакона на ГЕРБ:

"Предложението засега е до прекратяване на обявеното извънредно положение. Без дата, но ако няма друго решение на Народното събрание, то срокът е 13 април", обясни министър Кирилов.

На сайта на Народното събрание е публикуван и Законопроект за спиране на срокове по граждански, административни, наказателни и изпълнителни производства по време на извънредното положение, внесен от народните представители от БСП.

В предаването "12+3" адвокат Йорданска Бекирска коментира:

"Ако не провериш, оставаш с впечатлението, че сроковете са спрели, а това не е така. Проблемът, който съществува, не е само в това дали си разбрал, а какво да направим ние, адвокатите, защото нямаме връзка със съда. Достъпът до сградите е ограничен. От последната заповед на ВСС, от неделя вечерта, става ясно, че тези документи няма да бъдат завеждани, нови дела също няма да бъдат завеждани. Това е патова ситуация". Според нея този хаос е заради липсата на електронно правосъдие.

Интервюто на Силвия Великова с адв. Йорданска Бекирска в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Венко Сабрутев

ПП-ДБ с проект за парламентарна комисия за пътната карта на "Турски поток"

От ПП-ДБ обявиха, че днес са внесли в деловодството на парламента проект на решение за създаване на Временна комисия, която да изследва фактите и обстоятелствата около пътната карта за изграждане на "Турски поток". "Темата "Турски поток" беше част от преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ. Те отказваха да включат тази тема в дневния ред на Народното..

публикувано на 29.03.24 в 10:18

Земетресение е усетено и в Девин

Земетресение с магнитуд 3.2 по скалата на Рихтер разлюля Девин, малко след 8.30 ч . Трусът е бил усетен хоризонтално и с бучене. Според данните на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН, епицентърът е бил между Девин и Пазарджик, на дълбочина 5 км.  Преди това в самият Девин е имало трус с магнитуд 3.8 по скалата на..

публикувано на 29.03.24 в 10:07
Бойко Борисов

Борисов: Мераклии за премиери има и президентът е отговорен

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази увереност, че няма да се стигне до конституционна криза заради новата процедура по назначаване на служебно правителство от страна на президента. Той отказа да коментира друг казус  - следствие от конституционните промени – застъпването за 10 дни на сега действащия и на новия парламент, и прехвърли..

публикувано на 29.03.24 в 09:54

Край на хартиените рецепти за антибиотици – противоречията обаче остават

Българският фармацевтичен съюз не смята, че трябва да има изключения и изписването на антибиотик да бъде възможно и на хартия . Това заяви пред БНР председателят му Димитър Маринов.  От 1 април отпада вариантът за предписване на антибиотик с хартиена рецепта и по последни данни на Здравното министерство не се предвиждат изключения. Последен..

публикувано на 29.03.24 в 09:52

Николай Милков: След 20 години членството България не страда от дефицит на доверие от страна на НАТО

На днешната дата преди 20 години България става член на НАТО. На тази дата страната ни депозира документите си по присъединяването във Вашингтон. Хранилището в Държавния департамент служи като депозитар на договорите на НАТО.  Какво се случи и как членството в НАТО може да бъде продължено.  През 2004 година документи във Вашингтон връчват и..

публикувано на 29.03.24 в 09:46
Заседание на НС и парламентарен контрол

ГЕРБ с извънредна точка: БЕХ да не разпределя дивиденти от печалбата си

Парламентът ще обсъди решение, с което да се задължи Българският енергиен холдинг (БЕХ) да не разпределя дивиденти от печалбата си за 2023 година. Предложението е на депутатите от ГЕРБ Делян Добрев и Теменужка Петкова, според които 425 млн. лв. могат да бъдат източени от Министерството на финансите. Точката е извънредна за петъчния дневен ред на..

публикувано на 29.03.24 в 09:35

НОИ стартира програмата за профилактика в 50 бази за 10 дни

От днес Националният осигурителен институт започва изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация за настоящата година. Договори са подписани с 50 бази, а парична помощ, която се предоставя на осигурените е за 10 дни. Покриват се нощувките -  до четири диагностични и терапевтични процедури дневно и частично 9 лева за храна на..

публикувано на 29.03.24 в 09:05