Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Меджидиев: Напрежението във Втора градска болница - заради грешка в комуникацията

По-рано специализанти алармираха, че болницата не е готова за преобразуване в инфекциозна

| обновено на 17.03.20 в 10:11
Снимка: БГНЕС

Грешка в комуникацията. Организационно неправилно изтичане на информация“. Така д-р Асен Меджидиев от Българския лекарски съюз обясни пред БНР причината за настъпилото напрежение във Втора градска многопрофилна болница в София, която предстои да бъде преобразувана в инфекциозна за лечение на заразени с коронавирус.

По-рано днес стана ясно, че има подадени 70 молби за напускане заради притеснение на персонала, че лечебното заведение не е в готовност да работи в епидемичната ситуация.

На среща в Общината с ръководството на Втора градска болница стана ясно, че утре или в близките дни ще заработи отделението за болни. В предаването „Преди всички“ д-р Медиджиев допълни:

„Няма отказ от лечение на болни… Болничното заведение е заредено с предпазни облекла. Има над 540 екипа. Всички предпазни средства са подготвени. Базата е подготвена. Имаме уверението на директора на болницата, че ще могат да подсигурят персонал за работа със заразени с Covid-19… Всеки лекар в екстремна ситуация може да работи с такъв болен“.

По-рано в предаването „Преди всички“ беше обявено, че млади лекари и специализанти във Втора градска болница са констатирали в отворено писмо проблеми във връзка с лечебното заведение. Декларацията е подписана от 15 млади специализанти до българските граждани и до управляващите.

„Ние смятаме, че болницата ни няма необходимия ресурс да бъде преобразувана в инфекциозна. Тежко болните пациенти често се нуждаят от реанимационни мероприятия. Ние нямаме такова отделение. Имаме трима реаниматори, които са на график. За инвазивна вентилация имаме два апарата“, каза Николина Колева, лекар специализант във Втора градска болница, и уточни, че все още не ясно кога лечебното заведение ще бъде преструктурирано в инфекциозно за пациенти с коронавирус.

В предаването „Преди всички“ тя заяви:

Не е ясно колко време ще продължи обстановката. Персоналът в болницата ни е предимно застаряващ“.

Екипът на Втора градска е имал две срещи със зам.-кмета и с РЗИ, но:

„Не получихме конкретни отговори. Това доведе до още повече ескалация на нашето притеснение… Искаме да помогнем в тази битка, но ни трябва някакъв ресурс. Имаме нужда от персонал, с какъвто не разполагаме. Имаме нужда от подкрепление и от апаратура отвън“, допълни Николина Колева.

85 молби за напускане са били подадени до 16.00 часа на 16 март до директора на Втора градска болница доц. Стефан Узунов. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова пред бТВ. Той е уточнил, че остават 250 души персонал, с които лечебното заведение може да бъде преструктурирано за работа с болни от Covid-19. 

Повече по темата можете да чуете в звуковите файлове.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев

Адм. Емил Ефтимов поиска 2,5% от БВП за отбрана

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов поиска 2,5% от БВП да отиват за отбрана. Така, по думите му, ще бъде наваксано изоставането в инвестициите за отбрана.  "2,5% от БВП не са много на фона на всичко, което се случва в света и региона. Не само България е в такава ситуация, много страни виждат нуждата от инвестиции в отбраната си. Сега трябва да..

публикувано на 28.03.24 в 14:03

Кенет Мертен: Приоритет на САЩ - разширяване на инвестиционните връзки с България

Американският посланик у нас Кенет Мертен заяви, че сред приоритетите на САЩ е задълбочаване и разширяване на инвестиционните връзки с България. На дискусия за икономическата сигурност на капиталите, които постъпват от трети страни, посланик Мертен посочи, че приетото от България законодателство за скрининг на инвестициите е пример за общите цели..

публикувано на 28.03.24 в 13:54
Костадин Костадинов в НС.

"Възраждане" се съмняват, че служебният кабинет няма да бъде контролиран от никого

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че ситуацията за съставяне на служебно правителство е безпрецедентна и е плод изцяло на конституционните промени. От "Възраждане" изразиха съмнение, че служебният кабинет няма да бъде контролиран от никого, а президентът Румен Радев е изправен пред много труден избор. Костадинов също е на..

публикувано на 28.03.24 в 13:50
Корнелия Нинова

Нинова: Не очаквам конституционна криза

Председателят на БСП Корнелия Нинова очаква избори 2 в 1.  Тя коментира, че до конституционна криза едва ли ще се стигне, но припомни, че с промените в Конституцията, гласувани от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, има предпоставки за проблеми. Нинова не се ангажира дали служебният кабинет ще бъде от политически лица:  ИТН върна мандата. Наред е президентът – избор..

публикувано на 28.03.24 в 13:32
Александър Симов

Александър Симов: Не е рано да се говори за конституционна криза, вече я виждаме

Не е рано да се говори за конституционна криза, тя ни предстои, вече я виждаме . Това каза пред БНР Александър Симов от БСП. "Виждаме, че ще бъде тежко и в политическия смисъл има и друг елемент - кой носи отговорност за този служебен кабинет? За мен това е много важно. Парламентът ще работи и ще има парламентарен контрол, но политическата..

публикувано на 28.03.24 в 13:24

EVN не може да каже с колко ще поскъпне токът за бита от 1-ви юли

За първи път от стъпването си на българския пазар EVN,  които снабдяват с електроенергия Югоизточна България,  не могат да кажат на своите потребители с колко ще поскъпне токът за бита от 1-ви юли. Според действащите нормативни документи всички енергийни дружества трябва до края на този месец да внесат в енергийния регулатор..

публикувано на 28.03.24 в 13:17
Снимката е илюстративна

За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса

За явяване на втори държавен зрелостен изпит ще се заплаща такса, това предвижда проект за промени в Наредбата за оценяването, предложен от Министерството на образованието (МОН). Възможността за явяване на втора матура, с която зрелостниците могат да повишат оценката си за кандидатстване във висше учебно заведение, бе дадена с промените в..

публикувано на 28.03.24 в 13:14