Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барбалов: Въпросът за предпазните средства във Втора градска болница е решен

Снимка: Столична община

"От РЗИ и от резерва на Столичната община бяха доставени защитни облекла и маски на колектива на Втора градска болница". Това каза в предаването "12+3" по "Хоризонт" Дончо Барбалов, зам.-кмет на София. По думите му медицинските специалисти имат право на своите безпокойства, но на този етап въпросът за предпазните средства е решен.

На среща в Общината с ръководството на Втора градска болница стана ясно, че утре или в близките дни ще заработи отделението за болни. По-рано днес беше обявено, че има подадени 70 молби за напускане заради притеснение на персонала, че лечебното заведение не е в готовност да работи в епидемичната ситуация.

Според Барбалов проблемът за наличието на техника в болницата е актуален, а много важно е и обучението на персонала:

"Въпросът с обучението е много важен и там трябва да насочим усилията си. Трябва да се обучи медицинският персонал как точно да се грижат за такива болни. Няма такъв опит, той тепърва се трупа", каза той.

По думите му при наличие на по-голям брой болни ще трябва да се използва целият наличен ресурс на болницата и това е проява на отговорност към обществото.

Зам.-кметът заяви, че за момента доброволците, работещи в помощ на Общината, са достатъчно

Кризисният щаб към Столичната община е в добра комуникация с районните кметове, уточни той.

Д-р Делян Георгиев - кмет на столичния район "Изгрев", заяви в предаването "12+3", че синхронът между централната община и районните общини е много добър.

"Със средствата и с ресурса, с който разполагаме, се справяме добре", каза още той. 

Цялото интервю на Даниела Якова с Дончо Барбалов и д-р Делян Георгиев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Д-р Меджидиев: Напрежението във Втора градска болница - заради грешка в комуникацията

„ Грешка в комуникацията. Организационно неправилно изтичане на информация “. Така д-р Асен Меджидиев от Българския лекарски съюз обясни пред БНР причината за настъпилото напрежение във Втора градска многопрофилна болница в София, която..

обновено на 17.03.20 в 10:11
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радев открива турнира Sofia Karate Open 2024 - Купа на президента

Държавният глава Румен Радев ще открие международния турнир Sofia Karate Open 2024 - Купа на президента. Той се провежда за 11-и път и тази година  ще събере над 1500 участници от 20 държави. Проявата е част от събитията на инициативата на..

публикувано на 20.04.24 в 08:24

Насочват 88 млн. лева от държавния бюджет за финансиране на активни политики на пазара на труда

88 милиона лева от държавния бюджет се насочват за финансиране на така наречените активни политики на пазара на труда за 2024 година. Това предвижда проектът на тазгодишния Национален план за действие по заетостта. Средствата са с 15..

публикувано на 20.04.24 в 08:20
Възстановка на Априлското въстание в Копривщица

Отбелязваме 148-мата годишнина от избухването на Априлското въстание по стар стил

На 20 април по стар стил отбелязваме 148 години от избухването на Априлското въстание в Копривщица. Въпреки че е неуспешно, то представлява своеобразен връх на българското национално-освободително движение. Народният бунт за независимост..

публикувано на 20.04.24 в 08:08

Институтът за пазарна икономика с тревожни данни: Педагозите в детските градини намаляват

Педагозите в детските градини намаляват. Това показва анализ на Института за пазарна икономика. Тенденцията е силно изразена в големите градове - с изключение на Русе и Благоевград. По данни на националната статистика, от 20 000 детски..

публикувано на 20.04.24 в 07:56

Пристига първата доставка на гориво за АЕЦ "Козлодуй" от "Уестингхаус"

Очаква се днес в АЕЦ "Козлодуй" да пристигне първата доставка на ядрено гориво от "Уестингхаус", предназначено за Пети блок. В посрещането на доставката ще се включи министърът на енергетиката Владимир Малинов, съобщиха от енергийното..

публикувано на 20.04.24 в 07:43

САЩ изтеглят войниците си от Нигер

Съединените щати ще изтеглят войниците си от Нигер, съобщават информирани източници. Според тях е постигнато споразумение между военната хунта в страната и заместник-държавния секретар Кърт Кембъл, който се е съгласил на искането на назначения от..

публикувано на 20.04.24 в 07:35

Военната база в Исфахан – основна цел на израелските удари в Иран?

Военна база в иранския град Исфахан е била основната цел на смятаните за дело на Израел удари вчера сутринта, съобщават американски медии. Базата се намира в близост до комплекса за обогатяване на уран в Натанз, но самото ядрено съоръжение не е..

публикувано на 20.04.24 в 07:29