Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Под знака на коронавируса - седмицата на бързи обороти

Снимка: ЕПА/БГНЕС




Вече десети ден България живее в извънредно положение. Установените случаи на коронавирусна инфекция у нас вече са 171. Това обяви на редовния брифинг тази сутрин ръководителят на Националния оперативен щаб за Ковид-19 генерал Венцислав Мутафчийски.

Вече има и излекувани трима пациенти - жена от ВМА в София и други двама от Плевен. Що се отнася до състоянието на заразените, генерал Мутафчийски обясни, че голяма част от пациентите се лекуват в домашни условия.

Здравният министър Кирил Ананиев оповести най-новите мерки за противодействие на епидемията, които влязоха в сила от нула часа вчера. Стана ясно, че при необходимост ще има и по-строги противоепидемични мерки. България се дава за пример от всички за взетите навременни бързи и правилни мерки, заяви премиерът Бойко Борисов след извънредното заседание на евролидерите заради коронавируса, проведено тази седмица чрез видеоконферентна връзка.

Български компании може да произвеждат хининови медикаменти, използвани срещу Ковид-19. Националният консултант по инвазивна кардиология професор Иво Петров информира премира Борисов за положителния ефект на лекарството „Хлороквин“, който е производно на хинина, при лечението на болни от COVID-19

След близо 12 часа дебати депутатите приеха окончателно Закона за мерките по време на извънредното положение, като новото му име е Закон за действие по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13-и март 2020-а година. Според него военните ще се включват  в прилагането на противоепидемичните мерки, ще има възможност хората под карантина да бъдат проследени чрез мобилните телефони, работодателите ще могат да предоставят само платен годишен отпуск на служителите през извънредното положение. Спират да текат сроковете по съдебни, арбитражни и изпълнителни производства, с изключение на тези по наказателни дела. Ще се търси наказателна отговорност за разпространение на невярна информация, а наказанието е лишаване от свобода от една до 3 години.

Само с ограничения, забрани и глоби обществото и икономиката не могат да излязат от кризата, смята президентът Румен Радев. И че точно  в този момент трябва да се мисли за България след вируса. Президентът подчерта, че наред с наложените вече ограничителни мерки са нужни и такива, които да подкрепят бизнеса, най-засегнатите български граждани и тези, които в момента губят своята работата и поминък.

Главният прокурор Иван Гешев подкрепи искането на медици за радикални мерки срещу коронавируса. Той призова политиците да не се занимават с дребно политиканстване, а да се вслушат в гласа на лекарите.

Град Банско бе поставен под карантина.

В първата седмица на обявеното извънредно положение заради коронавируса обществото беше скандализирано от нападение над главния редактор на 168 часа и разследващ журналист Слави Ангелов. Управителния съвет на Съюза за българските журналисти излезе с позиция, в която осъди с възмущение нападението. Ръководството на Българското национално радио също осъди посегателството над колегата Слави Ангелов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Укпаински сапьори край Днепър

Руските сили атакуваха инфраструктурни обекти в Централна Украйна

Руските сили атакуваха инфраструктурни обекти в района на град Днепър в Централна Украйна. Системите за въздушна тревога предупредиха за опасност от ракетни удари на територията на цялата страна. Един човек е бил ранен при руска атака с дронове "Шахед" в Днепропетровска област, съобщи ръководителят на местната администрация Сергей Лисак.  По..

публикувано на 29.03.24 в 07:54

Катастрофа с автобус с ученици в Германия, няма жертви

Автобус катастрофира в Германия за пореден път. Инцидентът този път е в западната провинция Северен Рейн-Вестфалия.; В превозното средство са пътували около 60 души - повечето ученици, които се връщали от посещение в Англия. Автобусът излязъл от платното на магистрала 44 и се преобърнал, на стотина километра източно от Дюселдорф...

публикувано на 29.03.24 в 07:53

И не забравяйте: В неделя се местят стрелките с час напред!

На 31 март, неделя, преминаваме към лятното часово време. Преместваме часовниците е с един час напред. В 3:00 ч. през нощта стрелките трябва да покажат 4 часа. Към астрономическото време ще се върнем на  27 октомври.

публикувано на 29.03.24 в 07:45

Преди 20 години България става член на НАТО: Историята

На днешната дата преди 20 години България става член на НАТО. На тази дата страната ни депозира документите си по присъединяването във Вашингтон. Хранилището в Държавния департамент служи като депозитар на договорите на НАТО. През 2004-а година документи във Вашингтон връчват и Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Словения. На церемонията..

публикувано на 29.03.24 в 07:41

Последен ден на хартиените рецепти за антибиотици

Днес е последният ден, в който лекари и зъболекари могат да изписват антибиотик на хартиена рецепта. Ще могат и през почивните дни, но за пациенти, които са потърсили спешна и неотложна медицинска помощ, а от понеделник антибиотиците ще се изписват само по електронен път. От 1 април медицинските специалисти няма да имат право да предписват..

публикувано на 29.03.24 в 07:41

Изслушват председателя на СЕМ и четирима министри в НС

Парламентът ще изслуша председателя на Съвета за електронни медии Соня Момчилова. Само 4-а от министрите в оставка ще участват в днешния парламентарен контрол. Рекламите на хазартни игри по радиото и телевизията е тема на изслушването на председателя на СЕМ Соня Момчилова. Изслушването ще се проведе по предложение на ПГ на "Възраждане"...

публикувано на 29.03.24 в 07:31
Президентът Румен Радев

Продължават консултациите при Румен Радев за служебен кабинет

Продължава процедурата около назначаването на служебен министър-председател, след като вчера беше върнат и последният трети мандат за съставяне на правителство в рамките на 49-ото Народно събрание. Президентът Румен Радев започна консултации с потенциалните кандидати за служебни премиери и вчера разговаря поотделно с трима от тях. Срещите за..

публикувано на 29.03.24 в 07:26