Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът наложи частично вето върху мерките при извънредното положение

| обновено на 22.03.20 в 16:25
Румен Радев
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев обяви, че връща за повторно обсъждане приетия в петък от Народното събрание Закон за мерките при извънредно положение. Държавният глава обяви това в нарочно обръщение.

По-рано представители на бизнеса призоваха президента да наложи вето върху някои от мерките, които според тях няма да постигнат желания ефект.

"Липсата на убедителни мерки ще доведе до социално напрежение", каза държавният глава и призова за мерки, които са в помощ на най-засегнатите.

"Българите имат нужда не от заплахи, а от подкрепа", каза още Румен Радев.

"Кризата изисква обединяване усилията на институциите и обществото. Кредитът на доверие, който управляващите получиха, трябва да се използва рационално, а не да бъде безконтролно упражняване на властта. Липсата на кадри, на оборудване и капацитет в здравната ни система и дефицити при организацията се компенсират с крайно рестрективни мерки, които засилват напрежението и самата криза, в които условия работят медиците и хората в жизнено важни производства и услуги. Законът атакува последните остатъци от свободата на словото. Няма дефиниция за невярна информация. Затова пък българите ги грозят тежки глоби и заплахи", каза президентът и допълни:

"Експертите, журналистите и гражданите ще бъдат принудени да налагат автоцензура и то в условията на динамична промяна на разбирането ни и за пандемията, зеа нейното възприемане и за необходимостта от алтернативна позиция. Тази норма може да бъде употребена за интерпретиране на всяко неудобно свободомислие. И още нещо важно: според приетия закон, това ограничение остава и след изтичане на извънредното положение".

"Скъпи сънародници, в момента в света, в частност и в България преживяват две кризи Първата е здравната криза, породена от коронавируса, втората е икономическа и социална, породена от мерките за борба срещу вируса. Икономическата криза засега се пренабрегва. Тя е на втори план, но тя хвърля стотици хиляди българи в трудна битка за оцеляване. Те имат нужда не от заплахи, а от подкрепа. Всички засегнати страни приемат спасителни пакети за най бедните, за изпадналите в техническа безработица, за дребните и средните предприемачи, отделят се милиарди. Трябва да отчитаме, че нашите възможности са много скромни, но нуждите на българите са по остри и неотложни поради ниските доходи. Гладът ще надделее над страха и последствията рискуват да бъдат разрушителни", каза президентът и призова правителството неотложно да произведе своята политика спрямо най пострадалите и засегнатите. Спекулата с най необходимото - дизефектанти и лични предпазни средства.

"Срещу спекулата трябва да има безкомпромисни мерки, но те от своя страна не трябва да водят до блокиране на стопанските дейности, до отлагане на дългоочакваното понижаване на цените на топлоенергията и горивата, да възпрепятстват дългоочакваното сезонно намаление на редица стоки. Така предложеният модел за борба със спекулата на практика прави невъзможен  вносът на животоспасяващи лекарства и продукти", изтъкна президентът.

"Всяка цена на международния пазар се повишава. Споделям напълно убеждението, че в момент на тежко изпитание въоръжените сили са длъжни да помагат на обществото, но когато им се вменяват функции за употреба на сила извън конституционните правомощия, следва да се търси максимален консенсус между всички отговорни институции с цел миминизиране на риска от злоупотреба със сила, а не решенията да се вменяват на една единствена институция - изпълнителната власт, игнорирайки ролята на върховния главнокомандващ в мирно и във военно време", каза още държавният глава.

"Скъпи сънародници, уважаеми български политици, никоя битка не е спечелена със страх. Тоталната блокада поражда повече проблеми, отколкото решения. В днешното изпитание е важна отговорността на всеки един - ограничаването на контактите, личната хигиена, предпазните средства и обществената солидарност, особено с акцент за опазване възрастните хора. Разгърнатите мотиви за ветото ще бъдат обявени в най-кратък срок. Надявам се българските народни представители да ги вземат под внимание, когато обсъдят ветото, а българското правителство да побърза с още мерки в подкрепа на най слабите и засегнатите и то конкретни и адекватни. Нека не забравяме, че ние имаме бъдеще и след извънредното положение и от нашия разум, действия и солидарност днес зависи какъв ще бъде утрешният ден на България", завърши объщението си президентът Радев.


Резервите на президента към Закона за мерки по време на извънредно положение са основателни, написа лидерът на БСП Корнелия Нинова във Фейсбук.

По думите й, те повтарят аргументите на левицата, изразени в парламента, при обсъждането и гласуването.

Изявлението на президента можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Заплатата на кмета Терзиев ще е над 9100 лева

Тройно скача заплата на кмета на София Васил Терзиев, гласува Столичният общински съвет. По-високи заплати ще взимат общинските съветници, председателят на съвета, районните кметове и заместниците на Терзиев. Докладът е внесен от председателя на градския парламент, а мотивът е, че заплатите не са актуализирани от 10 години. Над 2,6 млрд. лв. бюджет..

публикувано на 28.03.24 в 19:34

Сметната палата: Още два работни дни за подаване на отчетите на партиите

Сметната палата напомня, че остават още два работни дни, в които политическите партии трябва да подадат своите годишни финансови отчети за 2023 г. Законовият срок за това е 31 март, но тъй като през 2024 г. той е почивен ден, отчети ще се приемат и на 1 април (понеделник) включително. Документите (на..

публикувано на 28.03.24 в 19:18

Кирил Вътев: Няма да допуснем "Евролаб" на "Капитан Андреево"

Съдът върна фирмата "Евролаб" в лабораторията на ГКПП "Капитан Андреево" . Ние няма да я допуснем и обжалваме решението на съда. Това зави министърът на земеделието в оставка Кирил Вътев. Съмненията за порочни практики, свързани с "Капитан Андреево", върна в дневния ред бившият заместник-министър на земеделието Иван Христанов в интервю за..

публикувано на 28.03.24 в 19:01

Граждански протест в Кюстендил срещу изграждането на фотоволтаици

Петдесетина души излязоха на мълчалив протест тази вечер пред Общината в Кюстендил срещу изграждащи се и проекти за фотоволтаици в района. Недопустимо е да се унищожава плодородна земя и да се съсипва екологията  в район, начиран "Овощната градина на България", казаха участници.  Конкретният повод за протеста е изграждането на фотоволтаичен..

публикувано на 28.03.24 в 18:55
Руски изтребител Су-35.

Руски военен самолет се е разбил край Севастопол

Руски военен самолет се е разбил в Черно море край Севастопол на анексирания Кримски полуостров, предават информационните агенции, като се позовават на назначеният от Москва губернатор Михаил Развожаев.  "Няма пострадали граждански обекти“, написа той в "Телеграм". И допълва, че пилотът е успял да катапултира и че спасители са го извадили на брега...

публикувано на 28.03.24 в 18:53

"Защита" на протестно автошествие в София

Националният синдикат "Защита" протестира с автошествие в София. Сред исканията на протестиращите, които се събраха в центъра на столицата, бяха повишаване на заплатите в медицинските заведения, както и настояване за първа категория на труд за работещите в центровете за спешна медицинска помощ и спешните отделения на лечебните заведения. Красимир..

публикувано на 28.03.24 в 18:44
Марчел Чолаку

Румъния променя цените на тока и природния газ в полза на потребителите

Румънското правителство ще запази тавана на цените на енергията и природния газ и ще ги промени в полза на потребителите, като се съобрази с тенденцията за намаляване на цените на енергията и газа на европейско равнище.  Това е обявил румънският премиер Марчел Чолаку на правителствено заседание, предаде БТА, като цитира агенция Аджерпрес. От 1..

публикувано на 28.03.24 в 18:34