Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Михаил Екимджиев: Жалбите на гражданите пред Съда в Страсбург не са застрашени

Извънредното положение не блокира механизмите за защита на човешките права, поясни юристът

Михаил Екимджиев
Снимка: БГНЕС

Правата на българските жалбоподатели пред Европейския съд по правата на човека няма да бъдат ограничени и засегнати заради извънредното законодателство, свързано с извънредното положение. Това обясни пред БНР адвокат Михаил Екимджиев от Асоциацията за еврорейска интеграция и защита на правата на човека. 

„И е възмутително, че още в началото на извънредното положение министър Кирилов се хвана буквално за кобура и насочи енергията си към правата на човека и Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Въпреки че всички държави членки на Съвета на Европа имат право на такива дерогации в извънредно положение, което заплашва „съществуването на нацията”, нито Италия, нито Франция, нито Испания, в които ситуацията е драматична, са предприели такива мерки”, коментира юристът в предаването "Преди всички".

Добрата политическа култура и практика изисква по-широко огласяване на подобни действия, смята Екимджиев. Някои права действително подлежат на ограничаване в такива ситуации, уточни той.

Но неговото съобщение беше, че се дерогира цялата конвенция. Правото на справедлив процес какво общо има, примерно, с извънредното положение, или презумпцията за невиновност, които са защитени от конвенцията? Той първо излъга хората, че конвенцията е дерогирана. На второ място каза, че това означава, че голям брой от жалбите на българските граждани ще бъдат обявявани едва ли не автоматично за недопустими. Това категорично не е така.”

Ако бъде допусната дерогацията, Съдът в Страсбург ще бъде малко по-толерантен към ограниченията, които държавата налага на някои права, категорично свързани с извънредното положение, подчерта адвокат Екимджиев.

„Тоест нищо лошо няма да се случи с жалбите, подадени до извънредното положение, а тези, които са подадени в периода на извънредното  положение, ще бъдат преглеждани малко по-внимателно и с по-голяма толерантност от гледната точка на съда спрямо предприетите от държавата мерки. При всеки конкретен казус, конкретна жалба ще бъдат преценявани адекватността и пропорционалността на тези мерки.”

"Поради естеството и динамиката на ситуацията адекватността на предприеманите мерки ще може да бъде преценена едва постфактум. Защото нещо, което днес изглежда твърде рестриктивно дори репресивно, от утрешна перспектива може да изглежда неадекватно меко и предпазливо", каза още Михаил Екимджиев в коментара си по извънредните мерки.

Относно президентското вето върху част от Закона за мерките по време на извънредно положение, свързано с текстовете за невярна информация за ситуацията с коронавируса, юристът нарече тези текстове са "откровен опит за злоупотреба с извънредното положение".

„За да могат някои хора в управляващите среди да си спестят критика. А дори в такава ситуация критиката, разпространяването на информация може да бъде от обществен интерес, може да бъде животосъхраняваща. Така че в тази част намесата на президента изглежда съвсем адекватна”, заяви Екимджиев.

„Би трябвало да има засилена наказателна репресия, само когато целенасочено, умишлено се разпространяват неверни обстоятелства, за които разпространителят знае, че са неверни, с цел да се всее паника и хаос в, и без това, на моменти безконтролната ситуация. От такъв тип контрол има нужда, но не просто за неверни обстоятелства.”

По казуса и споровете относно включването на армията на помощ на МВР, докато трае извънредното положение, Михаил Екимджиев посочи: 

„Не знам какви са ресурсите на МВР и как МВР би могло да се справи с такава ситуация. Но от гледна точна на динамиката, на това колко бързо се развива заразата и колко бързо понякога трябва да се вземат мерките, може би беше добре прогностично да действа Народното събрание и да не му се налага да се събира, за да променя закона, да кажем, след една седмица, когато ще бъде жизненоважно армията да е излязла на улиците и да помага на МВР. Така че това може би е добро. Но от друга страна би било знак на добра политическа култура, ако това беше съгласувано с президента като върховен главнокомандващ. Тук има и его, има и остатъци от тоталитарното мислене.”

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
В Германия се проведе серия от демонстрации с искане за край на социалните и икономически ограничения заради коронавируса. Инициативата е подкрепена от десни активисти, фенове на конспиративните теории и други организации. На снимката: Протест в Щутгарт, 16 май 2020 г.

Кр. Гаджоков: Конспиративните теории връщат чувството за контрол над света

През последните 10-15 години наблюдаваме едно завръщане към непрофесионализъм, към невежество, което преди не съществуваше, може би беше скрито, може би беше там, но технологиите бяха по-труднодостъпни. Тезата е на Красимир Гаджоков, IT специалист, който живее в Торонто.  При 2 милиарда потребители на Фейсбук сега я няма тази технологична..

публикувано на 22.05.20 в 08:15

Принуждават пациенти да си правят тест за коронавирус при хоспитализация

Министерството на здравеопазването публикува становище, според което не може да се поставя условие да се прави  PCR тест, заплатен от гражданите като изискване за прием или консултация със специалист в лечебни заведения . Пациенти обаче сигнализират, че са заплатили и бърз, и PCR тест, без да са заразени с Covid-19, за да имат достъп до..

публикувано на 21.05.20 в 12:36
Така изглежда клавиатурата според БДС от 1978 г.

Клавиатурата на кирилица - възможните промени

Инициатива за промяна на българската клавиатурна уредба призовава към дебати и преразглеждане на Българския държавен стандарт от 1978 година , по който се подреждат буквите и знаците в сегашния им вид. Стандартът съдържа несъвършенства, останали от времето на употреба на пишещите машини , мотивират се в свое писмо застаналите зад идеята за..

публикувано на 21.05.20 в 12:33

Хранителните разстройства все още са тема табу

Специалистите наричат най-разпространените хранителните разстройства - анорексията и булимията - двете лица на една болест. По неофициални данни пациентите с хранителни проблеми у нас са над 250 000, но броят им със сигурност е много по-голям, тъй като не всички търсят помощ от експерти. Само за една година жените с хранителни проблеми..

публикувано на 20.05.20 в 09:15

Труден сезон за къмпингите

Как ще работят къмпингите това лято и какви мерки ще се спазват, за да не се разпространява коронавирусът?  Труден сезон очакват на къмпингите по южното Черноморие. Набелязват се мерки за безопасност, въпреки че указания и правила за работата им на този етап няма . Туристическият сезон в къмпингите започва на 1-ви юли, но базите вече се..

публикувано на 18.05.20 в 14:26

Д-р Емануил Найденов: Смъртността от Covid-19 кореспондира с тази от грип

„Истината е, че има много неизвестни около този вирус. Все повече сведения идват в подкрепа на това, че това нещо е сред нас от неизвестно дълго време. Трудно може да се докаже кой от нас се е срещал или не с този вирус, тъй като явно антителата не са задължителен феномен след подобна среща “. Този коментар направи в предаването „Преди..

публикувано на 18.05.20 в 10:20
Илюстрация: Георги Цветков

Постепенното излизане от изолацията - акцент на събитията от седмицата

Отминаващата седмица съчета надеждите и страха. С огромния товар, наречен Covid-19 спрялата от два месеца Европа бавно потегли напред, готова всеки момент да натисне спирачка. Плахи политически решения пораждаха допълнителна несигурност за хората. Всяко отпадане на мерки - по страни, региони и зони беше придружено от дълги  уточнения къде, кога и в..

публикувано на 16.05.20 в 09:48