Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общински болници предупреждават за финансови затруднения

| обновено на 24.03.20 в 09:08
Общинската болница „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица
Снимка: МБАЛ „Св. Иван Рилски“

Общинските болници предупреждават, че изпадат в тежко състояние заради намаляването на пациентите, които постъпват в тях със заболявания различни от COVID-19. Това поставя под риск финансовото състояние на лечебните заведения, включително и заплащането на медиците, предупреди д-р Иван Иванов, управител на общинската болница „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица. Лечебното заведение е втората по големина общинска болница в страната. Обявена е и дарителска кампания за покупката на респиратори за горнооряховската болница.

В многопрофилната болница за активно лечение „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица дейността рязко е намаляла, което означава, че ще последва значителен спад на средствата, които ще бъдат изплатени от здравната каса. С оздравителните мерки, които приложи втората по големина общинска болница в страната, дълговете бяха намалени, а лечебното заведение дори излезе на печалба, успя да увеличи на няколко пъти заплатите, но сега се очертава нова криза, коментира управителят на горнооряховската болница д-р Иван Иванов:

„До момента в болницата капацитетът е запълнен под 50 %, което ще се отрази на приходите в края на месеца. Следващият месец, ако продължат така нещата, ще бъде още по-ниска заработката, а в същото време са увеличени разходите, свързани с поддържането на по-висока степен на дезинфекция и по-често използване на лични предпазни средства".

Възможно е да се стигне до проблеми с доставката на лекарства и изплащане заплатите на медиците. В болницата в Горна Оряховица очакват решение от Националната здравноосигурителна каса и Министерството на здравеопазването. Проблемът засяга всички болници в страната.

Националното сдружение на общините също заяви готовност да постави проблема пред министерството на здравеопазването.

Д-р Иван Иванов

В общинската болница в Горна Оряховица проблемите не са само финансови, а и с предпазните средства за медиците.

„Имаме проблеми с личните предпазни средства, както навсякъде и приемаме с удоволствие дарения в тази посока. Не сме оставили медицински работник без лични предпазни средства, но имаме сериозни затруднения с доставката. Най-острата нужда е от маски и защитни облекла. Не мога да отрека, че няма напрежение, но за щастие нито един медик не е отказал да работи и всички осъзнават нуждата от тях в този момент“, посочи още д-р Иван Иванов.

Сградата на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица

Общинската болница „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица обяви дарителска кампания за набиране на средства за закупуване на респиратори. В отделението по реанимация, където ще се лекуват тежките случаи на COVID-19, има шест легла, които не са напълно оборудвани с респиратори.

„Имаме в момента два такива апарата. Единият е портативен, другият е стационарен. Стационарният, въпреки че работи и нямаме проблеми с него, той е доста амортизиран, на повече от 20 години, което би създало рискове. В реанимацията би било перфектно да имаме шест респиратора, което е доста голяма сума, но, колкото можем да вземем, дори един или два да вземем, ще бъде от полза. Цената на един стационарен респиратор в момента е 30 000 лева“, изтъкна управителят д-р Иванов.

Можете да изпращате дарения на сметката на болницата в Горна Оряховица

МБАЛ „Св. Иван Рилски"  ЕООД Горна Оряховица

ЕИК: 104512579

Адрес: гр. Горна Оряховица, ул. „Отец Паисий”No:72

Телефон: 0618 / 60679

Управител: д-р Иван Иванов

Банка: УниКредит Булбанк АД, клон Горна Оряховица

IBAN:BG40UNCR 7630 1036 6987 57

BIC:UNCRBGSF

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Тахов

Новият земеделски министър положи клетва в парламента

Новият служебен министър на земеделието Георги Тахов в служебното правителство положи клетва в Народното събрание. Председателя на парламента Росен Желязков обясни защо не е необходимо премиерът Димитър Главчев да се закълне като служебен министър на външните работи. "Премиерът Главчев е положил клетва като член на Министерския съвет...

публикувано на 24.04.24 в 09:58

От петък започва изплащането на великденските добавки

От петък ще започне изплащането на великденските добавки от 100 лева за пенсионерите с пенсии до линията на бедност от 526 лева, съобщават от Националния осигурителен институт (НОИ). Парите ще са налични на 26 април както по банковите сметки на пенсионерите, така и по преводите към пощенските станции. Право на празничните суми имат около..

публикувано на 24.04.24 в 09:57
Шефът на ФБР Кристофър Рей.

ФБР смята, че ТикТок е проблем за националната сигурност

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение ТикТок е проблем за националната сигурност на Съединените щати. Американските власти твърдят, че приложението дава възможност на китайското правителство да шпионира и манипулира 170 милиона потребители в САЩ. Ако социалната мрежа не смени собственика си, ще бъде забранена в..

публикувано на 24.04.24 в 09:34

В Европарламента се опасяват от руска намеса в изборите у нас

Евродепутати се опасяват от руска намеса в предстоящите парламентарни избори у нас, както и от имотите в България, притежавани от руските власти. Това става ясно от проекторезолюция за руската намеса в предстоящите европейски избори и влиянието им върху ЕС. Текстът за страната ни се съдържа в проекта на Европейската народна партия. Сред..

публикувано на 24.04.24 в 09:26

Очаква се Байдън да подпише законопроекта в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван.

Американският Сенат (горната камара на Конгреса) подкрепи финансовия пакет в размер на 95 милиарда долара, включващ средства за Украйна, Израел и Тайван. Очаква се президентът Джо Байдън да подпише законите още днес. Украинският президент Володимир Зеленски благодари за подкрепата. А Израел заяви, че американската военна помощ от 13 милиарда..

публикувано на 24.04.24 в 09:19

В Силистра почитат паметта на избитите арменци по време на Първата световна война

Силистра почита днес паметта на жертвите на масовото избиване на арменци по време на Първата световна война в Османската империя. В 18:00 часа ще бъдат поднесени венци и цветя пред мемориала, построен през 2005 година, в двора на 400-годишния арменски храм "Света Богородица". До края на миналия век в Силистра все още е имало живи, спасили..

публикувано на 24.04.24 в 09:14

"Амнести Интернешънъл" за проблемите в България: Натиск над медии, нарушаване на правата на ЛГБТИ, насаждане на омраза

Проблеми за България продължават да бъдат влошаването на свободата на изразяване, нарушаването на правата на ЛГБТИ общността и насаждането на омраза срещу етническите малцинства. Това се посочва в изводите от годишния доклад на "Амнести Интернешънъл", предаде БТА. Правозащитната организация публикува годишния си доклад  за 2023-2024 г. за..

публикувано на 24.04.24 в 09:12