Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проф. Любима Деспотова: Респираторите не са панацея

Пренасочването на специалисти ще оголи важни сектори на здравната грижа

Снимка: БТА

Респираторите са високотехнологични компютъризирани машини с редица режими за работа и не е възможно лекари да бъдат преквалифицирани в кратки срокове за работа с тях. Мнението е на проф. д-р Любима Деспотова, председател на Българското дружество по продължителни грижи и  палиативна медицина. В предаването „Преди всички” тя заяви, че работата с подобна техника изисква много опит и не е панацея, защото решавайки едни, отваря вратата за други проблеми.

Ако бъдат купени 1000 респиратори, има ли кой да работи с тях? Първият и най-очевиден отговор са анестезиолозите и реаниматорите, но възниква въпросът колко са те у нас и каква е средната им възраст, посочи проф. Деспотова, която не е успяла да открие точния брой на тези специалисти. Тя изтъкна, че голяма част от тях никога не са работили интензивна терапия.

Ако се погледне към интензивистите, хората от интензивните отделения – те и досега работят с минимума от кадри, допълни Любима Деспотова. Ако пък се използва опитът на педиатрите от съществуващите интензивни отделения, ще бъде застрашен този сегмент от детското здравеопазване, подчерта тя.

Проф. Деспотова акцентира и върху липсата на интензивни сестри, чиито знания и умения са незаменими и много различни от тези на стандартната медицинска сестра.

Не е само респираторът – не се говори за съпътстващата апаратура, алармира още проф. Любима Деспотова

„Когато имате пациенти на апаратна вентилация, вие се нуждаете от много допълнителна апаратура. Кой знае защо за нея не става дума. Вие не може да управлявате апаратна вентилация без хубав кръвно-газов анализ и консумативите. Необходими са мобилни рентгенови апарати, защото тези пациенти не могат да бъдат придвижвани до стандартните рентгенови отделения, висок клас ехографи, защото най-модерните могат да бъдат използвани за белодробна диагностика.”

„Анестезиолозите от години водят борба, за да бъдат тези проблеми чути от обществото. Къса се веригата между специалистите, които знаят и могат, и институционалната подкрепа, която те трябва да получат”, коментира проф. Деспотова в отговор на въпрос защо едва сега, в критична ситуация, излизат наяве всички тези проблеми.

Когато в условия на здравна или друга криза пренасочваме ресурс от едни области на здравеопазването към други, се оголват огромни фронтове, обобщи проф. Деспотова и даде пример с анестезиолозите и оперативната дейност, която може да пострада при пренасочването на тези специалисти заради форсмажорни обстоятелства.

Има големи рискови групи пациенти с тежки, хронични, животозастрашаващи заболявания, а грижите за тях – и медицинските, и немедицинските, в подобна ситуация ще намалеят и това може да има неблагоприятен изход, изтъкна проф. Любима Деспотова пред БНР. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Галина Маркова, НБУ: Държавата няма данни за децата с проблеми в развитието

Преподаватели по психология от Нов български университет се включват в  международно проучване за нуждите на семействата на деца с проблеми в  развитието. Изследването е под егидата на Световната здравна организация и  УНИЦЕФ и се провежда с подкрепата на „Autism Speaks“. Данните от анкетите с родители ще бъдат използвани за промяна на..

публикувано на 01.06.20 в 13:05

У нас се прилагат всички съвременни терапии за множествена склероза

В България няма регистър на страдащите от множествена склероза.  Заради симптомите, характерни и за други заболявания, които могат да объркат специалистите и да забавят диагностиката и лечението, наричат множествената склероза „голямата имитаторка“. Болестта засяга централната нервна система, като причинява двигателни, сензорни и когнитивни..

публикувано на 01.06.20 в 08:53

Екскурзоводите - забравени, без работа и перспектива

Как ще работят екскурзоводите в постпандемичната ситуация?  В момента няма никакви групи. Екскурзоводите се надяват от началото на юли и през август да се появи работа и за тях, каза пред "Хоризонт"  Николай Миндов, п редседател на Асоциацията на екскурзоводите в България .  „Има голям страх сред хората да пътуват. На този етап не може да се каже..

публикувано на 29.05.20 в 13:57

Няма да има компенсиране на винетките заради липсата на пътувания

Механизъм за компенсиране на винетките заради липсата на пътувания в извънредното положение няма как да бъде приложен. Това стана ясно на блицконтрола на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова пред парламентарната комисия по регионална политика. Въпреки кризисната ситуация има умерен оптимизъм по отношение приходите от..

публикувано на 28.05.20 в 19:35

Арх. Бакалова: "Александровска" има терен за детска болница и без този строеж

Архитект Петкана Бакалова - част от инициативата „За истинска детска болница“ коментира пред БНР вчерашното решение да не се строи върху изоставеното от десетилетия скеле в двора на "Александровска" болница, а теренът да се използва за изцяло нов строеж на Национална детска болница. Според нея решението е „просто първата стъпка в правилната..

публикувано на 28.05.20 в 10:44

Административната реформа в Украйна не заплашва българското малцинство

Остават ли неясноти около административната реформа в Украйна и ще засегне ли тя правата на българите там, каквито опасения изрази в декларация българският парламент , а тя от своя страна предизвика ответна негативна реакция на украинското Външно министерство .  Реформата предвижда сегашният административен район Болград да бъде раздробен на пет..

публикувано на 27.05.20 в 12:03

Влиянието на 5G мрежите върху здравето не е изследвано достатъчно

Няма работещи 5G мрежи на територията на страната , съобщава Комисията за регулиране на съобщенията. В това увери и министърът на транспорта Росен Желязков в писмен отговор на депутатски въпрос. Във връзка с медийни публикации за извършените в условията на извънредно положение тестове на 5G мрежи на територията на страната, Комисията за..

публикувано на 26.05.20 в 15:25