Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Доц. Красимир Минкин: Не е прекъснато лечението на болните с епилепсия

Доц. Красимир Минкин
Снимка: Стаматина Никова

В условията на пандемия от новия коронавирус лекарите в столичната болница "Св. Иван Рилски" не спират да помагат на пациенти с тежка форма на епилепсия. Според статистиката от това заболяване страда около 1% от населението на земята. У нас болните са 70 000 души, а повече от половината пациенти с тежки епилептични пристъпи са деца.

И в условията на пандемия лекарите в Центъра по епилептична хирургия към Университетската болница "Св. Иван Рилски" в София всекидневно се борят за нечий живот.

"За щастие повечето пациенти са лесно лечими, само с антиепилептични медикаменти - около 75%, но около 25%, което прави огромен брой пациенти за всяка страна, не се поддават на лечение с медикаменти. Те се лекуват в центрове като нашия, където търсим включително хирургични възможности за овладяване на пристъпите, които могат да са много често животозастрашаващи“, коментира пред БНР доц. д-р Красимир Минкин, началник на центъра.

В условията на пандемия за лесните случаи лекарите предприемат терапия по телефона, но пациентите с ежедневни епилептични пристъпи се лекуват в болниците

В Центъра по епилептична хирургия към УМБАЛ "Св. Иван Рилски" се диагностицират и лекуват успешно пациентите с най-тежките форми на епилепсия, включително и тези, при които не е помогнал нито един медикамент.

"Диагностиката е навременна, включително като период от откриването на епилептичните пристъпи, ако са много тежки до времето, когато бъде извършена оперативна интервенция. Нещо, с което нашият център е единствен и водещ в България. Врeмето, което минава от появата на пристъпите до предприемане на лечението е доста по-малко, отколкото средното за Европа, тъй като и тук достъпът до медицинско обслужване е сравнително добър", посочи доц. Минкин.

За последните 10 години в Центъра по епилептична хирургия към Университетската болница "Св. Иван Рилски" в София са оперирани 270 пациенти. При 189 е постигнат пълен успех и те вече нямат епилептични пристъпи.

65 милиона души по света живеят с епилепсия. Около 10 на 1000 страдащи са с непрестанни пристъпи. При 1/3 от тях епилепсията не може да бъде контролирана, защото не се поддава на лечение. Дори и в развитите страни 4 от 10 болни от епилепсия не се лекуват адекватно. А отвъд сухата статистика стоят човешки съдби, страдание и надежда.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екология и пандемия

Научихме ли уроците от пандемията и как ще изглежда „новото нормално“ на фона на спасителните икономически мерки за възстановяване след Covid-19? Пресилено ли е очакването светът да се промени и да стане по-зелен, да живее по-бавно и с повече мисъл за бъдещето? „Въпросът е по какъв начин ще се промени светът. Много хора смятат, че едва ли..

публикувано на 03.06.20 в 14:39

Кой носи отговорност за неработещите пречиствателни станции

„ Постоянно догонваме европейското законодателство, което непрекъснато се променя“ . Това каза пред БНР министърът на околната среда и водите Емил Димитров, а повод за неговия коментар е изпратено становище на Европейската комисия за допуснати пропуски в прилагането на Директивата за пречистване на градските отпадъчни води, което е първата..

публикувано на 02.06.20 в 14:39

Сценарии за бъдещето - адаптиране към променения климат или миграция

Тазгодишният януари според Световната метеорологична организация глобално за света е бил най-топлият, откакто се правят метеорологични измервания.  „ Ту ни е студено, ту ни е топло и всеки път казваме – такова нещо не се е случвало, но то се случва все по-често “, казва г л. ас. д-р Лилия Бочева от Националния институт по метеорология и..

публикувано на 02.06.20 в 10:20
Капалъ чаршъ

Трудни времена за Капалъ чаршъ

Емблематичният за туристите истанбулски покрит пазар Капалъ чаршъ отново е отворен за посещения.  С малка церемония и при строги мерки за дезинфекция и дистанция една от главните порти на покрития базар беше тържествено отворена в присъствието на областния управител на Истанбул, на кмета на местната община Фатих и на председателя на Управителния..

публикувано на 02.06.20 в 08:54
„Фалкон 9“ с Боб Бенкен и Дъг Хърли на борда излетя от космическия център в Кейп Канаверал на 30 май.

Мария Йосифова, Кентъки: Американците гледат и към земята, и към звездите

Емоционално, социално, политически ангажираните хора гледат и в двете посоки - и към звездите, и към паважа. Позицията е на сънародничката ни Мария Йосифова, която от години живее в Луисвил, щата Кентъки в Съединените щати. По едно и също време светът стана свидетел на масови протести заради убийството на цветнокож при полицейско задържане в..

публикувано на 01.06.20 в 16:15
Пред Министерския съвет на 17 май се проведе протестна акция с подписка за изцяло нова Национална детска болница.

Двама инженери за бъдещата Национална детска болница

Няма физическа възможност сградата, която се планираше за Национална детска болница, да бъде съборена чрез взрив. Това ще се случи по механичен начин, ще отнеме около 2 години и ще струва между 3 и 5 милиона лева . Това обясни в предаването „Хоризонт до обед“ инж. Десислав Мераков от фирмата, правила обследването на скелето в карето на..

публикувано на 01.06.20 в 11:57

Спестяванията за втора пенсия се топят заради кризата

Процесите през последните месеци са повлияли отрицателно върху доходността в индивидуалните партиди, управлявани от частните пенсионни фондове като спестявания за втора пенсия. „Процесите, които повлияха, не бяха положителни, бяха лоши“, коментира пред „Хоризонт“ финансовият анализатор Иван Стойков от сайта "Моите пари". Спестяванията на..

публикувано на 01.06.20 в 10:34