Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Андрей Марков: Всички болници могат да приемат болни от коронавирус, когато се наложи

Андрей Марков
Снимка: БГНЕС

„В случай на реална опасност е естествено, че всяка болница с интензивни легла би следвало да има готовност. Готовност трябва да има, защото основната дейност на болниците е да лекуват болни. Възможността да се конвертират отделения и легла с цел приемане на коронавирусно болни е съвсем реална в случай на опасност. Естествено, болниците, които имат обособени инфекциозни отделения, белодробни отделения, вътрешни отделения много по-лесно биха могли да направят тази конвергенция“. Това каза за БНР доктор Андрей Марков - заместник-председател на Българската болнична асоциация, който е и директор на болница.

„Хората отиват при своя лекар, познавайки своя лекар, вярвайки на своя лекар, без да се интересуват къде се намира. Интересът е свързан с това доколко са обезпечени лечебните заведения с предпазни средства, с апаратура, с условия… Естествено, че пациентите имат своето право на избор. Както виждаме, те посещават лечебните заведения, без да ги интересува какви са - търсят това, което очакват да получат“.

Според Марков ще са необходими много допълнителни усилия, защото в болниците, които нямат обособени такива отделения,  ще трябва да придобият допълнителни знания и умения.

„Всъщност ние в момента сме в ситуация на огромни усилия да се справим с една необичайна и тежка ситуация за страната, но виждаме, че това се случва навсякъде“, смята той.

Как се справя страната със заболяването

„Имаме усилие и действия, които помагат да се справяме добре, но вярвам, че и българинът е по-устойчив от много други народи на такива пандемии. Във вековете, по един или друг начин, са ни засягали доста по-слабо. Много ми се иска да вярвам, че генетично сме по-устойчиви“, коментира д-р Марков.

Трябва ли да има масови тестове

„Разбирането на широкия кръг от лекарите е, че тестовете биха помогнали да се диференцира онази част от обществото, които са носители – заразени, но не са го установили, онази част, които трябва да започват да се движат по различни пътеки с цел да не се допуска спиране на функцията на икономиката на страната. Ако ние речем наистина да се затворим напълно, това би означавало тотален колапс и може би голямата икономическа криза би убила повече хора, отколкото един вирус. Има и такава опасност. Балансът е труден. Спорове винаги ще има и аз съм убеден, че те ще продължават…“.

„Според мен не стои въпросът дали да има, или да няма тестове. Въпросът е доколко бихме могли да си позволим бързи тестове и доколко практически бихме могли да ги реализираме. Имаме спор за технологията на провеждане, на поведението в лечебните заведения“, допълни той.

Защо Covid-19 затвори света

„Бързото пренасяне на заразата от човек на човек е моментът, който създава колапс и блокира функциите на системите в една държава. Трябва да се борим за това да не се случва по този бърз начин предаване за да запазите. Изолирането, доколкото това е възможно, на отделните възрастови групи хора е нещо, което очакваме да помогне да се справим по-лесно, защото ако една голяма вълна ни залее изведнъж и здравната система, и икономическата биха били спрени. Едно такова събитие би убило много повече хора“.

Напрежение в болниците

„Не споделям 100%, че трябва да се капсулираме докрай. В някои случаи това създава още по-тежка ситуация. В определени групи от персонала на лечебните заведения настъпва много тежка стресова ситуация, а това би попречило да помогнем на онези, които биха ни потърси. Ние се опитваме с обучение, с осигуряване на предпазни средства, с дефиниране на отделни входове и изходи да организиране дейността така, че да мине с най-малко напрежение. Категорично няма никаква разлика. Не можем да твърдим, че един лекар, който работи на няколко работни места, те не биха могли да се разделят на части - до обяд да бъдат едни, след обяд други. Лечебните заведения като цяло имат един единствен предмет на дейност - лечение на хора със заболявания. Не съществува никаква разлика и никога не е имало такава. Твърденията, че някой би бил настрани или стои настрани - не е възможно!".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено на среща в Министерския съвет.  Правителствената информационна служба уточнява, че по време на..

публикувано на 19.04.24 в 22:06
Асен Василев

Василев: Сделката с "Боташ" е изключително неизгодна

Има два възможни сценария за България по сделката "Боташ" – да се водят преговори с турската компания, или да се прекрати договорът, ако той противоречи на европейското законодателство. Това заяви Асен Василев в Благоевград, където лидерите на Продължаваме промяната провеждат среща с членове и симпатизанти на партията.  НС реши: Министърът..

публикувано на 19.04.24 в 21:54

Ливански гражданин е върнат принудително от Летище "София" с полет за Истанбул

На 17 април РД ГП "Аерогари" е изпълнила принудителна административна мярка "забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите членки на Европейския съюз", наложена със заповед на ДАНС. Мярката е на основание чл. 42з от Закона за чужденците в Република България.  Ливанският гражданин е върнат принудително от Летище София с полет за..

публикувано на 19.04.24 в 21:19

На първо четене: По-високи заплати за военните от 2025 година

Увеличение на заплатите на военните от 2025 година, със специфичен коефициент и в зависимост от заеманата длъжност, одобри на първо четене Народното събрание. По-рано тази седмици и Комисията по отбрана одобри предложението за ръст на заплатите в сектора. Комисията по отбрана в НС одобри предложението за по-високи заплати на военните

публикувано на 19.04.24 в 20:55

НС прие промените в Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие окончателно промените в Закона за насърчаване на инвестициите. От ПП-ДБ оспориха легитимността на разглеждането на проекта на второ четене, тъй като, според тях, той излиза извън обхвата на първоначалното предложение на Министерския съвет. Даниела Божинова възрази срещу отпадането на възможността за съдебно оспорване на втора..

публикувано на 19.04.24 в 20:51
Асен Василев

Василев: С поправките на Конституцията вече няма еднолична власт

Промените в Конституцията са гаранция, че няма да има еднолична власт, когато президентът назначава служебно правителство. Така съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев отговори на критиките за безпрецедентната ситуация, която създадоха гласуваните промени. Ръководството на ПП бе в Благоевград на среща с членове и симпатизанти...

публикувано на 19.04.24 в 20:46
Река Тунджа

Почистват коритото на река Тунджа и нейните притоци край Елхово

В района на Елхово започна почистване на коритото на река Тунджа и нейните притоци от паднали дървета и растителност. Целта е да се подобри проводимостта и да не се допуска забентване. През последните месеци нивото на Тунджа по долното течение бележи огромен спад, заради трайното засушаване в целия регион. Опасността от наводнения заради..

публикувано на 19.04.24 в 20:39