Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Една от централните теми за британския печат днес е новината, че престолонаследникът принц Чарлз е дал положителен тест за Covid-19 и има "леки симптоми" на болестта, заради което се е изолирал в шотландското си имение в Бъркхол. 

"Индипендънт" съобщава, че той и съпругата му Камила са си направили тестовете, "защото отговаряли на критериите за тестуване". Вестникът цитира депутатката от шотландския парламент Джоан Макалпайн, която пожелава на принца бързо възстановяване, но все пак задава въпрос:

"При положение, че се казва, че симптомите му са били леки, както при мнозина други, аз питам, как той е успял да се вреди за тест, когато много медици от самата Национална здравна служба и социални работници (които са пряко изложени на вируса) не могат да се тестват?"

Депутатката привежда пример с неин племенник, който страда от астма и има белодробна инфекция, но неотдавна му бил отказан тест.

Очаквано централна тема в случая с инфектирането на 71-годишния принц е състоянието на майка му - 94-годишната кралица Елизабет Втора.

"Индипендънт" съобщава, че тя се е видяла "на частна среща" с него на 12 март в Лондон. Предполага се е, че Чарлз се е заразил на светско събитие в столицата в същия ден и според вестника се е видял с майка си преди това, "спазвайки всички съответни съвети с оглед опазването на нейното здраве и благополучие".

Европейските лидери ще дискутират приемането на подобни на "Плана Маршал" мерки за подпомагането на икономиките на страните от Общността, засегнати от коронавируса. Това заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, пише списание „Politico“.

В увода на предстоящата дискусия, с които „Politico“ разполага, се казва, че Общността има нужда от "стратегия за изход, цялостен план за възстановяване (на икономиката) и безпрецедентни инвестиции" в коронавирусната криза.

В него пише също така, че Европейският съвет ще поиска от ЕК да разработи предложение за пътна карта за възстановяване на икономиките, придружена с план за действие.

"Не трябва да очакваме бърз спринт през кризата, тя ще има въздействия върху нас в краткосрочен и дългосрочен план", каза Шарл Мишел.

Гръцката полиция обяви, че откакто са въведени мерките за карантина са задържани рекорден брой нарушители - 1795 души, които са решили да излязат по улиците и да не се съобразят с правителствените наредби, въведени в опит за борба с коронавируса, пишат гръцките всекидневници.

Всички задържани са санкционирани и е трябвало да заплатят глоба от 150 евро за действията си. От полицията информираха, че също така е имало и стотици задържани собственици на магазини и заведения, които са отказали да затворят обектите си, като техният брой по последни данни е 267 души.

Това се случва на фона на бушуващата епидемия от коронавируса, която взе 78 жертви в Гърция според последни данни, а заразените са 821 души.

По думите на министъра здравните власти са тествали за Covid-19 повече от 10 хил. души.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кирил Вътев: Няма да допуснем "Евролаб" на "Капитан Андреево"

Съдът върна фирмата "Евролаб" в лабораторията на ГКПП "Капитан Андреево" . Ние няма да я допуснем и обжалваме решението на съда. Това зави министърът на земеделието в оставка Кирил Вътев. Съмненията за порочни практики, свързани с "Капитан Андреево", върна в дневния ред бившият заместник-министър на земеделието Иван Христанов в интервю за..

публикувано на 28.03.24 в 19:01

Граждански протест в Кюстендил срещу изграждането на фотоволтаици

Петдесетина души излязоха на мълчалив протест тази вечер пред Общината в Кюстендил срещу изграждащи се и проекти за фотоволтаици в района. Недопустимо е да се унищожава плодородна земя и да се съсипва екологията  в район, начиран "Овощната градина на България", казаха участници.  Конкретният повод за протеста е изграждането на фотоволтаичен..

публикувано на 28.03.24 в 18:55
Руски изтребител Су-35.

Руски военен самолет се е разбил край Севастопол

Руски военен самолет се е разбил в Черно море край Севастопол на анексирания Кримски полуостров, предават информационните агенции, като се позовават на назначеният от Москва губернатор Михаил Развожаев.  "Няма пострадали граждански обекти“, написа той в "Телеграм". И допълва, че пилотът е успял да катапултира и че спасители са го извадили на брега...

публикувано на 28.03.24 в 18:53

"Защита" на протестно автошествие в София

Националният синдикат "Защита" протестира с автошествие в София. Сред исканията на протестиращите, които се събраха в центъра на столицата, бяха повишаване на заплатите в медицинските заведения, както и настояване за първа категория на труд за работещите в центровете за спешна медицинска помощ и спешните отделения на лечебните заведения. Красимир..

публикувано на 28.03.24 в 18:44
Марчел Чолаку

Румъния променя цените на тока и природния газ в полза на потребителите

Румънското правителство ще запази тавана на цените на енергията и природния газ и ще ги промени в полза на потребителите, като се съобрази с тенденцията за намаляване на цените на енергията и газа на европейско равнище.  Това е обявил румънският премиер Марчел Чолаку на правителствено заседание, предаде БТА, като цитира агенция Аджерпрес. От 1..

публикувано на 28.03.24 в 18:34
Плакат на събитието

Семинар във ФЖМК за влиянието на финансирането от хазартните игри върху журналистиката и обществото

" Състоянието на медиите и разследващата журналистика - влияние на финансирането от хазартните игри върху журналистиката и обществото ".  Това е темата на семинар по проект "Поп-култура, поп-политика: дигиталният обрат" на Факултета по журналистика и масова комуникация в СУ "Св. Климент Охридски". Организатори на форума са доц. Жана Попова..

публикувано на 28.03.24 в 18:27

Починал е психологът и Нобелов лауреат Даниел Канеман

В сряда на 90-годишна възраст е починал Даниел Канеман, американско-израелски психолог, чиито прозрения за често проблематичния процес на вземане на решения от хората му донесоха Нобелова награда за икономика. Това съобщи Дойче Веле. Канеман и дългогодишният му сътрудник Амос Тверски направиха много за развенчаването на широко разпространеното..

публикувано на 28.03.24 в 18:03