Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Марков: На наша страна е, че България взе мерки сравнително рано

Д-р Петър Марков
Снимка: личен архив

Начинът, по който се развива епидемията от Covid-19, е доста подобен в различните страни. В началото виждаме бавно нарастване, последвано от доста бързо нарастване в броя на случаите. Това, което се случва в България, не е много по-различно от това, което сме виждали в други страни.

Това каза за БНР преподавателят в „Оксфорд“ доктор Петър Марков. Той е специализирал епидемиология в Школата по тропическа медицина към Лондонския университет. Освен като преподавател, той работи и в Европейския център за контрол на инфекциозните болести.

До каква степен епидемията във всяка една страна е под контрол и случаите започнат да намаляват, ключово зависи от мерките, които се взимат. Ако не се вземат мерки, броят на случаите расте неконтролируемо. Ситуацията в Италия е ясна илюстрация за това. Колко бързо ще бъде ограничена епидемията зависи точно от това. На наша страна е, че България взе сравнително рано мерки за ограничаване на контакта между хората. Мисля, че може да се надяваме на намаляване на нарастването на епидемиите и може би начало на някакво намаляване на случаите след около месец - месец и нещо, каза той.

Дотук оценките за смъртността са малко под 1% от всички заразени, но нивото ще остане относително несигурно още известно време, посочи експертът в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

„До каква степен се тества масово и широко популацията е, разбира се, ключово за познанието ни за броя на случаите. Ако тестваме много малко, логично ще открием много малко случаи и обратно. Но проблемът с непълнотата на тестването е проблем във всички страни. Повечето тестват ограничено - само болни или тежко болни. Страните, в които се тества по-широко, установяват повече случаи“.

Обективен критерий за броя на заразените, за които не знаем, са смъртните случаи, обясни експертът:

„Може да се каже, че фактът, че в България досега имаме само 3 смъртни случая, е един положителен прогностичен белег за размера на епидемията и това колко ще бъдат“.

Не е изключено в по-ранните етапи на епидемията да са пропуснати смъртни случаи от новия коронавирус, които да не са установени като такива, предупреди Марков.

Какво знаем за вируса

„Новият коронавирус има три характеристики, които го правят особено труден за контрол и справяне. Той не е твърде силен в нито една от тях, но комбинацията от трите го прави голям проблем. Едната е фактът, че много малко знаем за него. Другата е сравнително висока заразност, а третата – патогенността“.

Създаване на ваксина или лекарство

„Бих окуражил хората да се информират от авторитетни източници за това какво помага и какво не помага. На този етап все още няма нито ваксина, нито специфично лечение, за които да е установено твърдо, че работят. Разработването на ваксина и на противовирусен медикамент, който да работи, е процес, който трае много дълго. Това, което се прави в момента като търсене на лекарство, е повече насочено в посока да се използват вече съществуващи лекарствени препарати, разработени за други цели. В момента са в проучвания най-различни типове лекарства. Най-обещаващите са противовирусно лекарство, разработено преди време срещу ебола – Рендесивир – и препарати срещу малария. Третото е комбинация от две противовирусни средства, разработени срещу ХИВ, съчетано с интерферон. Това са препаратите, които дават някаква надежда“.

Може ли вирусът да утихне през лятото

„Не знаем до каква степен промяната в климатичните условия, които идват с пролетта и лятото, ще доведе до намаляване на темпа на заболеваемост. Наскоро излезе анализ, който показва някаква връзка между температурата на различните места по света, където новият коронавирус е налице, и заболеваемостта. Това дава някаква надежда, а също и аналогията с другите въздушно-капкови инфекции, които всички намаляват през пролетта и лятото“.

Изследването, че половината британци може би вече са заразени, е от математици

„Това изследване е от мои колеги във факултета, в който аз работих. Изследването приема като един от вариантите, че може половината население на Великобритания да са заразени, но този факт не следва като резултат изследването. Те изследват до каква степен нашите оценки за размера на епидемията в момента зависят от смъртността на патогена. Не бих казал, че това изследване води до заключението, че половината население на Великобритания вече е заразено. По никакъв начин! Това изследване не изследва смъртността. То е на хора, които се занимават с математическо моделиране. Те нямат начин да изследват смъртността, приемат различни нива като основа за изпробване на различни сценарии“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Асен Александров: Трябва да се посочи кое не може да е причина за отсъствие със заявление от родител

След месеци активна кампания на родителски организации броят на дните, в които един ученик може да отсъства от училище по семейни причини, беше увеличен от 10 на 15 за една учебна година , като наведнъж може да бъдат използвани най-много 5 от тях. Това стана с промени в Наредбата за приобщаващото образование, които бяха обнародвани в Държавен..

публикувано на 28.03.24 в 11:23

Финансов анализатор: С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев"

С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев" . Това каза пред БНР финансовият анализатор Стефан Христов и обясни, че българският лев е "дериват на еврото и никога не е бил отделна валута, откакто еврото съществува" , а преди това на германската марка. Той изказа надежда политическата нестабилност да не се отрази негативно на..

публикувано на 27.03.24 в 17:39
Петгодишният Дима

Петгодишният Дима се нуждае от помощ за мозъчна операция в Барселона

Зов за помощ за едно украинско дете , успяло да се спаси от войната в родината си, но не и от болестта, с която се бори. Петгодишният Дима, неговата майка Йелизавета и баба му Ирина са намерили подслон в Балчик. Детето е диагностицирано с тежка форма на епилепсия и състоянието му през последните месеци прогресира .  Дима има нужда от мозъчна..

публикувано на 27.03.24 в 14:42

платена публикация
5 идеи за подарък на приятелка. Какво да подарим за рождения ѝ ден?

Всеки рожден ден е повод за радост и вълнуващи емоции, но въпреки това изборът на подарък за рожден ден на приятелка може да бъде истинско предизвикателство. В тази статия ще разгледаме пет уникални идеи за подаръци, които ще направят рождения ден на вашата приятелка още по-специален и запомнящ се. 1. Комплект обеци и гривна..

публикувано на 27.03.24 в 10:25

Ариан Шьомен: Освен ракетите също толкова страшна е и войната на дезинформация

" Отразяването на войната " – с тази тема довечера Френският институт отваря разговор с писателката и журналист от в. "Льо Монд" Ариан Шьомен, която неотдавна се завърна от Украйна. Срещата с нея е преди прожекцията на документалния филм - носител на Оскар – "20 дни в Мариупол". Пред БНР Ариан Шьомен разказа, че е заминала за Украйна..

публикувано на 26.03.24 в 12:24

Новаков: Служебно правителство ще забави България за еврозоната и сухопътния Шенген

Служебно правителство ще забави България за влизане в еврозоната и за сухопътния Шенген. Мнението е на евродепутата от ЕНП Андрей Новаков. Няма нито политическа логика, нито смисъл за втория мандат да се търси национална кандидатура за премиер, коментира евродепутатът Андрей Новаков лансираната от ПП-ДБ идея. "Отговорността тук е изцяло..

публикувано на 26.03.24 в 11:05

От догодина можем да се отказваме от мобилен оператор без неустойка при индексация

От 1 януари 2025 г. ще имаме възможност да се откажем от мобилния си оператор, когато той ни увеличи сметките с процента на инфлация, без да плащаме неустойка . Тази дългочакана новина дойде след няколко години преговори и битки на държавата с операторите. Битката беше дълга и в нея се включи цялото общество , припомни председателят на Комисията..

публикувано на 25.03.24 в 10:51