Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 600 заявления за участие в онлайн кандидатстудентския изпит в ТУ - София

Снимка: БГНЕС

Над 600 заявления са подадени за участие в онлайн кандидатстудентския изпит по математика в Техническия университет в София.

Изпитът е на 28 март, събота. Продължителността му е астрономически часа със задължителна 15-минутна почивка след края на първите два часа. Формата е тестова. Първата част е с 20 въпроса, с по-лека трудност, втората е с въпроси с по-голяма трудност. Всеки кандидат-студент ще има и видеовръзка със своя квестор. На четирима кандидати ще има по един квестор. 

Допустими са до три прекъсвания на интернет връзката.

Следващият изпит по математика ще бъде на 11 април. Заявления се подават по електронен път, заплащането на таксите - по банков път или през платформите за плащане.

„Направили сме редица тестове с реални ученици. Готови сме. Нямаме сериозни притеснения. Тази форма, известна в света, ще бъде приложена успешно и у нас. Надявам се на успех и за самите кандидат-студенти“, каза в предаването „12+3“ ректорът на ТУ – София проф. Иван Кралов.

По думите му - в сравнение с миналата година сега интересът към ТУ е малко по-висок:

„Диверсификацията на вариантите на изпит и на технологиите е важна. Дава се многократна възможност всички да опитат по различен начин да представят себе си. Дава се възможност на всеки в различна обстановка да се представи по най-добрия начин. Това дава възможност и за канидадати извън страната, което е гъвкаво. Тази технология е крачка напред“.

Проф. Иван Кралов поясни, че веднага след приключване на изпита ще бъдат обявени резултатите.

Интервюто с проф. Иван Кралов можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

25 години Областна администрация - Кюстендил

25 години от създаването и функциите на Областната администрация отбелязаха в Кюстендил. Това, заедно с още 28 такива администрации в страната, става с указа на тогавашния президент Петър Стоянов от януари 1990 год. Тържествената среща на екипа на Областна администрация, с участието на бивши областни и заместник-областни управители,..

публикувано на 25.04.24 в 20:52

Стефан Пенчев със самостоятелна изложба в Силистра

Самостоятелна изложба с идеята за празнично настроение откри тази вечер в Силистра художникът Стефан Пенчев. Експозицията е в Художествената галерия и включва близо 50 платна с акварелни и акрилни бои, като има направени и няколко колажи със смесени техники. Картините са рисувани в последните няколко години и са почти абстрактни, но..

публикувано на 25.04.24 в 20:27

Кирил Петков за отстраняването на Росен Желязков: Това е вот на недоверие

Отстраняването на председателя на НС Росен Желязков беше политическо съобщение към ГЕРБ, че ПП ДБ повече няма да участва в управление с тях, докато не се освободят от зависимостта си от Делян Пеевски. Това заяви съпредседателя на ПП ДБ Кирил Петков на среща със симпатизанти в София: Да замълчиш, за да бъдеш чут... Росен Желязков вече не е..

публикувано на 25.04.24 в 20:21

Студенти в Париж протестираха за ставащото в Палестина

Студенти в Париж се присъединиха към пропалестинските демонстрации на техни колеги от университети в САЩ. Студентски пропалестински протести в САЩ Стотина студенти от парижкия университет за политически науки вдигнаха палатков лагер в подкрепа на Палестина в двора на кампуса, преди през нощта да бъдат отпратени от полицията.  "В Газа вече..

публикувано на 25.04.24 в 19:47

Студентски пропалестински протести в САЩ

Стотици протестиращи в подкрепа на Палестина студенти бяха арестувани в различни американски висши учебни заведения. Повече от 100 души бяха арестувани в колежа "Емерсън" в Бостън по време на пропалестински протест, съобщи полицейското управление в американския град. При акцията са ранени четирима полицаи.  Същевременно протестиращи..

публикувано на 25.04.24 в 19:22

Заводът край Пирдоп обяви инвестиция от 800 млн. лв.

Медодобивният завод край Пирдоп обяви инвестиция от 800 млн. лв. в разширяването на производството на рафинирана мед и изграждането на два нови соларни парка. Двама министри откриват инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Златица Българският еврокомисар Цветелина Пенкова посочи данни, според които страната ни е на 6-о място..

публикувано на 25.04.24 в 19:15

Путин ще посети Китай през май

Руският президент Владимир Путин ще посети Китай през май. Това потвърди самият той пред участниците в конгреса на Руския съюз на индустриалците и предприемачите. Путин нарече китайския си колега Си Цзинпин "силен лидер и истински мъж" и се ангажира да му предаде книгата на руския революционер Николай Чернишевски "Какво да се прави". Това съобщи..

публикувано на 25.04.24 в 19:10